BRIOŠ HLEB Brzo ga umesite i zadivite goste, ukus je zaista neprevaziđen
Savršen za praznike...
Brioš hleb je poznat po svom posebnom ukusu i savršen je za vreme praznika uz druga jela.
Sastojci:
- 1 kašika aktivnog suvog kvasca
- 80 ml tople vode
- 830 g brašna
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 4 velika jajeta
- 240 g putera, omekšanog
- ½ kašičice ulja ili po potrebi
- 1 veliko žumance
- 1 kašičica hladne vode
Priprema:
Kako biste napravili ovaj hleb, rastvorite kvasac u toploj vodi u maloj posudi. Ostavite da odstoji dok ne postane kremast, oko 10 minuta. Pomešajte brašno, šećer i so u velikoj posudi. Napravite rupu u centru, a zatim dodajte jaja i mešavinu kvasca. Dobro umutite dok se testo ne sjedini. (Savet: Dodajte još 1 do 3 kašike tople vode, 1 po jednu kašiku, samo ako je potrebno da se testo sjedini.) Izvucite testo na lagano pobrašnjenu površinu i mesite dok ne postane glatko i elastično, oko 8 minuta.
Poravnajte testo i premažite ga sa 1/3 putera. Umesite puter u testo. Ponovite ovaj korak dva puta da unesete preostali puter, ostavljajući testu da odstoji nekoliko minuta između dodavanja putera, ukupno oko 20 minuta. Lagano podmažite veliku posudu uljem, stavite testo u posudu i okrenite da ga premažete. Pokrijte najlonskom folijom i ostavite na toplom mestu dok se ne udvostruči, oko 1 sat. Izbušite testo, pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na 6 sati ili preko noći.
Zagrejte rernu na 200 stepeni C. Podmažite dva kalupa za vekne 21x11 cm. Izvucite testo na lagano pobrašnjenu površinu. Podelite ga na 2 jednaka dela, formirajte vekne i stavite u pripremljene kalupe za hleb. Pokrijte podmazanom najlonskom folijom i ostavite da se diže dok ne udvostruči zapreminu, oko 1 sat. Umutite žumance i hladnu vodu u maloj činiji. Četkicom premažite površinu vekni. Pecite ih u zagrejanoj rerni dok vrhovi ne porumene, oko 25 minuta. Ohladite u posudama 10 minuta pre nego što ih prebacite na rešetke da se potpuno ohlade. Uživajte!
Bonus video:
Možda vas zanima:
UMESITE DOMAĆI HLEB Savršen za doručak, a biće ukusan i za večeru
Mekan kao duša, nestaće sa stola odmah.
DOMAĆI HLEB Umesto mešenja treba samo varjača, a biće svež i nekoliko dana
Zamirisaće cela kuća, najbolje ga služite vrućeg uz prilog po želji.
DOMAĆI RAŽANI HLEB Kao osmišljen za savršeno jutro, a biće ukusan i hladan
Toliko je dobar da ćete zaboraviti na pekaru.
PRŽENO MESO JE MASNO I TVRDO? Dodajte ove 2 namirnice i biće sočno i mekano kao duša
Ako prženje mesa dovede do toga da jelo bude masno, primenite jednostavne, a korisne savete.
POTAŽ OD BATATA Greje dušu i telo tokom zimskih dana, kremastoj teksuri je teško odoleti
Pospite svežim peršunom i hrskavom slaninom i dobićete supu koja će se pamtiti...
BRIOŠ HLEB Brzo ga umesite i zadivite goste, ukus je zaista neprevaziđen
Savršen za praznike...
SLAVSKA PITA SA KROMPIROM Svi je prave za Svetog Nikolu, gosti će se grabiti oko nje na stolu
Vrlo je ukusna, a pravi se i u posnoj varijanti.
ŠARAN IZ RERNE Posno jelo sa pirinčem koje je spremno za 30 minuta!
Posni ručak koji će vas odlično zasititi.
PODVARAK SA PILEĆIM MESOM Iskoristite sezonu kiselog kupusa i navalite na ovaj zimski specijalitet
Podvarak sa pilećim mesom će vas oduševiti.
Komentari (0)