POZNATO NEMAČKO JELO Domaće špecle sa kačkavaljem i lukom, jednostavne i veoma ukusne

Vesna Vukadinović

19:00

Kulinarski globus 0

Pripremite ovaj nemački specijalitet i oduševite ukućane.

POZNATO NEMAČKO JELO Domaće špecle sa kačkavaljem i lukom, jednostavne i veoma ukusne
Shutterstock

Sastojci:

Testo:

300 g glatkog brašna

3 jaja

½ kašičice soli

1 kašika istopljenog maslaca

50 ml vode

Sos:

150 g ementaler sira

100 g maslaca

1 crni luk

So, biber

Priprema:

Testo: Brašno, so, jaja i vodu pomešajte i umesite meko testo koje će biti lepljivo. Zato po potrebi dodajte još vode. Mesite oko 15 minuta. Stavite da provri posoljena voda, pa tada narendajte testo direktno u nju. Kuvajte 2-3 minuta. Špecle vadite pomoću rupičaste kašike. Pomešajte ih s kašikom maslaca.

Sos: Narendajte kačkavalj. Luk isecite na kolutove. Na malo maslaca popržite luk da postane hrskav. Stavite ga na papirnati ubrus. U većem tiganju rastopite maslac i kad dobije smeđu boju dodajte špecle, kačkavalj i dobro izmešajte. Krčkajte na tihoj vatri dok se kačkavalj ne rastopi. Poslužite tako što ćete u svaki tanjir preko špecli staviti malo prženog luka.

 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading