POZNATO NEMAČKO JELO Domaće špecle sa kačkavaljem i lukom, jednostavne i veoma ukusne
Pripremite ovaj nemački specijalitet i oduševite ukućane.
Sastojci:
Testo:
300 g glatkog brašna
3 jaja
½ kašičice soli
1 kašika istopljenog maslaca
50 ml vode
Sos:
150 g ementaler sira
100 g maslaca
1 crni luk
So, biber
Priprema:
Testo: Brašno, so, jaja i vodu pomešajte i umesite meko testo koje će biti lepljivo. Zato po potrebi dodajte još vode. Mesite oko 15 minuta. Stavite da provri posoljena voda, pa tada narendajte testo direktno u nju. Kuvajte 2-3 minuta. Špecle vadite pomoću rupičaste kašike. Pomešajte ih s kašikom maslaca.
Sos: Narendajte kačkavalj. Luk isecite na kolutove. Na malo maslaca popržite luk da postane hrskav. Stavite ga na papirnati ubrus. U većem tiganju rastopite maslac i kad dobije smeđu boju dodajte špecle, kačkavalj i dobro izmešajte. Krčkajte na tihoj vatri dok se kačkavalj ne rastopi. Poslužite tako što ćete u svaki tanjir preko špecli staviti malo prženog luka.
Možda vas zanima:
IDEJA ZA RUČAK Sočna piletina s testeninom je lagani letnji obrok, a biće na stolu za pola sata
Ukusan ručak koji se brzo sprema.
OVO MORATE DA PROBATE! Pica sa testom od krompira se brzo pravi, a fantastična je!
Probajte omiljeno jelo na malo drugačiji način, nećete se pokajati.
SUPER DORUČAK Pohovani hleb preliven sosom od jabuka za sladak dan pred vama
Probajte slatke prženice obogaćene sosom od voća.
PREDLOG ZA RUČAK Najbrži recept za testeninu sa kačkavaljem koja se pravi u jednoj šerpi
Ukusno jelo koje može biti bilo koji obrok kada imate malo vremena za pripremu.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)