ČOKOLADNI ROLAT Slatka fantazija se topi u ustima, a miriše na nedelju

Ivana Pavlović

19:00

Slatki kutak 0

Neodoljivi desert idealan za sve prilike, osvojiće i one koji ne vole slatko.

čokoladni rolat
Shutterstock

Potrebno je

  • 200 g seckane čokolade (50% kakaoa ili više) 
  • 70 ml kafe
  •  7 velikih jaja
  • 200 g šećera 
  • 240 ml slatke pavlake
  • 2 kašike šećera u prahu 
  • kakao za posipanje 

Priprema: 
Obložite pleh (oko 35 x 45 cm) pek-papirom. Odvojte žumanca i belanca. Čokoladu pomešajte s kafom pa otopite na pari. Kad se prohladi, umešajte žumanca i šećer i miksajte nekoliko minuta. U drugoj posudi izmiksajte belanca u sneg i lagano umešajte u mešavinu čokolade i žumanca. Smesu rasporedite na pripremljen pleh i pecite oko 20 minuta na 180 stepeni. Kad se prohladi, gornju stranu biskvita pospite kakao prahom, pa okrenite na rešetku i s druge strane skinite pek-papir. Sačekajte da se potpuno ohladi. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu, premažite je preko biskvita, pažljivo urolajte i stavite u frižider na najmanje sat vremena.

 

Možda vas zanima:

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

Komentari (0)

Loading