AUSTRIJSKE GERMKNEDLE Omiljena poslastica sa skijališta, po receptu bez mane

Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Originalno dolaze iz Austrije, a prave se i u Bavarskoj i Češkoj. Veće od klasičnih knedli, i različite po tome što se koristi kvasac za njihovu pripremu, omiljeni su desert u poznatim evropskim skijalištima u zimskim danima. U osnovnoj verziji prelivaju se otopljenim puterom, šećerom i makom, a neretko se dodaje i preliv od vanile. Sočne i mekane, uvek se služe tople.

germknedle
Shutterstock

Potrebno je:
Za knedle:

  • 500 g brašna
  • 15 g kvasca
  • 220 ml mleka
  • 2 jaja
  • 50 g puter
  • kašika šećera
  • pola kašičice soli

Za preliv:

  • 4 žumanca
  • 200 g šećera
  • 200 ml mleka
  • 150 g putera
  • 200 g badema
  • džem od šljiva

Za posipanje:

  • mak

Priprema:
Kvasac razmutite sa kašikom šećera i ostavite 15 minuta na toplom, da se aktivira. U jednoj posudi pomešajte brašno, so, mleko, jaja, otopljeni puter. Tome dodajte nadošli kvasac. Zamesite glatko testo i ostavite da se diže oko pola sata. Na radnoj površini udvostručeno testo podelite na 4 dela. Od svake četvrtine napravite po 4 loptice pa nafilujte džemom od šljiva. Germknedle ostavite da odstoje 20 minuta probodite čačkalicom na nekoliko mesta, da ne bi previše narasle. Kuvajte ih u posoljenoj ključaloj vodi, oko 10 minuta, uz okretanje. Žumanca, šećer, mleko, puter, bademe i džem umutite pa prelijte preko knedli. Pospite germknedle makom i služite. 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading