Ko je bio u Grčkoj zna o čemu pišemo: spanakopita je popularna slana pita od spanaća koja se najčešće pravi s feta sirom. Osim što se pravi od domaćeg testa, može se koristiti i lisnato testo. Istorija kaže da ju je izmislio pesnik Filoksen u 5. veku, kada je na kraju banketa njome poslužio goste. U ruralnim oblastima Grčke fil se pravi od manje količine spanaća, a s više blitve i praziluka. Zanimljivo je da je ovo uobičajeno jelo i na Gibraltaru, gde umesto fete stavljaju edamer ili čedar sir.
Sastojci:
200 g oljuštenih badema
6 kašika limunovog soka
5 kašika bademovog mleka
1 kašičica soli
600 g svežeg spanaća
2 čena belog luka
1/2 glavice crnog luka
list sveže nane
1/2 kašičice muskatnog oraščića
1/4 kocke kvasca
pakovanje kora za pitu
maslinovo ulje
Priprema:
Dan ranije izblendirajte bademe s limunovim sokom, bademovim mlekom i solju. Skuvajte spanać i ostavite ga da se ohladi i ocedi. U tiganju na ulju prodinstajte seckani crni i beli luk. Spanać iseckajte, pa dodajte luk, nanu, muskatni oraščić, kvasac i so. Okrugli pleh podmažite puterom. Poređajte dva lista kora za pitu, namažite maslinovim uljem, pa filujte duž jedne ivice kore. Urolajte i ređajte u tepsiju. Premažite uljem i pecite 45 minuta na 180 stepeni.
SAVET Dovoljno je da listove spanaća potopite pet minuta u vrelu vodu da previše ne omekšaju
Možda vas zanima:
BOGATA KOMBINACIJA UKUSA Irski gulaš oduševiće sve poznavaoce ovog jela
Nije baš isti kao onaj koji mi pravimo.
POLJUPČIĆ IZ BRAZILA Zasladite veče neobičnim desertom
Poslastica iz daleka biće pravi užitak.
PRSTE DA POLIŽEŠ Neobično jelo sa začinima iz Indije otopiće vaša čula
Iako je naziv čudnovat, ukus je zadivljujuć.
Spanakopita s pančetom
Braća pravoslavci vole spanakopitu.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)