BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima

Ivana Pavlović

17:30

Kulinarski globus 0

Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

žerbo kocke
Shutterstock

Potrebno je:

Za testo:

  • 20 g svežeg kvasca
  • 100 ml mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 500 g brašna
  • pola kesice praška za pecivo
  • 250 g masti
  • 2 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje

Za fil:

  • 250 g mlevenih oraha
  • 100 g šećera
  • džem od kajsija

Za glazuru:

  • 150 g čokolade
  • 2 kašike mleka
  • 2 kašike ulja

Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Kvasac izmrvite u toplom mleku pa dodajte kašičicu šećera i 2 kašike brašna. Promešajte dobro pa ostavite 15 ak minuta da se aktivira. Pomešajte ostatak brašna sa praškom za pecivo, mašću, šećerima i jajetom. Onda dodajte aktivirani kvasac i umesite glatko testo. Pokrijte ga folijom i ostavite pola sata u frižideru. Zatim podelite testo na 4 jednaka dela. Razvucite svaku koru u pravougaonik. U pleh stavite prvu koru pa je premažite sa 4 kašike džema od kajsije. Pospite sa mešavinom šećera i mlevenih oraha. Ponovite postupak sa drugom i trećom korom, pa preko stavite četvrtu i dobro je viljuškom izbockajte. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Čokoladu otopite sa mlekom i uljem pa njome prelijte kolač. Na kraju ga secite na kocke i služite. 

 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading