BEJLIS ČIZKEJK Kremasti desert punog ukusa, idealan za svečanu trpezu

Ivana Pavlović

12:30

Sezonski recepti 0

Ako volite klasičan čizkejk, ovaj sa likerom ćete obožavati.

bejkis čizkejk
Shutterstock

Potrebno je:

Za koru:

  • 20 čokoladnih keksića
  • 2 kašike putera

Za fil:

  • 230 g krem sira
  • 180 ml pavlake
  • 180 g šećera
  • 1 kašika instant espreso praha
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • 1/4 kašičice soli
  • 3 velika jajeta, na sobnoj temperaturi
  • 120 ml krem likera od kafe

Za Bejlis ganaš:

  • 60 g slatke pavlake
  • 60 ml krem likera od kafe
  • 1 kašičica instant espreso praha
  • 240 g čokoladnih komadića
  • šlag za serviranje

Priprema:

Rernu zagrejte na 175 stepeni. U blenderu sameljite keks. Dodajte otopljeni puter i blendajte još 30 sekundi. Ravnomerno rasporedite na dno tepsije. Pecite 10 do 12 minuta, u rerni zagrejanoj na 175 stepeni. Pustite da se prohladi 10 ak minuta. Onda smanjite temperaturu na 150 stepeni. Umutite krem sir, pa dodajte slatku pavlaku i mutite oko dva minuta. Zasebno umutite šećer, espreso prah, vanilu i so. Onda dodajte jaja, jedno po jedno, i mutite na maloj brzini, 1 do 2 minuta. Dodajte liker i mutite. Sipajte fil preko prohlađene kore. Pecite oko 50 do 60 minuta, u rerni zagrejanoj na 150 stepeni. Ostavite kolač u rerni oko pola sata, da se prohladi. Ohladite bar tri sata, a najbolje preko noći. Zagrejte slatku pavlaku sa likerom u maloj šerpi na srednjoj vatri. Onda dodajte espreso prah, pa komadiće čokolade i mešajte. Kolač prelijte ganašom. Ostavite bar pola sata u frižideru.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading