SALEP Čuveni napitak poreklom iz Turske, zagrejaće vam dušu i telo

Izvor: Ivana Pavlović

17:00

Kulinarski globus 0

Salep je u Turskoj napitak koji se služi već vekovima. Odlično će vas zagrejati u hladnim zimskim danima. Pravi se od mlevenih korena orhideje i mleka. Ali ako vam smeta pravo mleko, ili postite, možete umesto mleka da koristite vodu ili biljno mleko.

salep
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 ml mleka 
  • 1 kašika salepa u prahu 
  • 1-2 kašike šećera 
  • 1 kašičica cimeta

Priprema

Sipajte u šerpu mleko, salep i šećer i kuvajte dok ne krene da ključa, uz neprestano mešanje. Ostavite na šporetu još nekih 5 minuta, pa sipajte u šolju i ukrasite cimetom ili po izboru. Pijte ga dok je topao. 

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading