POSLASTICE SA CRNOM I BELOM ČOKOLADOM Kao stvorene za prazničnu atmosferu, a neponovljivog ukusa
Blondi, kuglof, crno bela torta, tiramisu sa malinama ili kremasti mafini, na vama je da izaberete.
Blondi
Potrebno je
- 285 g brašna
- 250 g smeđeg šećera
- 220 g maslaca
- 120 g bele čokolade
- 100 g belog šećera
- 100 g oraha
- 2 velika jaja
- 1 žumance
- 2 kašičice arome vanile
- 2 kašičice gustina
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice praška za pecivo
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Rastopite maslac na pari, dodajte šećer i mešajte sve dok ne dobijete jednoličnu smesu. U nju dodajte jaja, žumance, aromu vanile i ponovo sve dobro pomešajte. U posebnoj činiji prosejte brašno, gustin, so i prašak za pecivo i pomešajte. Postepeno dodajte suve sastojke u mokre - odnosno u smesu sa maslacem i mešajte dok se ne sjedine svi sastojci. U dobijenu masu dodajte komadiće bele čokolade i sitno seckane orahe, pa lagano promešajte špatulom ili varjačom. Prebacite u četvrtasti pleh obložen pek-papirom i pecite od 25 do 30 munuta. Proverite čačkalicom da li je kolač ispečen. Sačekajte da se ohladi, pa ga tek onda isecite i servirajte.
Kuglof
Potrebno je
- 5 jaja
- 250 g šećera
- 200 g margarina
- 1 limun
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašike kakao praha
- 50 g čokolade za kuvanje
- 100 ml mleka
- 600 g brašna
- šećer u prahu
Priprema:
Belanca umutite u čvrst sneg. Umutite žumanca, šećer, omekšali margarin, mleko, narendanu koru od limuna, kakao, otopljenu čokoladu za kuvanje. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. U smesu sa žumancima umešajte sneg od belanaca. Kalup za kuglof premažite margarinom, ulijte smesu i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Ohlađen kuglof prelijte rastopljenom čokoladom.
Crno-bela torta
Potrebno je
Za biskvit
- 200 g oštrog brašna
- 200 g šećera u prahu
- 120 g kakaoa
- 2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 jaja
- 200 ml kafe
- 240 ml jogurta
- 100 ml ulja
Za krem
- 700 ml slatke pavlake
- 400 g bele čokolade
- 200 g mlevenih badema
Priprema:
Zagrejte slatku pavlaku do vrenja pa ubacite belu čokoladu, pa mešajte da se rastopi i ostavite da se ohladi. Za koru sjedinite i prosejte sve suve sastojke: brašno, šećer u prahu, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, pa dodajte so i vanilin šećer. U drugoj posudi sjedinite mokre sastojke: blago umućena jaja, sveže skuvanu kafu, jogurt i ulje, pa im dodajte suve sastojke i sve sjedinite. Smesu sipajte u kalup prečnika 24 cm i pecite na 180 stepeni 20 minuta. Potom smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite još 20 minuta. Kada se ohladi, presecite na tri dela. Belu čokoladu i mlevene bademe umutite mikserom. Na prvu koru nanesite trećinu krema, pa pažljivo prenesite drugu koru, nanesite drugu trećinu krema, poklopite sa trećom korom i završite sa ostatkom krema. Ovako složenu tortu ostavite u frižider na hlađenje preko noći, pa sutradan skinite obruč i dekorišite tortu po želji.
Tiramisu sa malinama
Potrebno je
- 250 g maskarpone sira
- 400 g grčkog jogurta
- 200 g bele čokolade
- 50 g šećera u prahu
- 250 ml slatke pavlake
- Za krem od malina:
- 500 g malina
- 1 kašika limunovog soka
- 50 g šećera u prahu
I još:
- 400 g piškota
- 50 g kakao praha
Priprema:
Mikserom umutite maskarpone i grčki jogurt, a zatim dodajte rastopljenu belu čokoladu. Lagano sipajte šećer u prahu i slatku pavlaku, sve vreme muteći dok ne dobijete gust šlag. U blender stavite maline, limunov sok i šećer u prahu, pa izblendirajte sve sastojke. U pleh ili vatrostalnu činiju na dno poređajte piškote koje ste prethodno umočili u malo mleka. Polovinu fila od maskarpone sira i jogurta premažite preko piškota, a zatim sipajte sav preostali krem od malina. Poređajte piškote i premažite ih sa drugom polovinom fila. Kolač pospite kakao prahom i ukrasite po želji sa nekoliko malina. Ostavite ga u frižideru najmanje 4 sata.
Kremasti mafini
Potrebno je
- 150 g brašna
- 50 g kakaoa
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/4 so
- 100 g puter
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 120 ml mleka
- 100 g čokolade
Za fil
- 100 g krem sira
- 50 g nugat krema
Priprema:
Pomešajte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so u jednoj činiji. U drugoj mikserom dobro umutite omekšali puter sa šećerom. Smanjite brzinu miksera i dodajte jaje. Umutite i to, pa dodajte mleko, i na kraju dodajte mešavinu suvih sastojka. Sjedinite sve, pa dodajte i naseckanu čokoladu, i promešajte kašikom. Dobijeno testo sipajte u modle za mafine, i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Kako biste proverili da li su kolači gotovi, zabodite čačkalicu u sredinu jednog mafina. Ako čačkalica izađe čista, gotovi su. Za fil umutite mikserom krem sir, pa dodajte polako šećer i kakao. Sve dobro umutite. Dodajte malo mleka (počnite od jedne kašičice, pa postepeno dodajte još) ako se kakao nije dobro rastopio, ili ako imate utisak da je fil previše čvrst i da se neće dobro razmazivati. Dobijeni fil nožem nanesite na ohlađene kolače.
Možda vas zanima:
NEODOLJIVE VANILICE OD SAMO 3 SASTOJKA Svi ih vole, a tope se ustima
Prave se brzo i lako a pojedu se u jednom zalogaju, zato najbolje stavite duplu meru.
KOLAČI SA LIMUNOM U SAVRŠENOM SLATKO-KISELKASTOM SPOJU Osvežavajući i lagani
Žuti brauni, tart sa limunom, čizkejk ili kuglof, osvojiće i one koji ne vole slatko.
RUSKE KAPE Savršeni spoj kokosa i čokolade koji vraća u dane detinjstva
Neodoljivi kolači idealni su za svečanu i slavsku trpezu, a raspametiće i one koji ne vole slatko.
FENOMENALNI KOLAČI SA MAKOM Lagani i izdašni a neodoljivo ukusni
Ako volite mak, ove kolače ćete da obožavate. Najbolje stavite odmah duplu meru.
BRZ, LAK I JEDNOSTAVAN DESERT Harmonika pita idealna za iznenadne goste i prave sladokusce
Sočni slatkiš raspametiće i one izbirljive.
KIKIRIKI BAJADERA JOŠ BOLJA OD ONE KLASIČNE Uspeće svima, a gotova je začas
Fenomenalni desert za sva vremena i prilike.
ŽITO TORTA Pomeriće vam pamet koliko je dobra, a topi se u ustima
Fenomenalna poslastica oboriće s nogu i one izbirljive.
AKO VOLITE KESTEN OVU POSLASTICU ĆETE OBOŽAVATI Kremasta i aromatična, prste da poližete
Neodoljiva poslastica nestaće sa stola odmah.
FENOMENALNE DOMAĆE KNEDLE SA LEŠNIK KREMOM Gotove začas, a pomeriće vam pamet koliko su dobre
Ako volite klasične knedle ove ćete obožavati.
Komentari (0)