Napravite savršene rolnice od lisnatog testa po receptu kulinarske blogerke Marine Ćosić Pejić
Slatko pecivo sa cimetom je idealno posluženje uz šolju kafe ili čaja u jesenjim danima. Nisu vam potrebni neki specijalni sastojci, samo malo dobre volje. Jednostavni su za pripremu, a toliko su mirišljavi, mekani i ukusni da im niko ne odoleva. Zato se odmah bacite u kuhinju i pustite da miris svežeg peciva osvoji svaki njen kutak, ali i srca vaših članova porodice. Sigurno će vam uspeti ako pratite uputstva kulinarske blogerke Marine Ćosić Pejić iz Smederevske Palanke koja živi u Beču. Ona je autorka Instagram stranice „Mama kuva sa bebom“ na kojoj za više od 49.000 pratilaca objavljuje recepte za slatke i slane đakonije.
Koju vrstu brašna je najbolje koristiti za ovo pecivo?
- Uvek koristim glatko brašno tip 400, za sva peciva, i slatka i slana. Po mom mišljenju od tog brašna peciva budu najmekša.
Da li se umesto istopljenog putera može u testo staviti ulje?
- Da, uvek umesto putera možete staviti ulje, to neće promeniti strukturu i mekoću testa.
Da li umesto svežeg kvasca može da se stavi suvi?
- Naravno, ja više volim da stavim sveži kvasac. Ali suvi kvasac iz kesice je takođe odličan, a za ovaj recept je jedna kesica dovoljna.
Kakvo testo treba da bude kada se umesi?
- Testo treba da bude glatko i mekano. Ne treba da se lepi za prste, ali pazite da ne bude tvrdo.
Koliko dugo treba da stoji da naraste?
- Testu je obično dovoljno oko 45 minuta do 1 sat da naraste. Zavisi od toga da li je toplo u prostoriji u kojoj stoji. Obavezno činiju sa testom pokrijte providnom folijom, a preko stavite krpu. To će pospešiti nadolaženje testa.
Koja je tajna mekih vazdušastih pužića?
- Bitno je da ispratite svaki korak pravljenja. Prvo, kvasac treba lepo da nadođe, potom testo, a na kraju gotovi pužići u plehu treba da odstoje 20-30 minuta. Kada kvasac i testo fino narastu ne možete da pogrešite.
Opišite kako se naprave pužići.
- Testo treba razvući u pravougonik. Ne previše tanko, otprilike kao za štrudlu. Premazati ga filom i lagano uviti u rolat. Potom seći parčiće debljine 2-3 cm i ređati u pleh. Bitno je da koristite oštar nož kako biste lepo isekli pužiće sa ravnom ivicom.
Da li može da se stavi neki drugi fil?
- Naravno, testo možete da nafilujete kremom ili džemom, ili umesto lešnika da stavite mak, orahe, cimet.
Da li se preliv sipa na hladne ili tople pužiće?
- Preliv se sipa preko ohlađenih pužića, a i on treba da bude hladan, odnosno mleko od koga se preliv pravi.
Pužići sa lešnikom
Sastojci:
430 g brašna
200 ml mleka
50 g putera
½ kocke svežeg kvasca
2 kašike šećera
2 vanil šećera
1 kašika brašna
1/2 kašičice soli
1 jaje
Fil:
100 g mlevenog lešnika
130 g sitno seckanog lešnika
9 kašika mleka
4 kašike šećera
1 kašičica cimeta
2 vanil šećera
Malo muskatnog oraha
Preliv:
70 g šećera u prahu
2 kašike mleka
Premaz:
2 žumanca
Malo ulja
Priprema:
Kvasac usitnite i dodajte 100 ml toplog mleka, 2 kašike šećera i kašiku brašna. Promešajte i ostavite da se aktivira. Tada dodajte preostalu količinu mleka, vanilin šećer, so, jaje, otopljeni puter i postepeno dodajte brašno. Umesite testo, pokrijte i ostavite da naraste. Za fil sve sastojke pomešajte. Naraslo testo razvucite u pravougaonik. Premažite ga filom i uvijte u rolat. Isecite na parčiće debljine 3 cm. Poređajte u pleh obložen pek papirom, pa pleh uviijte providnom folijom i ostavite da pužici rastu 30 minuta. Žumanca umutite sa uljem i premažite pužiće. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta. Kada se pužići ohlade, šećer u prahu pomešajte sa mlekom pa sipajte preko njih.
JOVANINA USKŠRNJA POGAČA MEKANA KAO OBLAK Vazdušasta i mirisna, za pravo zadovoljstvo
Napravite ovu mirisnu pogaču po receptu Jovane Ivanović iz sela Globoder, kod Kruševca.
ANDRIJANINA TORTA OD PALAČINKI SE TOPI U USTIMA Zbog izgleda će je najviše voleti deca
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Andrijane Bajić iz Užica
POSNI BEŠAMEL SOS Ni malo ne zaostaje za originalom, a daje čar svakom jelu
Omiljeni bešamel sos možete da pravite i u vreme posta.
HOLANDEZ SOS Dodajte ga vašem jelu i uživajte u raskošnom ukusu
Fenomenalan sos pravi se brzo i lako a sjajno se slaže sa brojnim jelima.
SNEŽINA RASKOŠNA INTERKONTINENTAL TORTA Klasik za sva vremena
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Snežane Ljušić iz Smedereva
Komentari (0)