SALEP Čuveni napitak poreklom iz Turske, zagrejaće vam dušu i telo

Ivana Pavlović

17:00

Kulinarski globus 0

Salep je u Turskoj napitak koji se služi već vekovima. Odlično će vas zagrejati u hladnim zimskim danima. Pravi se od mlevenih korena orhideje i mleka. Ali ako vam smeta pravo mleko, ili postite, možete umesto mleka da koristite vodu ili biljno mleko.

salep
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 ml mleka 
  • 1 kašika salepa u prahu 
  • 1-2 kašike šećera 
  • 1 kašičica cimeta

Priprema

Sipajte u šerpu mleko, salep i šećer i kuvajte dok ne krene da ključa, uz neprestano mešanje. Ostavite na šporetu još nekih 5 minuta, pa sipajte u šolju i ukrasite cimetom ili po izboru. Pijte ga dok je topao. 

engleska pastirska pita

ENGLESKA PASTIRSKA PITA Osmišljena za uživanje a miriše na nedelju

13:00

26 februar, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalna engleska pita podseća na musaku, a u osnovi se sastoji od dva dela – baze od mlevenog mesa dinstanog u sosu i povrća, nekada pečuraka, koje se prekrije debljim slojem pire krompira. Po originalnom, britanskom receptu koristi se jagnjeće meso, ali možete bilo koje mleveno meso. Sočan nadev završava hrskavom koricom, zbog čega ćete uzeti parče više

Komentari (0)

Loading