ORIGINALNI RECEPT ZA GRČKU MUSAKU Posle njega, zaboravićete na sve ostale
Zasitna i preukusna, za savršen vikend ručak.
Potrebno je:
Za bešamel sos:
- 100 g maslaca
- 100 g brašna
- 1 l mleka
- 2 jaja
- 100 g narendanog parmezana
- so i biber po ukusu
Za musaku:
- 1 kg krompira (ili patlidžana)
- 500 g mlevene govedine
- 1 crni luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 400 g paradajza (svež ili iz konzerve), sitno seckanog
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica šećera
- 100 ml crnog vina
- maslinovo ulje
- so i biber po ukusu
Priprema:
Za bešamel sos otopite maslac u šerpi na srednjoj vatri. Dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete glatku pastu. Postepeno dodajte mleko, stalno mešajući dok sos ne postane gust i gladak. Skinite s vatre, dodajte lagano umućena jaja i parmezan, pa začinite solju i biberom. Krompir ili patlidžan iseckajte na tanke kolutove i propržite ih u tiganju s maslinovim uljem dok ne omekšaju.
U drugom tiganju propržite crni luk dok ne postane staklast, zatim dodajte beli luk i mleveno meso. Kada meso porumeni, dodajte paradajz, cimet, šećer i vino. Kuvajte dok tečnost ne ispari. Začinite solju i biberom. U vatrostalnu posudu složite red krompira ili patlidžana, zatim sloj mesa, ponovite slojeve i završite krompirom ili patlidžanom.
Prelijte bešamel sosom preko musake mi pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta, dok ne porumeni.
Možda vas zanima:
MUSAKA SA PILETINOM BOLJA OD KLASIČNE Poćiće vam voda na usta koliko je sočna
Zasitna i preukusna, pravićete stalno.
MUSAKA SA KROMPIROM I MLEVENIM MESOM Tradicionalni recept za klasik koji nikada ne izlazi iz mode
Svaki zalogaj je raj za nepca.
LETNJA MUSAKA SA PAPRIKAMA Savršen vikend ručak, pola pleha nestane dok trepnete
Sočna i zasitna, ukućani će stajati u redu za još.
MUSAKA SA PRAZILUKOM RAJ ZA NEPCA Za gurmane i one izbirljive, nećete moći da stanete
Bićete siti satima, a osvaja od prvog zalogaja.
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
RASKOŠNA ESTERHAZI TORTA BEZ KONKURENCIJE Vredna svakog trenutka pravljenja
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)