Veganska pita od spanaća

Alo.rs

14:52

Kulinarski globus 0

Braća pravoslavci vole spanakopitu.

Veganska pita od spanaća
Shutterstock

Ko je bio u Grčkoj zna o čemu pišemo: spanakopita je popularna slana pita od spanaća koja se najčešće pravi s feta sirom. Osim što se pravi od domaćeg testa, može se koristiti i lisnato testo. Istorija kaže da ju je izmislio pesnik Filoksen u 5. veku, kada je na kraju banketa njome poslužio goste. U ruralnim oblastima Grčke fil se pravi od manje količine spanaća, a s više blitve i praziluka. Zanimljivo je da je ovo uobičajeno jelo i na Gibraltaru, gde umesto fete stavljaju edamer ili čedar sir.

 

Sastojci:

200 g oljuštenih badema

6 kašika limunovog soka

5 kašika bademovog mleka

1 kašičica soli

600 g svežeg spanaća

2 čena belog luka

1/2 glavice crnog luka

list sveže nane

1/2 kašičice muskatnog oraščića

1/4 kocke kvasca

pakovanje kora za pitu

maslinovo ulje

Priprema:

Dan ranije izblendirajte bademe s limunovim sokom, bademovim mlekom i solju. Skuvajte spanać i ostavite ga da se ohladi i ocedi. U tiganju na ulju prodinstajte seckani crni i beli luk. Spanać iseckajte, pa dodajte luk, nanu, muskatni oraščić, kvasac i so. Okrugli pleh podmažite puterom. Poređajte dva lista kora za pitu, namažite maslinovim uljem, pa filujte duž jedne ivice kore. Urolajte i ređajte u tepsiju. Premažite uljem i pecite 45 minuta na 180 stepeni.

 

SAVET Dovoljno je da listove spanaća potopite pet minuta u vrelu vodu da previše ne omekšaju

 

Možda vas zanima:

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading