NAJLEPŠE DOMAĆE KROFNE Recept Mire Banjac svi obožavaju, biće mekane i neodoljive

Ivana Pavlović

18:15

Sezonski recepti 0

Legenda glumačkog pozorišta i žena za primer čije uloge vole da gledaju i mladi i stari ima karijeru koja traje decenijama. Da nije samo talentovana u svojoj struci, tvrde oni koji su probali njena jela, i malo je reći da su oduševljeni. Upravo takve su i ove krofne, mekane kao duša.

domaće krofne
Shutterstock
domaće krofne Shutterstock
 

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 3,5 dl mleka
  • 3 žumanca
  • 60 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 20 g svežeg ili 10 g suvog kvasca
  • izrendana korica jednog limuna
  • malo soli
  • ulje za pečenje

Priprema:
Koristite sastojke sobne temperature. Dodajte šećer u mlako mleko, zatim so i kvasac, pa izmešajte i ostavite na toplom mestu 10 minuta da kvasac naraste. Umutite dobro maslac, žumanca, šećer i limunovu koricu. Zatim, dodajte brašno i mleko s kvascem pa mutite mikserom dodatkom za testo nekoliko minuta. Stavite na pobrašnjenu radnu površinu, pa još malo oblikujte da dobijete homogeno i glatko testo. Veliku posudu premažite uljem, pa stavite testo, dobro ga pokrijte i ostavite da naraste na toplom mestu 1 sat, tj. dok se ne udvostruči. Zatim ga pažljivo izvadite i rastanjite na debljinu oko 7 mm. Vadite krofne, pa ih pokrijte i ostavite još 20 minuta. Na umerenoj temperaturi zagrejte ulje, pa stavljajte krofne u ulje gornjom stranom nadole. Pecite nekoliko minuta, tj. dok ne porumene s obe strane. Vodite računa da ulje ne bude suviše vrelo, samo će se ispeći i potamneti spoljni sloj krofne, a sredina će ostati nepečena.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading