PEPIJAN PILETINA BISER GVATEMALE Meso se lepi za prste
Ovaj recept potiče iz Gvatemale, drževe Srednje Amerike. Probajte Pepijan pietinu- jelo pikantnog, začinjenog ukusa i sočnog mesa.
Potrebno je
za 6 osoba
- 1 kg piletine
- glavica crnog i belog luka
- 50 g suve semenke bundeve, oguljene
- 50 g semenki susama
- kašičica cimeta
- 4-5 paradajza
- 50 g soka od paradajza
- 10 zrna bibera
- čili
- smeđi ili beli pirinač
Priprema
Pile isecite na komade, pa stavite u lonac i prelijte sa 1,5 litrom vode. Poklopite i prokuvajte oko 20-30 minuta dok piletina ne pusti masnoću. Nastalu supicu čuvajte za kasniji postupak. Za to vreme pripremite semenke bundeve i susama, prepržite ih da postanu smeđe i potom stavite na ubrus da se ohlade i odmaste. Seckani paradajz, cimet, sok od paradajza i ljutu papriku prepržite bez ulja, pa sve prespite u blender i izblendajte. Izvadite piletinu, propržite je na ulju, prelijte smesom iz blendera, pa krčkajte desetak minuta, uz povremeno dolivanje supe. Služite uz kuvani pirinač.
Možda vas zanima:
BATAKE U SOSU OD AJVARA NIKO NE ODBIJA Sočni i hrskavi, a meso se samo odvaja
Služite uz krompir pire.
PILEĆE ĆUFTE PONOS ŠVEDSKE Klasik nordijske kuhinje koji super ide uz pire krompir
Ručak u kome će uživati cela porodica.
KREMASTA PILETINA U SOSU OD PEČURAKA Ručak za pola sata koji pomera granice dobrog ukusa
Na kraju, pospite seckanim peršunom.
BATACI U SOSU OD PIVA I PARADAJZA Raj za nepca, a meso se lepi za prste
Polizaćete i prste koliko je ukusno.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)