SALEP Čuveni napitak poreklom iz Turske, zagrejaće vam dušu i telo
Salep je u Turskoj napitak koji se služi već vekovima. Odlično će vas zagrejati u hladnim zimskim danima. Pravi se od mlevenih korena orhideje i mleka. Ali ako vam smeta pravo mleko, ili postite, možete umesto mleka da koristite vodu ili biljno mleko.
Potrebno je
- 500 ml mleka
- 1 kašika salepa u prahu
- 1-2 kašike šećera
- 1 kašičica cimeta
Priprema
Sipajte u šerpu mleko, salep i šećer i kuvajte dok ne krene da ključa, uz neprestano mešanje. Ostavite na šporetu još nekih 5 minuta, pa sipajte u šolju i ukrasite cimetom ili po izboru. Pijte ga dok je topao.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)