NAPRAVITE NAJSOČNIJE KRMENDALE Recept nam je dala Dušica iz Mladenovca i otkrila tajnu najmekšeg mesa koje ste do sada jeli

Olja Jelić

19:15

U sosu sa 0

Napravite najsočnije krmenadle koje se tope u ustima po receptu Dušice Stamenković iz Mladenovca.

svinjske kremenadle
Privatna arhiva/Dušica Stamenković

Svinjske krmenadle sa povrćem u saču, po receptu blogerke Dušice Stamenković, koja stoji iza Instagram stranice “Ignjatova mama” i koju prati 150.000 ljudi, oboriće vas s nogu.
Dušica je mama troje dece i kako kaže, jela ispod sača su idealna za mnogočlane porodice. Dušica kaže da ovako možete da pripremite ručak, pa imate vremena da se posvetite i drugim obavezama. Njen favorit su krmendale sa krompirom.

dušica stamenković Privatna arhiva/Dušica Stamenković
 

 

U poslednje vreme često pripremata jela iz sača. Zašto? 

-Kako samostalno brinem o troje male dece, radim dva posla, trudim se da maksimalno olakšam sebi kad su kućni poslovi u pitanju. Jedan od načina je da pripremim ručak za 2-3 dana unapred, a sač mi je idealno rešenje za to. Odgovara mi što se jela u njemu dugo krčkaju na niskoj temperaturi, bukvalno se sama spremaju, a za to vreme ja mogu da završim mnoge druge obaveze. 

Ukoliko nemamo sač, koja posuda je adekvatna zamena?

- Umesto sača, možete da koristite bilo koju posudu za pečenje, sa poklopcem. To može da bude vatrostalna činija ili pekač, šerpa koja je predviđena za korišćenje u rerni.


Ukoliko nemamo poklopac, na koji način to možemo da rešimo?
-Možete jelo da prekrijete mokrim pek papirom. To uvek radim kada spremam manje količine u običnim tepsijama.


Koje meso najčešće koristite u pripremi ovog jela?
- Najčešće koristim svinjski kare, mada deca najviše vole šnicle od junećeg buta. Verujem da se ne može pogrešiti sa bilo kojom vrstom mesa. 


Videli smo da ste za sos koristili mleko, a ne pavlaku za kuvanje. Zašto?
- Izbegavam korišćenje pavlake za kuvanje kad god mogu, a do sada za pripremu jela u saču nisam je koristila. 


Zašto ste pre pripreme meso uvaljali u brašno?
- Kažu da na taj način meso postane sočnije kasnije tokom pečenja. Meni se sviđa što kada uvaljam meso u brašno manje prska tokom prženja. 


Šta još osim krompira možemo da koristimo?

- Možete da dodate celer, paškanat ako volite, crvenu papriku ili šampinjone. Dodavala sam već šampinjone, kada spremam manju količinu  veoma je lepo i ukusno.

Koja salata je vasa preporuka uz krmendale?

- Moja omiljena salata je šopska salata, i jedem je uz sva jela, a kako dolazi zimski period, turšija i kiseli kupus će biti naš izbor.

Potrebni sastojci:
10-ak šnicli svinjskog karea, izlupanih
nekoliko kašika svinjske masti (može i puter ili ulje)
jedna glavica crnog luka
3-4 šargarepe
2kg krompira
250-300ml mleka
500-600ml vode
2-3 kašičice mlevene paprike
5-6 kašika brašna
biber
so
svež peršun
Postupak pripreme:
Izlupane šnicle usolite i uvaljajte u brašno, uz malo masti i propržite sa obe strane, a zatim ih stavite u sač koji ste premazali mašću. Na istoj masnoći propržite crni luk, dodajte dve kašike brašna i mlevenu papriku. Uz mešanje dodajte mleko i vodu i kratko ukuvajte da se sve sjedini. Ne treba da bude gusto. Krompir i šargarepu naseckajte na tanke kolutove i začinite po želji (so, biber, mlevena paprika i beli luk u granuloma). Preko šnicli u saču sipajte povrće, a zatim sve prelijte sosem, poklopite i stavite u rernu i uključite na 200 stepeni. Pecite oko dva sata. Pred kraj pečenja sklonite poklopac, ako volite da se zapeče odozgo. Na kraju pospite iseckanim svežim peršunom.
Glosa 
Zemljane posude se ubacuju u hladnu rernu, te imajte to u vidu ukoliko koristite druge posude.  One se stavljaju ih u zagrejanu rernu, pa samim tim vreme pečenja je kraće.

Komentari (0)

Loading