BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Potrebno je:
Za testo:
- 20 g svežeg kvasca
- 100 ml mleka
- 1 kašičica šećera
- 500 g brašna
- pola kesice praška za pecivo
- 250 g masti
- 2 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
Za fil:
- 250 g mlevenih oraha
- 100 g šećera
- džem od kajsija
Za glazuru:
- 150 g čokolade
- 2 kašike mleka
- 2 kašike ulja
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Kvasac izmrvite u toplom mleku pa dodajte kašičicu šećera i 2 kašike brašna. Promešajte dobro pa ostavite 15 ak minuta da se aktivira. Pomešajte ostatak brašna sa praškom za pecivo, mašću, šećerima i jajetom. Onda dodajte aktivirani kvasac i umesite glatko testo. Pokrijte ga folijom i ostavite pola sata u frižideru. Zatim podelite testo na 4 jednaka dela. Razvucite svaku koru u pravougaonik. U pleh stavite prvu koru pa je premažite sa 4 kašike džema od kajsije. Pospite sa mešavinom šećera i mlevenih oraha. Ponovite postupak sa drugom i trećom korom, pa preko stavite četvrtu i dobro je viljuškom izbockajte. Pecite oko pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Čokoladu otopite sa mlekom i uljem pa njome prelijte kolač. Na kraju ga secite na kocke i služite.
Možda vas zanima:
BANANA KUGLICE MOŽE I DETE DA NAPRAVI A savršene uz čaj ili kafu
Priprema je nikad brža, a ukus fantastičan.
BAKLAVA PUŽIĆI SA ORASIMA PONOS TURSKE I dupla mera je malo
Savršenog ukusa, a nisu preslatki.
BRZE KEKS KUGLICE TERAJU VODU NA USTA A prave se maltene same
Savršeno idu uz šoljicu kafe.
POSNE RAFAELO KUGLICE SE TOPE U USTIMA A može i dete da ih napravi
Savršene za praznike u vreme posta.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)