BRIOŠ HLEB Brzo ga umesite i zadivite goste, ukus je zaista neprevaziđen
Savršen za praznike...
Brioš hleb je poznat po svom posebnom ukusu i savršen je za vreme praznika uz druga jela.
Sastojci:
- 1 kašika aktivnog suvog kvasca
- 80 ml tople vode
- 830 g brašna
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 4 velika jajeta
- 240 g putera, omekšanog
- ½ kašičice ulja ili po potrebi
- 1 veliko žumance
- 1 kašičica hladne vode
Priprema:
Kako biste napravili ovaj hleb, rastvorite kvasac u toploj vodi u maloj posudi. Ostavite da odstoji dok ne postane kremast, oko 10 minuta. Pomešajte brašno, šećer i so u velikoj posudi. Napravite rupu u centru, a zatim dodajte jaja i mešavinu kvasca. Dobro umutite dok se testo ne sjedini. (Savet: Dodajte još 1 do 3 kašike tople vode, 1 po jednu kašiku, samo ako je potrebno da se testo sjedini.) Izvucite testo na lagano pobrašnjenu površinu i mesite dok ne postane glatko i elastično, oko 8 minuta.
Poravnajte testo i premažite ga sa 1/3 putera. Umesite puter u testo. Ponovite ovaj korak dva puta da unesete preostali puter, ostavljajući testu da odstoji nekoliko minuta između dodavanja putera, ukupno oko 20 minuta. Lagano podmažite veliku posudu uljem, stavite testo u posudu i okrenite da ga premažete. Pokrijte najlonskom folijom i ostavite na toplom mestu dok se ne udvostruči, oko 1 sat. Izbušite testo, pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na 6 sati ili preko noći.
Zagrejte rernu na 200 stepeni C. Podmažite dva kalupa za vekne 21x11 cm. Izvucite testo na lagano pobrašnjenu površinu. Podelite ga na 2 jednaka dela, formirajte vekne i stavite u pripremljene kalupe za hleb. Pokrijte podmazanom najlonskom folijom i ostavite da se diže dok ne udvostruči zapreminu, oko 1 sat. Umutite žumance i hladnu vodu u maloj činiji. Četkicom premažite površinu vekni. Pecite ih u zagrejanoj rerni dok vrhovi ne porumene, oko 25 minuta. Ohladite u posudama 10 minuta pre nego što ih prebacite na rešetke da se potpuno ohlade. Uživajte!
Bonus video:
Možda vas zanima:
UMESITE DOMAĆI HLEB Savršen za doručak, a biće ukusan i za večeru
Mekan kao duša, nestaće sa stola odmah.
DOMAĆI HLEB Umesto mešenja treba samo varjača, a biće svež i nekoliko dana
Zamirisaće cela kuća, najbolje ga služite vrućeg uz prilog po želji.
DOMAĆI RAŽANI HLEB Kao osmišljen za savršeno jutro, a biće ukusan i hladan
Toliko je dobar da ćete zaboraviti na pekaru.
PRŽENO MESO JE MASNO I TVRDO? Dodajte ove 2 namirnice i biće sočno i mekano kao duša
Ako prženje mesa dovede do toga da jelo bude masno, primenite jednostavne, a korisne savete.
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
ĆEVAPI IZ RERNE OSVAJAJU NA PRVI ZALOGAJ Svi pitaju u čemu je tajna, bolji su od roštiljskih!
Ćevapi iz rerne toliko su sočni i mirisni da ćete zaboraviti na roštilj!
Komentari (0)