SAHER TORTA Donosimo vam originalni recept za neodoljivu čokoladnu poslasticu
Kremasta i sočna, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Potrebno je:
Za koru:
- 6 jaja
- 150 g putera
- 130 g čokolade s udelom 55% kakaoa
- 100g šećera
- 100g prah šećera
- 140g brašna
- 1 vanila štapić
Za fil:
- 200 g džema od kajsija
Za preliv:
- 200 g šećera
- 125 ml vode
- 150 g čokolade s udelom 55% kakaoa
Priprema
Rernu zagrejte na 170 stepeni. Prvo odvojite žumanca od belanca. U jednoj posudi umutite belanca sa šećerom, a u zasebnoj puter sa žumancima. Smesi sa žumancima dodajte otopljenu čokoladu. Prosejte brašno, pa promešajte i dodajte prethodno umućena belanca. Izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Izvadite i pustite 20 minuta da se prohladi, pa presecite biskvit horizontalno, na pola, da dobijete dve kore. Na jednu koru premažite džem, pa preklopite drugom korom. U šerpi skuvajte čokoladu, vodu i šećer. Ostavite da se prohladi, pa time prelijte tortu. Ostavite u frižideru da odstoji preko noći. Bon appetit!
Možda vas zanima:
SAHER TORTA Raskošna poslastica ukusa koji se pamti, za savršen vikend
Osvežavajuća čokoladna poslastica za prave sladokusce.
DANIJELINA SAHER TORTA U SAVRŠENOM SPOJU DŽEMA I ČOKOLADE Savršena za svaku svečanost
Napravite čuvenu austrijsku poslasticu po receptu Danijele Šoškić iz Požarevca.
SAHER TORTA Najpoznatija austrijska čokoladna torta nastala 1832 godine, za sve svečanosti
Osmislio je 1832.godine Franc Zaher za kneza Meternika u Beču.
TORTA BELI EGIPAT ZA SVE SVEČANOSTI Zbog nje svaka dijeta pada u vodu
Svi će vam tražiti dodatno parče.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)