ŠUBERT TORTA U SAVRŠENOJ SIMFONIJI UKUSA Bogata i slojevita, a prepuna oraha, badema i čokolade
Nazvana po čuvenom austrijskom kompozitoru Francu Šubertu. Bogata, slojevita torta s bademima, orasima, čokoladom i filom. Idealna za sve svečane prilike i slavsku trpezu.
Potrebno je:
Kora
- Prva i treća kora (od putera, badema i čokolade)
- 100 g putera
- 4 jaja
- 70 g šećera
- 80 g preprženog i samlevenog badema
- 60 g rendane čokolade
- Druga i četvrta kora (od oraha)
1 jaje
- 4 žumanca
- 100 g šećera
- 80 g mlevenih oraha
- 20 g mlevenog keksa (od putera)
- 4 belanca
Fil
- 4 žumanca
- 100 g šećera
- 150 g slatke pavlake
- 1 kesica vanil šećera
- 140 g putera
- 100 g šećera u prahu
- 8 kašika pekmeza od kajsija
Glazura
- 150 g čokolade
- 100 ml slatke pavlake
Priprema:
Rernu zagrejte na 170 stepeni. Umutite puter pa postepeno dodajte žumanca. Umešajte šećer pa sve dobro umutite. Dodajte mlevene bademe i rendanu čokoladu pa dobro umutite. Zasebno umutite belanca sa drugom polovinom šećera. Kašikom dobro promešajte. Izlijte smesu u pleh obložen pek-papirom. Pecite oko 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Prohlađenu koru presecite na dva dela. Zasebno umutite jaja sa šećerom i žumancima. Zatim dodajte orahe i mleveni keks. Umutite čvrst šne od belanaca pa spojite sa žumancima. Izlijte u kalup obložen pek-papirom. Pecite koru oko 20 do 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 175 stepeni. Prohlađenu koru presecite napola. U jednoj posudi umutite žumanca sa šećerom, slatkom pavlakom i vanilom. Kuvajte na pari sve dok se ne zgusne. Nakon što se ohladi spojte s umućenim puterom i šećerom. Zagrejte pavlaku do vrenja, pa prelijte seckanom čokoladom. Mešajte sve dok se ne otopi. Filujte tortu redosledom: kora s puterom i bademima - premaz od pekmeza - fil - kora od oraha - premaz od pekmeza - fil - kora s puterom i bademima - premaz od pekmeza - fil - kora od oraha - premaz od pekmeza. Prelijte glazurom.
Možda vas zanima:
ČEMBERLEN TORTA KRALJICA SVEČANE TRPEZE Prepuna fila i kremasta, polizaćete i tanjir
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
KARAMEL TORTA ZA PRAVE SLADOKUSCE Svakim zalogajem mami na parče više
Kremasta i savršena, uzećete parče više.
BEZGLUTENSKA TORTA SA JABUKAMA ODUŠEVILA DOMAĆICE Džejmi Oliver je baš ovako pravi
Aromatična i preukusna, savršena za praznike.
TIRAMISU TORTA JOŠ BOLJA OD KOLAČA Kremasta i brza, polizaćete i tanjir
Savršena za prave kafoljupce.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)