OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima
Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.
Potrebno je
- 320 g kukuruznog brašna
- 180 g glatkog brašna
- 200 g šećera u prahu
- 150 g margarina sobne temperature
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 žumanceta
- 1 belance
- rendana korica jednog limuna
- pola kašike brendija ili konjaka
Za nadev:
- 300 g mlečne karamele (dulce de leche)
Za ukrašavanje:
- mleveni kokos
Za posipanje:
- šećer u prahu
Priprema:
Prosejte sve suve sastojke (kukuruzno i glatko brašno i prašak za pecivo). U jednoj posudi mutite margarin i šećer dok ne dobijete kremastu smesu. Tome dodajte žumanca i belance, umutite i dodajte brendi, te suve sastojke i koricu limuna, dok ne dobijete glatku smesu koja se ne lepi. Po potrebi, dodajte još brašna. Ostavite da odstoji nekoliko minuta. Razvaljajte testo na debljinu od četiri milimetra i izrežite krugove prečnika šest centimetara. Pleh obložite papirom za pečenje pa u njega složite krugove. Stavite u frižider i ostavite najmanje 30 minuta. Zagrejte rernu na 160 stepeni i kolačiće pecite do 15 minuta. Na prohlađene kolače, na pečene krugove namažite mlečnu karamelu, toliko da kada stavite drugi na vrh i pritisnete, između ostane gusti nadev. Uvaljajte alfahorese u mleveni kokos ili pospite šećerom u prahu.
Možda vas zanima:
KREMASTI KOLAČI ZA SVE PRILIKE Sočni i mekani, ovakve do sada niste jeli
Tiramisu, princes krofne ili Bledska krempita, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
MADLENE Francuski kolači sa limunom koji mirišu na ljubav, a sjajno idu sa čajem
Neodoljivi kolačići u slatko-kiselkastom spoju, prste da poližete.
ŠAPICE Starinski kolačići za prave sladokusce, po receptu iz bakine kuhinje
Priprema je jednostavna, a ukus neodoljiv.
BRESKVICE Starinski kolači sa džemom koji bude nostalgiju na prošla vremena
Neodoljivi kolači nestaće sa stola čim se postave.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)