POZNATO NEMAČKO JELO Domaće špecle sa kačkavaljem i lukom, jednostavne i veoma ukusne

Trpeza/ V.V.

19:00

Kulinarski globus 0

Pripremite ovaj nemački specijalitet i oduševite ukućane.

POZNATO NEMAČKO JELO Domaće špecle sa kačkavaljem i lukom, jednostavne i veoma ukusne
Shutterstock

Sastojci:

Testo:

300 g glatkog brašna

3 jaja

½ kašičice soli

1 kašika istopljenog maslaca

50 ml vode

Sos:

150 g ementaler sira

100 g maslaca

1 crni luk

So, biber

Priprema:

Testo: Brašno, so, jaja i vodu pomešajte i umesite meko testo koje će biti lepljivo. Zato po potrebi dodajte još vode. Mesite oko 15 minuta. Stavite da provri posoljena voda, pa tada narendajte testo direktno u nju. Kuvajte 2-3 minuta. Špecle vadite pomoću rupičaste kašike. Pomešajte ih s kašikom maslaca.

Sos: Narendajte kačkavalj. Luk isecite na kolutove. Na malo maslaca popržite luk da postane hrskav. Stavite ga na papirnati ubrus. U većem tiganju rastopite maslac i kad dobije smeđu boju dodajte špecle, kačkavalj i dobro izmešajte. Krčkajte na tihoj vatri dok se kačkavalj ne rastopi. Poslužite tako što ćete u svaki tanjir preko špecli staviti malo prženog luka.

 

Možda vas zanima:

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

Komentari (0)

Loading