NAJUKUSNIJI DOMAĆI SIR Napravićete ga očas posla, a bolji do sada niste jeli

Ivana Pavlović

12:00

Sezonski recepti 0

Trajaće oko nedelju dana, a bićete oduševljeni koliko je ukusan.

domaći sir
Shutterstock

Potrebno je:

  • 4 l punomasnog mleka
  • 30 ml razblažene sirćetne kiseline
  • prstohvat soli

Priprema

U velikoj šerpi zagrejte mleko, uz neprestano mešanje, da ne zagori. Onda skinite sa vatre i sipajte sirće. Ostavite da odstoji 10 minuta. Obložite gazom mrežastu cediljku, pa stavite preko velike činije. Dodajte so u mleko pa procedite kroz pripremljenu cediljku. Pustite da se cedi sat vremena. Mleko treba da se odvoji na beli, čvrsti deo i žućkastu tečnost (surutku). Surutku bacite. Utapkajte sir u kuglu i sklonite gazu. Zatim umotajte u plastiku i čuvajte u frižideru. Ovako pripremljen sir trajaće oko nedelju dana. 

 

Komentari (0)

Loading