NAJLEPŠE DOMAĆE KROFNE Recept Mire Banjac svi obožavaju, biće mekane i neodoljive
Legenda glumačkog pozorišta i žena za primer čije uloge vole da gledaju i mladi i stari ima karijeru koja traje decenijama. Da nije samo talentovana u svojoj struci, tvrde oni koji su probali njena jela, i malo je reći da su oduševljeni. Upravo takve su i ove krofne, mekane kao duša.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 3,5 dl mleka
- 3 žumanca
- 60 g šećera
- 50 g maslaca
- 20 g svežeg ili 10 g suvog kvasca
- izrendana korica jednog limuna
- malo soli
- ulje za pečenje
Priprema:
Koristite sastojke sobne temperature. Dodajte šećer u mlako mleko, zatim so i kvasac, pa izmešajte i ostavite na toplom mestu 10 minuta da kvasac naraste. Umutite dobro maslac, žumanca, šećer i limunovu koricu. Zatim, dodajte brašno i mleko s kvascem pa mutite mikserom dodatkom za testo nekoliko minuta. Stavite na pobrašnjenu radnu površinu, pa još malo oblikujte da dobijete homogeno i glatko testo. Veliku posudu premažite uljem, pa stavite testo, dobro ga pokrijte i ostavite da naraste na toplom mestu 1 sat, tj. dok se ne udvostruči. Zatim ga pažljivo izvadite i rastanjite na debljinu oko 7 mm. Vadite krofne, pa ih pokrijte i ostavite još 20 minuta. Na umerenoj temperaturi zagrejte ulje, pa stavljajte krofne u ulje gornjom stranom nadole. Pecite nekoliko minuta, tj. dok ne porumene s obe strane. Vodite računa da ulje ne bude suviše vrelo, samo će se ispeći i potamneti spoljni sloj krofne, a sredina će ostati nepečena.
Možda vas zanima:
NEODOLJIVE KROFNE SA CRNOM ČOKOLADOM Posne, a slasne i mekane kao pamuk
Ako volite klasične krofne, ove sa crnom čokoladom ćete obožavati.
KROFNE SA DŽEMOM Baba Lala nam je dala recept kako da budu sočne i mekane kao pamuk
Starinski desert oduševiće sve ukućane, a pojede se u slast.
KROFNE SA KREMOM OD VANILE Mekane i vazdušaste, otopićete se od miline
Fenomenalne i slatke, najbolje odmah stavite duplu meru.
KROFNE SA KREMOM Vazdušaste i mekane kao pamuk, a mirišu na ljubav
Neodoljive i sočne, a zamirisaće cela kuća.
NEODOLJIVI ROLAT SA POMORANDŽOM Desert za pamćenje koji nestaje sa stola odmah
Fenomenalan desert osvojiće vas u trenu, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
PIHTIJE OD ŠARANA Posni specijalitet oduševiće goste na slavskoj trpezi
Ako volite pihtije napravite posnu varijantu od šarana, bićete oduševljeni.
TAJNI SASTOJAK ZA PALAČINKE Biće mekane i vazdušaste i neće se lepiti za tiganj
Dodajte ovaj sastojak i palačinke će biti savršene.
RIBLJA ČORBA Posni specijalitet koji osvaja od prvog zalogaja, ukusa koji priča priče
Savršena za slavsku trpezu u vreme Božićnog posta, nema ko vam neće tražiti recept.
DODAJTE OVO U TESTO Kiflice će biti sveže i treći dan, a nije soda bikarbona
Sastojak koji će učiniti da pecivo bude mekano danima, a ima ga svaka domaćica.
Komentari (0)