SALEP Čuveni napitak poreklom iz Turske, zagrejaće vam dušu i telo

Ivana Pavlović

17:00

Kulinarski globus 0

Salep je u Turskoj napitak koji se služi već vekovima. Odlično će vas zagrejati u hladnim zimskim danima. Pravi se od mlevenih korena orhideje i mleka. Ali ako vam smeta pravo mleko, ili postite, možete umesto mleka da koristite vodu ili biljno mleko.

salep
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 ml mleka 
  • 1 kašika salepa u prahu 
  • 1-2 kašike šećera 
  • 1 kašičica cimeta

Priprema

Sipajte u šerpu mleko, salep i šećer i kuvajte dok ne krene da ključa, uz neprestano mešanje. Ostavite na šporetu još nekih 5 minuta, pa sipajte u šolju i ukrasite cimetom ili po izboru. Pijte ga dok je topao. 

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading