ODLIČAN JE I KAO UMAK, A JOŠ BOLJI KAO NAMAZ Originalni recept za humus, ljudi poludeli za njim

Izvor: Nedeljko Tišanović

13:04

Kulinarski globus 0

Ukus... da se raspametite!

namaz od humusa
Shutterstock

Humus je jedno od najpoznatijih jela Bliskog istoka koje je postalo popularno u zapadnoj ishrani. Naziv "humus" dolazi od arapske reči ḥummuṣ, što znači "leblebije", dok puno ime jela glasi ḥummuṣ bi ṭaḥīna, što znači "leblebije sa tahinijem". Iako postoji nekoliko teorija o njegovom poreklu, nije poznato tačno kada i gde je nastao prvi recept. Humus je veoma rasprostranjen u zemljama poput Izraela, Palestine, Jordana i Egipta.

Osnovni sastojci humusa – leblebije, susam, limun i beli luk – vekovima su korišćeni u Egiptu i na Levantu, a prvi zapisi o sličnim jelima potiču još iz 13. veka u Egiptu.

Humus se obično koristi kao namaz, ali je i sjajan umak za meso, povrće, pa čak i pomfrit. Može se koristiti za punjenje kuvanih jaja, pečenog krompira, tikvica i paprika, a odlično se kombinuje sa svim vrstama mesa i ribe.


Sastojci:

 

  • 250 g kuvanih leblebija
  • 1 čen belog luka
  • 2-3 kašike vode (ako ste kuvali leblebije i ne koristite one iz konzerve, idealno je da to bude voda koju ste koristili za kuvanje)
  • ¼ šolje limunovog soka
  • ¼ šolje tahinija (kupovnog ili, još bolje, domaće tahini paste)
  • ½ kašičice mlevenog kumina
  • 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • so, mlevena paprika i biber po ukusu

 

Priprema:

U blender sipajte tahini i limunov sok, pa to blendajte jedan minut, pokupite silikonskom špatulom sa zidova blender, vratite na dno, pa blendajte još malo dok ne dobijete finu i kremastu teksturu.
U to ubacite sitno iseckan čen belog luka, maslinovo ulje, pola kašičice soli i kumin, pa blendajte još pola minuta, očistite sa zidova blendera, vratite na dno i blendajte još pola minuta.
Ubacite leblebije, koje ste prethodno isprali i dobro ocedili, pa bledajte dok ne dobijete glatku masu.
U tom trenutku, humus će verovatno biti gust (ili će čak imati sitne delove leblebija), pa mu dodajte jednu po jednu kašiku vode, uz pauze za blendanje, sve dok ne dobijete željenu konzistenciju.
Dodajte so, biber i mlevenu papriku po ukusu, pa blendajte još 10-ak sekundi, piše Glossy.
Sipajte u staklenu teglu s poklopcem i čuvajte u frižideru, gde može stajati nedelju dana.

Bonus video: 

DRAMA U PORODICI MAJLI SAJRUS Majka se udala za ćerkinog bivšeg #najzena #zena #fy #fyp #viral #viralvideo #viraltiktok #mileycyrus #noahcyrus ♬ original sound - Najzena.rs Watch on TikTok

Komentari (0)