Posna pita od krompira koja se topi u ustima: Hrskava i gotova za tren, a ne treba vam ni oklagija
ajna je u čarobnoj smesi za prelivanje koja daje volumen i hrskavost kupovnim korama.
Zaboravite na valjanje kora, znojenje i haos u kuhinji! Posna pita od krompira je omiljena, ali retko ko voli da razvlači testo. Sada je tome kraj: pred vama je recept za posnu pitu od krompira koja je gotova za tren, a garantujemo da će biti najhrskavija spolja, a iznutra sočna i da se topi. Tajna je u čarobnoj smesi za prelivanje koja daje volumen i hrskavost kupovnim korama.
Sve što vam treba je par sastojaka i pet minuta pripreme.
Sastojci:
500 g tankih kora za pitu (kupovnih, posnih)
Za nadev (krompir):
1 kg krompira
2 glavice crnog luka
2 dl ulja
So, biber
1 kašičica suvog začina
1 kašičica slatke paprike
Za magičnu smesu za prelivanje kora:
2 dl kisele vode (obavezno!)
1 dl ulja
1 kesica praška za pecivo
1 prstohvat soli
Priprema:
Krompir oljuštite i krupnije narendajte, pa lagano iscedite višak vode. Crni luk sitno iseckajte. U tiganju zagrejte ulje i kratko propržite luk. Dodajte krompir, začine i slatku papriku. Sve zajedno pržite 2-3 minuta da se ukusi sjedine. Ostavite da se prohladi.
U dublju činiju sipajte ulje, kiselu vodu, prašak za pecivo i so. Sve dobro promešajte. Ovo je ključ vaše hrskavosti!
Podmažite pleh. Uzmite tri kore i stavite ih na dno, tako da krajevi vire preko ivica (služe kao poklopac). Svaku sledeću koru zgužvajte (kao harmoniku ili u lopticu) i redom je umačite u pripremljenu magičnu smesu.
Složite pitu naizmenično: red zgužvanih, umočenih kora, red nadeva od krompira.
Preklopite pitu onim korama koje vise preko ivice. Prelijte ostatkom magične smese.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 do 35 minuta, dok ne dobije zlatno-hrskavu boju.
Kako da pita bude hrrr-skava!
Iako je recept izuzetno jednostavan, postoje mali majstorski trikovi koje možete primeniti da bi hrskavost vaše posne pite od krompira bila apsolutna:
Pleh obavezno zagrejte u rerni pre nego što ga premažete i ubacite pitu. Ako stavite pitu u već vruć pleh, donja kora će se odmah ispeći i neće upiti previše ulja, što garantuje hrskavo dno.
Ova pita je najbolja kada se malo prohladi. Ako je jedete vrelu, hrskavost možda neće doći do izražaja. Sačekajte 5-10 minuta nakon vađenja iz rerne.
Nikako nemojte zanemariti kiselu vodu i prašak za pecivo – njihova reakcija stvara vazdušaste džepove i daje kori onu hrskavost koja se čuje dok se jede.
Više nikada nećete morati da se nervirate zbog pravljenja pite! Sa ovim trikom, najhrskavija posna pita od krompira je gotova za tren, bez oklagije i muke.
Uživajte u savršenom ukusu koji se topi u ustima i u miru koji vam je ovaj recept doneo!
Možda vas zanima:
DOMAĆI BUREK SA SIROM Recept sa kojim nema greške, za doručak koji se pamti
Sočan i slasan, pravi raj za nepca.
SLASNI BUREK SA SIROM Hrskavih kora i sočnog nadeva, bolji od onog iz pekare
Služite topao uz šolju jogurta.
BUREK SA SIROM Sočan i slasan, još bolji od onog iz pekare
Najbolje služite uz jogurt ili kiselo mleko.
BUREK SA SIROM Savršeno se slaže sa jogurtom ili kiselim mlekom, prste da poližete
Hrskavih kora i sočnog nadeva, pravićete stalno.
Posna pita od krompira koja se topi u ustima: Hrskava i gotova za tren, a ne treba vam ni oklagija
ajna je u čarobnoj smesi za prelivanje koja daje volumen i hrskavost kupovnim korama.
Posne piroške iz rerne: Brze, zdrave i neodoljivo mekane
Idealne su za posnu večeru, užinu ili druženje uz čaj, a najlepše od svega je što nestaju sa tanjira brže nego što se ispeku
DOMAĆA PITA SA MESOM BOLJA OD BUREKA U pekaru više nećete ni ići, stalno ćete je praviti
Najbolje služite ide uz jogurt ili kiselo mleko
CRNOGORSKE PRIGANICE SUPER IDU UZ KAJMAK I PRŠUTU A zbog jednog sastojka nisu masne
Imamo originalni recept
POSNI SLAVSKI KOLAČ ZA SVETOG NIKOLU Recept bez mane, a gosti će biti oduševljeni
Pravoslavni vernici 19. decembra slave Svetog Nikolu. Donosimo vam recept za posni slavski kolač koji uspeva svima, a izuzetnog je ukusa.
Komentari (0)