PONOS TAJLANDA Ova država se može pohvaliti jednim od sigurno najukusnijih jela sveta!

Alo.rs/B. Paunović

15:00

Kulinarski globus 0

Morate ga probati.

tajland
Shutterstock

Prženo tajlandsko jelo

Sastojci:

3 kašike ulja

5-6 čenova belog luka

100 g sira

3 mlada luka

1 veća šargarepa

200 g svežih klica soje

300 g pilećih prsa

250 g tanjih rezanaca

100 g seckanog kikirikija

3 kašičice šećera

6 kašičice ribljeg umaka

1,5 kašičica šećera

Priprema:

Pre kuvanja pripremite sve namirnice i začine. Beli luk sitno naseckajte, sir narežite na veće kockice, a piletinu na tračice. Mladi luk operite i isecite na tanke rezance, isto uradite i sa šargarepom. Sojine klice ocedite (ako koristite one iz konzerve). Jaja lagano izmutite u posebnoj činiji, a rezanca potopite u toplu vodu i ostavite da odstoje oko 20 minuta. Zatim sve začine pomešajte u jednoj činiji i sve dobro promešajte. Zagrejte dublji tiganja na jakoj vatri, zatim dodajte ulje i odmah nakon toga seckani beli luk. Propržite ga mešajući desetak sekundi, pazeći da ne izgori. Potom ubacite seckanu piletinu i pržite uz mešanje dok piletina ne dobije zlatnu boju. Dodajte kockice sira i pržite minut. Potom piletinu i sir sklonite na jednu stranu tiganja, smanjite malo vatru, pa na prazni deo dodajte izmućena jaja i lagano mešajte kao što biste mešali
kajganu, jer to u stvari i treba da dobijete. Kad su se jaja pretvorila u kajganu, pomešajte ih sa piletinom i sirom. Dodajte mešavinu začina, pa sve dobro promešajte. Takođe dodajte i seckano povrće. Sve dobro promešajte, propržite i na kraju ubacite oceđene rezance.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

Komentari (0)

Loading