OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

Izvor: Ivana Pavlović

15:00

Kulinarski globus 0

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

alfahoresi
Shutterstock

Potrebno je

  • 320 g kukuruznog brašna
  • 180 g glatkog brašna
  • 200 g šećera u prahu
  • 150 g margarina sobne temperature
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 žumanceta
  • 1 belance
  • rendana korica jednog limuna
  • pola kašike brendija ili konjaka

Za nadev:

  • 300 g mlečne karamele (dulce de leche)

Za ukrašavanje:

  • mleveni kokos

Za posipanje:

  • šećer u prahu 

Priprema:
Prosejte sve suve sastojke (kukuruzno i glatko brašno i prašak za pecivo). U jednoj posudi mutite margarin i šećer dok ne dobijete kremastu smesu. Tome dodajte žumanca i belance, umutite i dodajte brendi, te suve sastojke i koricu limuna, dok ne dobijete glatku smesu koja se ne lepi. Po potrebi, dodajte još brašna. Ostavite da odstoji nekoliko minuta. Razvaljajte testo na debljinu od četiri milimetra i izrežite krugove prečnika šest centimetara. Pleh obložite papirom za pečenje pa u njega složite krugove. Stavite u frižider i ostavite najmanje 30 minuta. Zagrejte rernu na 160 stepeni i kolačiće pecite do 15 minuta. Na prohlađene kolače, na pečene krugove namažite mlečnu karamelu, toliko da kada stavite drugi na vrh i pritisnete, između ostane gusti nadev. Uvaljajte alfahorese u mleveni kokos ili pospite šećerom u prahu.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading