ŠUBERT TORTA U SAVRŠENOJ SIMFONIJI UKUSA Bogata i slojevita, a prepuna oraha, badema i čokolade

Ivana Pavlović

11:00

Kulinarski globus 0

Nazvana po čuvenom austrijskom kompozitoru Francu Šubertu. Bogata, slojevita torta s bademima, orasima, čokoladom i filom. Idealna za sve svečane prilike i slavsku trpezu.

šubert torta
Shutterstock

Potrebno je:

Kora

  • Prva i treća kora (od putera, badema i čokolade)
  • 100 g putera
  • 4 jaja
  • 70 g šećera
  • 80 g preprženog i samlevenog badema
  • 60 g rendane čokolade
  • Druga i četvrta kora (od oraha)

1 jaje

  • 4 žumanca
  • 100 g šećera
  • 80 g mlevenih oraha
  • 20 g mlevenog keksa (od putera)
  • 4 belanca

Fil

  • 4 žumanca
  • 100 g šećera
  • 150 g slatke pavlake
  • 1 kesica vanil šećera
  • 140 g putera
  • 100 g šećera u prahu
  • 8 kašika pekmeza od kajsija

Glazura

  • 150 g čokolade
  • 100 ml slatke pavlake

Priprema:

Rernu zagrejte na 170 stepeni. Umutite puter pa postepeno dodajte žumanca. Umešajte šećer pa sve dobro umutite. Dodajte mlevene bademe i rendanu čokoladu pa dobro umutite. Zasebno umutite belanca sa drugom polovinom šećera. Kašikom dobro promešajte. Izlijte smesu u pleh obložen pek-papirom. Pecite oko 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Prohlađenu koru presecite na dva dela. Zasebno umutite jaja sa šećerom i žumancima. Zatim dodajte orahe i mleveni keks. Umutite čvrst šne od belanaca pa spojite sa žumancima. Izlijte u kalup obložen pek-papirom. Pecite koru oko 20 do 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 175 stepeni. Prohlađenu koru presecite napola. U jednoj posudi umutite žumanca sa šećerom, slatkom pavlakom i vanilom. Kuvajte na pari sve dok se ne zgusne. Nakon što se ohladi spojte s umućenim puterom i šećerom. Zagrejte pavlaku do vrenja, pa prelijte seckanom čokoladom. Mešajte sve dok se ne otopi. Filujte tortu redosledom: kora s puterom i bademima - premaz od pekmeza - fil - kora od oraha - premaz od pekmeza - fil - kora s puterom i bademima - premaz od pekmeza - fil - kora od oraha - premaz od pekmeza. Prelijte glazurom.

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading