ALFAHORES Vanilice na argentinski način, tope se u ustima
Umesto džemom pune se mlečnim filom.
Potrebno je:
- 200 g brašna
- 300 g kukuruznog brašna
- 2 kesice praška za pecivo
- 250 g putera
- 150 g prah šećera
- kora od 1 limuna
- 3 krupna žumanca
- 1 kašika konjaka
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- 450 ml mlečnog fila za oblande
- 50 g kokosovog brašna
Za mlečni fil:
- 500 ml mleka
- 200 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- na vrh kašičice sode bikarbone
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašna sa praškom za pecivo, pa dodajte so. Mikserom umutite omekšali puter sa šećerom da pobeli, pa dodajte limunovu koricu. Onda dodajte žumanca i vanilin ekstrakt pa sipajte konjak. Dodajte smesu u brašno i mutite, sve dok ne dobijete kompaktno testo. Obmotajte ga u plastičnu foliju i ostavite sat vremena na hladnom. Dva pleha obložite pek papirom. Tanko razvaljajte testo pa ga secite okruglom modlom na veličine prečnika oko 5 cm. Ostavite ih 20 minuta u frižideru. Prebacite u pleh i pecite oko 8 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zakuvajte mleko sa šećerima i sodom bikarbonom dok se krene da sa zgušnjava, pa dobro ohladite. Pustite ih da se prohlade pa ih spajajte kao vanilice. Punite ih mlečnim kremom i spajajte. Na kraju ih valjajte u kokosovo brašno. Bon appetit!
Možda vas zanima:
TETA RADINE VANILICE BUDE NOSTALGIJE Izdašne i slatke, po receptu iz stare sveske
Najbolje stavite odmah duplu meru.
LAŽNE VANILICE BUDE SVA ČULA Priprema je nikad brža i lakša, a i dupla mera će biti malo
Savršene za sve prilike kada vam se jede nešto slatko.
VANILICE PO RECEPTU IZ STARE JUGOSLAVIJE Mirisne, sočne i mekane, svakim zalogajem bude nostalgiju
Priprema je jednostavna, a ukus fenomenalan.
LAŽNE VANILICE Može i dete da ih napravi, a dobićete brojne pohvale, nema im ravnih!
Mekane i ukusne, pravićete stalno.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)