BABA-VIŠNJINA SARMA Zbog nje je knez Miloš Obrenović uvek dolazio kući da ruča na vreme
Kažu da je jedno od omiljenih zimskih jela Miloša Obrenovića bila sarma koji je njegova majka, baba Višnja, nadgledala dok se krčkala na vatri da nešto ne bi pošlo po zlu. Osim njenog recepta, koji vam dajemo u nastavku, na kraju teksta vam otkrivamo trikove za spremanje sarme po receptu čuvene Baba Višnje.
Baba-Višnjina sarma
Sastojci:
700 g mlevenog svinjskog mesa (plećka)
1 glavica kiselog kupusa
100 g slanine
100 g pirinča
pola luka
2 čena belog luka
1 kašičica crvene paprike u prahu
1 lovorov list
so i biber po želji
Priprema:
Glavici kupusa odvojiti listove i isecite korijen na listu, da listovi ne budu žilavi i debeli. Beli i crni luk sitno iseckati, slaninu iseći na sitne kockice. Na malo ulja dinstati luk dok ne uvene. U mleveno meso dodajte so, biber, crvenu papriku, dinstani luk, špek izrezan na kockice i pirinač te dobro promešati, a po potrebi dodati malo vode. Umotajte meso u listove kupusa i savijte ivice. Ostatak kupusa iseći na rezance, staviti u šerpu i sa malo vode (u zavisnosti od tvrdoće mesa) sve zajedno kuvati 1,5 do dva sata na laganoj vatri.
SAVETI
- U mešavinu sarme uvek dodajte malo suvog mesa, sarma će biti finijeg ukusa, ali ipak morate paziti da ne bude previše slana zbog suvog mesa, zato ga prvo prokuvajte
- Da ne bi bila previše kisela, kupus pri pripreme isperite
- Na dno šerpe, pre slaganja slanine, stavite koru od slanine. Tako ćete sprečiti da sarma zagori“, Posle kore slanine stavite deo isečenog kupusa na koji ćete poređati sarmu. Kada potrošite celu smesu i napunite šerpu sarmom, na vrh stavite ostatak iseckanog kupusa.
- Njen sin je voleo jači ukus pa je ona stavljala i zapršku s brašnom i crvenom paprikom kada bi to dozvolio lekar zbog gastritisa koji je mučio s vremena na vreme srpskog kneza.
Možda vas zanima:
BAKA MAJINA LETNJA SARMA Ko je jednom proba uvek joj se vraća
Svaki zalogaj je raj za nepca.
LETNJA SARMA PO RECEPTU IZ STARE SVESKE Preukusna, zasitna i slasna, ovakvu do sada niste jeli
Ukućani će stajati u redu za još.
SARMICA SA KROMPIROM Posni specijalitet na drugačiji način, prste da poližete
Slasno jelo pravi je raj za nepca.
POSNA SARMA SA SUVIM ŠLJIVAMA Nećete da primetite da nedostaje meso, nikad ukusnija
Sočna i slasna, a suve šljive joj daju poseban šmek.
PROJA SA MESOM Recept na čaše, gotova brzinski, a ukus rajski
Iznenadite ukućane ovom fantastičnom projom.
POSNI UŠTIPCI OD 3 SASTOJKA Hrskavi spolja, mekani unutra, a najbolje idu uz domaći pekmez od kajsija
Preukusni su, probajte, nećete pogrešiti
POSNI ROLAT SA AJVAROM ZA NIKOLJDAN Najukusnije predjelo, na slavama se uvek traži parče više
Idealno posno posluženje za slavu
Savršen patišpanj: Tajna temperature koja garantuje da kolač nikad ne „padne“
Ova hemijska reakcija daje kolaču mekoću i prozračnost koju je teško postići bez pravilnog zagrevanja
Posna pita od krompira koja se topi u ustima: Hrskava i gotova za tren, a ne treba vam ni oklagija
ajna je u čarobnoj smesi za prelivanje koja daje volumen i hrskavost kupovnim korama.
Komentari (0)