SOČAN I NEODOLJIV TUFAHIJA KOLAČ SA JABUKAMA Recept i intervju sa Anom Petrović

Ivana Pavlović

13:00

U sosu sa 0

Napravite ovu fenomenalnu poslasticu sa jabukama po receptu Ane Petrović iz okoline Sopota.

tufahija kolač
Privatna arhiva/Ana Petrović
tufahija kolač Privatna arhiva/Ana Petrović
 

 

 

Ako volite tufahije, ovaj kolač ćete još više obožavati. Sočan i neodoljiv, idealan je kao poslastica koju možete da jedete svaki dan, ali i kao desert za prazničnu ili slavsku trpezu. Recept nam je dala Ana Petrović, iz sela Đurinci, kod Sopota.
Ana je diplomirani ekonomista, master menadžer za upravu, supruga i majka koja vodi i Instagram nalog „na anin način“. Zbog obaveza na poslu kuvanje joj je hobi ali ističe da podjednako uživa na oba polja. 
Kada ste prvi put napravili tufahija kolač? 
Tufahija kolač sa filom je bukvalno nastao slučajno, a inspirisale su me klasične tufahije u kojima moja porodica i ja najviše uživamo, baš kao i izvrnuta torta sa jabukama. 

U originalnom receptu za tufahije ide mnogo veća količina šećera, zašto ste je smanjili u vašem receptu?
Spoj oraha, cimeta i jabuke je sam po sebi božanstven, pa nekako ta veća količina šećera ne nedostaje. Kada se na nepcima smenjuju predivni ukusi sočne kore koja je upila saft pečene jabuke sa orasima i cimetom, kremast fil i šlag, verujte, veća količina šećera bi u ovom receptu bila višak.

Koje vrste jabuka ste koristili i koliko to utiče na ukus? 
To je kao kada se za pripremu jela koriste manje kvalitetni sastojci. Ako za pripremu poslastica koristite kvalitetan margarin ili puter ili kvalitetnu čokoladu, znate da ćete dobiti vrhunski užitak. U mojoj kući uvek ima ajdared jabuka i to onih koje su čvrste, slatke, a ipak i dovoljno kisele. Ako je jabuka premeka, pretvoriće se u pire, fruktoza ima finiji ukus od običnog šećera, a kiselost pobudi i probudi čitavo telo.

Da li bi mogla da se napravi posna varijanta? 
Čula sam da namirnice kao što su semenke lana mogu da zamene jaje u receptu, ali ja mislim da je to nerealno i da u tom slučaju recept mora da trpi još mnogo izmena da bi kao takav uspeo. Kod posno-mrsnih varijanti eksperimentisala sam samo sa receptima u kojima konkretan sastojak mogu da zamenim istim, samo u posnoj varijanti. Za mene postoje posni recepti i oni koji to nisu, i to je to. Loš recept je izgubljeno vreme, a malo je žena koje imaju vremena napretek. Zato, bez velikog filozofiranja. Provereni recepti su pola sačuvanog vremena i materijala.

Da li ste pravili nekad ove kolače sa drugim punjenjem? 
Ako se izostavi punjenje, a koristi voće kao što su breskve, kajsije ili kruške, kolač bude drugačiji, ali podjednako lep i pogodan za pripremu tokom cele godine. Što bi se reklo, sezonski kolač. Ljubitelji drugih orašastih plodova će prednost dati lešniku, bademu, pistaćima. Nisam isprobala sve varijante, ali bih volela da mi se jave oni koji su isprobali recept u nekoj svojoj omiljenoj kombinaciji.


Da li bi moglo da se koristi drugo brašno i puding od crne čokolade? Koliko bi to uticalo na ukus? 
Može da se koristi drugo brašno kao što je integralno i da, može da se koristi puding od crne čokolade koji bi se u tom slučaju, po meni, najbolje složio sa breskvom.


Sastojci
Za voćni deo:
5 većih jabuka
100 g mlevenih oraha
100 g smeđeg šećera
1 kafena kašičica cimeta

Za biskvit:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna (ili 3 brašna + 2 gustina)

Fil:
1 l mleka
3 kesice pudinga sa ukusom bele čokolade
5 kašika šećera
1 kisela pavlaka

Za ukrašavanje:
1 kesica šlag pene
100 ml hladne vode
mix dekoracija

Priprema

Jabuke očistite, isecite napola, poređajte na dno pleha dimenzija 26-28 cm, a potom ih punite i pospite mešavinom oraha i šećera. Za ovaj kolač koristite kalup za kolače sa mobilnom ivicom. Obložite ga pek-papirom kako sok od jabuka ne bi iscureo dok se peku. Zagrejte rernu na 190 stepeni i pecite jabuke oko 30-40 minuta.
Belanca odvojte od žumanaca, pa ih umutite sa šećerom u čvrst šne. Dodajte jedno po jedno žumance, a na kraju lagano umešajte brašno. Testo prelijte preko vrućih pečenih jabuka i nastavite sa pečenjem još 20-30 minuta na 200 stepeni. Pečen kolač ohladite, pa ga izvrnite na tacnu za kolače i torte (tako da biskvit sada bude dole). Uklonite dno kalupa, ali mobilne ivice iskoristite kako biste lepše oblikovali kolač. 
Skuvajte puding i u vruć fil umešajte kiselu pavlaku. Prelijte preko kolača i onda ga dobro ohladite. Na kraju umutite šlag prema uputstvu sa kesice i ukrasite ohlađen kolač. 

Komentari (0)

Loading