OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima
Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.
Potrebno je
- 320 g kukuruznog brašna
- 180 g glatkog brašna
- 200 g šećera u prahu
- 150 g margarina sobne temperature
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 žumanceta
- 1 belance
- rendana korica jednog limuna
- pola kašike brendija ili konjaka
Za nadev:
- 300 g mlečne karamele (dulce de leche)
Za ukrašavanje:
- mleveni kokos
Za posipanje:
- šećer u prahu
Priprema:
Prosejte sve suve sastojke (kukuruzno i glatko brašno i prašak za pecivo). U jednoj posudi mutite margarin i šećer dok ne dobijete kremastu smesu. Tome dodajte žumanca i belance, umutite i dodajte brendi, te suve sastojke i koricu limuna, dok ne dobijete glatku smesu koja se ne lepi. Po potrebi, dodajte još brašna. Ostavite da odstoji nekoliko minuta. Razvaljajte testo na debljinu od četiri milimetra i izrežite krugove prečnika šest centimetara. Pleh obložite papirom za pečenje pa u njega složite krugove. Stavite u frižider i ostavite najmanje 30 minuta. Zagrejte rernu na 160 stepeni i kolačiće pecite do 15 minuta. Na prohlađene kolače, na pečene krugove namažite mlečnu karamelu, toliko da kada stavite drugi na vrh i pritisnete, između ostane gusti nadev. Uvaljajte alfahorese u mleveni kokos ili pospite šećerom u prahu.
Možda vas zanima:
BRZI LEŠNIK KOLAČIĆI Samo 3 sastojka i nema paljenja rerne, savršeni za iznenadne goste
Mekani i neodoljivi, najbolje odmah stavite duplu meru.
MEDENJACI PO RECEPTU STAROM 100 GODINA Prave se brzo i lako, a tope se u ustima
Savršeno idu uz šolju kafe ili čaja.
STARINSKI MEDENJACI Recept baka Jele star 30 godina oduševiće i one izbirljive
Najbolje služite uz čaj ili kafu.
RUSKE ŠUBARE U savršenom spoju kokosa i čokolade, polizaćete prste koliko su ukusne
Savršene za svečene prilike i slavsku trpezu.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)