GREJS KELI TORTA Kremasta poslastica od koje će vam poći voda na usta

Ivana Pavlović

09:12

Sezonski recepti 0

Raskošna poslastica savršena je za svaku svećanu trpezu.

grejs keli torta
Shutterstock

Potrebno je: 

Možda vas zanima:

vasina torta

VASINA TORTA Očaravajuća poslastica sa lepom ljubavnom pričom iza svog imena

18:30

28 mart, 2025

Sezonski recepti

Nastala je 1908 godine u Paraćinu. Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paračinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.

  • 4 kašike brašna  
  • 4 kašike šećera   
  • 4 jajeta     

Fil:

  • 1 puding od čokolade    
  • 1 puding od vanile    
  • 200 g margarina 
  • 2 kašike šećera
  • 100 g šećera
  • 700 ml mleka
  • 1 kesica šlaga

Priprema:

Mikserom umutite jaja s brašnom i šećerom. Testo sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko 15 minuta na 200 stepeni.

Skuvajte 250 ml mleka i kašiku šećera. Dodajte prašak za puding od vanile pomešan s mlekom i skuvajte puding. Isto uradite s pudingom od čokolade. Ostavite oba pudinga da se ohlade.

Penasto umutite margarin sa 100 g šećera. Pola dodajte u ohlađeni puding od vanile, a ostatak u puding od čokolade, pa sve dobro pomešajte. Ispečenu koru isecite na dva jednaka dela, prvu premažite čokoladnim filom, stavite drugu, pa je premažite filom od vanile. Umutite šlag s preostalim mlekom i ukrasite tortu. Pre služenja dobro ohladite.

Lava kolač Sastojci: 1 puding od čokolade 300 ml mleka 3 kašike šećera 2 banane 200 g mlevenog keksa Priprema: Sipajte 200 ml mleka u šerpu i stavite da se kuva. U posebnoj posudi pomešajte preostalo mleko sa pudingom u prahu i šećerom, dobro promešajte da nema grudvica. Kada mleko provri, dodajte pripremljenu smesu i kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. U tepsiju sa plehom ravnomerno pospite mleveni keks, zatim preko njega prelijte gotov puding i ravnomerno rasporedite. Banane presecite na pola i postavite ih na četiri strane. Kada se kolač prohladi, isecite ga na četiri dela i svaki deo preklopite preko banane. Servirajte na tanjir i uživajte u sočnom, brzom i ukusnom lava kolaču! #mojatrpeza #trpeza #kuhinja #kuhinjarecepti #kolaci #kolac #lavakolač #viral_video #viralvideos #foryoupage #foryouu ♬ original sound - Moja Trpeza

Komentari (0)