Ko je bio u Grčkoj zna o čemu pišemo: spanakopita je popularna slana pita od spanaća koja se najčešće pravi s feta sirom. Osim što se pravi od domaćeg testa, može se koristiti i lisnato testo. Istorija kaže da ju je izmislio pesnik Filoksen u 5. veku, kada je na kraju banketa njome poslužio goste. U ruralnim oblastima Grčke fil se pravi od manje količine spanaća, a s više blitve i praziluka. Zanimljivo je da je ovo uobičajeno jelo i na Gibraltaru, gde umesto fete stavljaju edamer ili čedar sir.
Možda vas zanima:

BOGATA KOMBINACIJA UKUSA Irski gulaš oduševiće sve poznavaoce ovog jela
Nije baš isti kao onaj koji mi pravimo.

POLJUPČIĆ IZ BRAZILA Zasladite veče neobičnim desertom
Poslastica iz daleka biće pravi užitak.

PRSTE DA POLIŽEŠ Neobično jelo sa začinima iz Indije otopiće vaša čula
Iako je naziv čudnovat, ukus je zadivljujuć.

Spanakopita s pančetom
Braća pravoslavci vole spanakopitu.
Sastojci:
200 g oljuštenih badema
6 kašika limunovog soka
5 kašika bademovog mleka
1 kašičica soli
600 g svežeg spanaća
2 čena belog luka
1/2 glavice crnog luka
list sveže nane
1/2 kašičice muskatnog oraščića
1/4 kocke kvasca
pakovanje kora za pitu
maslinovo ulje
Priprema:
Dan ranije izblendirajte bademe s limunovim sokom, bademovim mlekom i solju. Skuvajte spanać i ostavite ga da se ohladi i ocedi. U tiganju na ulju prodinstajte seckani crni i beli luk. Spanać iseckajte, pa dodajte luk, nanu, muskatni oraščić, kvasac i so. Okrugli pleh podmažite puterom. Poređajte dva lista kora za pitu, namažite maslinovim uljem, pa filujte duž jedne ivice kore. Urolajte i ređajte u tepsiju. Premažite uljem i pecite 45 minuta na 180 stepeni.
SAVET Dovoljno je da listove spanaća potopite pet minuta u vrelu vodu da previše ne omekšaju

LUDLAB TORTA Čuvena mađarska poslastica u sočnom spoju sa višnjama, ukusa koji se pamti
Osvežavajuća i voćna, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

LUDLAB TORTA Čuvena mađarska poslastica sa višnjama koja budi sva čula
Kremasta i sočna, uzećete parče više.

BALA BAJANA Tradicionalni brazilski desert koji se topi u ustima
Prave se brzo i lako, a ukus je čista fantazija.

MASONICA Stari crnogorski specijalitet za savršen doručak
Služite toplo.

SAHER TORTA Donosimo vam originalni recept za neodoljivu čokoladnu poslasticu
Kremasta i sočna, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)