GERM KNEDLE SE TOPE U USTIMA U isto vreme greju i slade, prava zimska poslastica
Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.
Potrebno je:
Za knedle:
- 500 g brašna
- 15 g kvasca
- 220 ml mleka
- 2 jaja
- 50 g putera
- kašika šećera
- pola kašičice soli
Za preliv:
- 4 žumanca
- 200 g šećera
- 200 ml mleka
- 150 g putera
- 200 g badema
- džem od šljiva
Za posipanje:
- mak
Priprema:
Kvasac razmutite sa kašikom šećera i ostavite 15 minuta na toplom da se aktivira. U jednoj posudi pomešajte brašno, so, mleko, jaja, otopljeni puter. Tome dodajte nadošli kvasac. Zamesite glatko testo i ostavite da se diže oko pola sata. Na radnoj površini udvostručeno testo podelite na 4 dela. Od svake četvrtine napravite po 4 loptice pa nafilujte džemom od šljiva. Germ-knedle ostavite da odstoje 20 minuta, probodite čačkalicom na nekoliko mesta da ne bi previše narasle. Kuvajte ih u posoljenoj ključaloj vodi oko 10 minuta, uz okretanje. Žumanca, šećer, mleko, puter, bademe i džem umutite pa prelijte preko knedli. Pospite germ-knedle makom i služite.
Možda vas zanima:
RUSKA TORTA SA RUMOM OSTAVLJA BEZ DAHA Savršena kombinacija oraha, čokolade, ruma i suvog voća
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
POSNU ŠTRUDLU SA ORASIMA NIKO NE ODBIJA Svakim zalogajem vraća u detinjstvo
Mirisna i mekana, savršeno ide uz čaj ili kafu.
ČEMBERLEN TORTA KRALJICA SVEČANE TRPEZE Kremasta i puna fila, a razvaljuje ukusom
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
Dodajte ovo umesto šunke i dobićete najbolju francusku salatu ikad: Svi kažu da je bolja od originala
Oni daju salati potpuno novu dimenziju – laganu, profinjenu i nežnu, sa blagom morskom notom koja se savršeno slaže sa prepoznatljivim sastojcima
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)