ODLIČAN JE I KAO UMAK, A JOŠ BOLJI KAO NAMAZ Originalni recept za humus, ljudi poludeli za njim
Ukus... da se raspametite!
Humus je jedno od najpoznatijih jela Bliskog istoka koje je postalo popularno u zapadnoj ishrani. Naziv "humus" dolazi od arapske reči ḥummuṣ, što znači "leblebije", dok puno ime jela glasi ḥummuṣ bi ṭaḥīna, što znači "leblebije sa tahinijem". Iako postoji nekoliko teorija o njegovom poreklu, nije poznato tačno kada i gde je nastao prvi recept. Humus je veoma rasprostranjen u zemljama poput Izraela, Palestine, Jordana i Egipta.
Osnovni sastojci humusa – leblebije, susam, limun i beli luk – vekovima su korišćeni u Egiptu i na Levantu, a prvi zapisi o sličnim jelima potiču još iz 13. veka u Egiptu.
Humus se obično koristi kao namaz, ali je i sjajan umak za meso, povrće, pa čak i pomfrit. Može se koristiti za punjenje kuvanih jaja, pečenog krompira, tikvica i paprika, a odlično se kombinuje sa svim vrstama mesa i ribe.
Sastojci:
- 250 g kuvanih leblebija
- 1 čen belog luka
- 2-3 kašike vode (ako ste kuvali leblebije i ne koristite one iz konzerve, idealno je da to bude voda koju ste koristili za kuvanje)
- ¼ šolje limunovog soka
- ¼ šolje tahinija (kupovnog ili, još bolje, domaće tahini paste)
- ½ kašičice mlevenog kumina
- 2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
- so, mlevena paprika i biber po ukusu
Priprema:
U blender sipajte tahini i limunov sok, pa to blendajte jedan minut, pokupite silikonskom špatulom sa zidova blender, vratite na dno, pa blendajte još malo dok ne dobijete finu i kremastu teksturu.
U to ubacite sitno iseckan čen belog luka, maslinovo ulje, pola kašičice soli i kumin, pa blendajte još pola minuta, očistite sa zidova blendera, vratite na dno i blendajte još pola minuta.
Ubacite leblebije, koje ste prethodno isprali i dobro ocedili, pa bledajte dok ne dobijete glatku masu.
U tom trenutku, humus će verovatno biti gust (ili će čak imati sitne delove leblebija), pa mu dodajte jednu po jednu kašiku vode, uz pauze za blendanje, sve dok ne dobijete željenu konzistenciju.
Dodajte so, biber i mlevenu papriku po ukusu, pa blendajte još 10-ak sekundi, piše Glossy.
Sipajte u staklenu teglu s poklopcem i čuvajte u frižideru, gde može stajati nedelju dana.
Bonus video:
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)