Kako stojimo sa znanjem kuvanja testenine? Loše, jako loše… Zato primenite nekoliko praktičnih saveta i testenina će vam uvek ispasti savršeno
O kuvanju testenine postoje različite teorije. Svako tvrdi da je njegova najbolja. Ne zna zašto, ali tako se kod njih već kuva generacijama. I tu nema diskusije…
Neki stavljaju ulje u vodu u kojoj se kuva testenina, drugi pak nakon kuvanja ispiraju testeninu hladnom vodom, treći sole nakon kuvanja, a neki pak testeninu uopšte ne jedu, jer, kako kažu, testenina deblja.
No, kako jesti jela koja imaju puno „safta“ nego upravo s testeninom? Dobro, može s njokama, knedlama, ali bolongese, carbonara, milanese ili aglio olio e peperoncini? To bez prave italijanske paste definitivno ne ide!
Primenite nekoliko praktičnih saveta i testenina će ispasti savršeno:
1. Vodu dovedite do tačke ključanja, posolite i nakon toga smanjite temperaturu (probajte da li je voda dovoljno slana, mora imati slanost Jadranskog mora).
2. Stavite testeninu u vodu i dovedite je do faze da „lagano vri“
3. Sada upotrebite visokotehnološki trik da se testenina ne zalepi: Mešajte testeninu! (jednostavno, zar ne…) ovo je za sve one koji tvrde da stavljaju ulje da se testenina ne bi lepila.
4. Neka vam ne padne na pamet da stavljate ulje!
5. Minut pre nego što proizvođač preporučuje da je testenina skuvana, probajte je. Ako je „al dente“ izbacite je u cediljku i gotovo! U drugoj varijanti se testenina vadi iz vode i stavlja u umak. U tom slučaju dodavanjem vode dobijate kremaznost. Koju tehniku ćete upotrebiti zavisi od jela koje pripremate.
Ako pravite jelo sa visokokvalitetnom testeninom, voda u kojoj se kuvala nakon hlađenja mora biti gusta i mutno-bele boje.
6. Neka vam ne padne na pamet ispiranje vodom – ako stavljate ulje ili ispiremo vodom poništićete prvobitnu ulogu testenine, a to je da se sljubi sa „saftom“! U prvom slučaju će ulje napraviti tanki sloj oko testenine i saft će jednostavno kliznuti, a u drugom ćete isprati tanki skrobni sloj koji se formira na površini testenine i zapravo privlači saft.
Možda vas zanima:
SVI GA POGREŠNO PRAVE Uz ovaj trik bolonjez sos više nikad neće biti mastan i težak
TikTok korisnica Holi objasnila je da dok pržite meso treba samo da presavijete komad papirnog ubrusa i stavite ga među hvataljke
PREUKUSAN I BRZ DORUČAK Lepinja sa jogurtom i sirom, savršen zalogaj za nekoliko minuta
Zamesite domaće pecivo koje će vas oduševiti
BRZ I ZDRAV DORUČAK Omlet sa jajima i batatom, spreman za 3 minuta
Započnite dan sa zdravim doručkom
EKSPLOZIJA UKUSA Ekler tortu svi vole - ne peče se, sočna je i kremasta
Isto je kremasta kao i obični ekleri, samo ćete je mnogo brže napraviti
SLOBODANOVA ŠVALER TORTA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ Jaka i kalorična poslastica za sve sladokusce
Napravite ovu fenomenalnu poslasticu po receptu Slobodana Radojičića iz Beča
JOVANINA USKŠRNJA POGAČA MEKANA KAO OBLAK Vazdušasta i mirisna, za pravo zadovoljstvo
Napravite ovu mirisnu pogaču po receptu Jovane Ivanović iz sela Globoder, kod Kruševca.
ANDRIJANINA TORTA OD PALAČINKI SE TOPI U USTIMA Zbog izgleda će je najviše voleti deca
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Andrijane Bajić iz Užica
POSNI BEŠAMEL SOS Ni malo ne zaostaje za originalom, a daje čar svakom jelu
Omiljeni bešamel sos možete da pravite i u vreme posta.
HOLANDEZ SOS Dodajte ga vašem jelu i uživajte u raskošnom ukusu
Fenomenalan sos pravi se brzo i lako a sjajno se slaže sa brojnim jelima.
Komentari (0)