Veganska pita od spanaća
Braća pravoslavci vole spanakopitu.
Ko je bio u Grčkoj zna o čemu pišemo: spanakopita je popularna slana pita od spanaća koja se najčešće pravi s feta sirom. Osim što se pravi od domaćeg testa, može se koristiti i lisnato testo. Istorija kaže da ju je izmislio pesnik Filoksen u 5. veku, kada je na kraju banketa njome poslužio goste. U ruralnim oblastima Grčke fil se pravi od manje količine spanaća, a s više blitve i praziluka. Zanimljivo je da je ovo uobičajeno jelo i na Gibraltaru, gde umesto fete stavljaju edamer ili čedar sir.
Sastojci:
200 g oljuštenih badema
6 kašika limunovog soka
5 kašika bademovog mleka
1 kašičica soli
600 g svežeg spanaća
2 čena belog luka
1/2 glavice crnog luka
list sveže nane
1/2 kašičice muskatnog oraščića
1/4 kocke kvasca
pakovanje kora za pitu
maslinovo ulje
Priprema:
Dan ranije izblendirajte bademe s limunovim sokom, bademovim mlekom i solju. Skuvajte spanać i ostavite ga da se ohladi i ocedi. U tiganju na ulju prodinstajte seckani crni i beli luk. Spanać iseckajte, pa dodajte luk, nanu, muskatni oraščić, kvasac i so. Okrugli pleh podmažite puterom. Poređajte dva lista kora za pitu, namažite maslinovim uljem, pa filujte duž jedne ivice kore. Urolajte i ređajte u tepsiju. Premažite uljem i pecite 45 minuta na 180 stepeni.
SAVET Dovoljno je da listove spanaća potopite pet minuta u vrelu vodu da previše ne omekšaju
Možda vas zanima:
BOGATA KOMBINACIJA UKUSA Irski gulaš oduševiće sve poznavaoce ovog jela
Nije baš isti kao onaj koji mi pravimo.
POLJUPČIĆ IZ BRAZILA Zasladite veče neobičnim desertom
Poslastica iz daleka biće pravi užitak.
PRSTE DA POLIŽEŠ Neobično jelo sa začinima iz Indije otopiće vaša čula
Iako je naziv čudnovat, ukus je zadivljujuć.
Spanakopita s pančetom
Braća pravoslavci vole spanakopitu.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)