TORTA KRALJICE MARIJE Poslastica bogata orasima koju je vladarka poklanjala siromašnoj deci
Omiljenu srpsku vladarku, kraljicu Mariju Karađorđević, suprugu kralja Aleksandra i majku Petra I, obožavali su zbog neposrednog kontakta sa običnim ljudima.

Potrebno je:
Za koru:
- 7 belanaca
- 150 g maslaca
- 1 kesica vanilin šećera
- 70 g brašna
- 150 g mlevenih oraha
- 150 g šećera
Za fil:
- 7 žumanaca
- 150 g šećera u prahu
- 2 kesice vanilin šećera
Za preliv:
- 150 g šećera
- 4 kašike mleka
- 150 mlevenih oraha
- 50 g maslaca
- 100 g seckanih oraha
Priprema:
U jednoj posudi mikserom umutite belanca u čvrst šne. Zasebno, umutite šećer sa omekšalim maslacom, pa postepeno dodajte brašno, orahe i vanilin šećer. Kada smesa postane ujednačena, postepeno dodajte kašiku po kašiku belanaca, uz neprestano mućenje. Smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite žumanca sa vanilinim šećerom i šećerom u prahu. Preko pečene kore prelijte umućena žumanca. Smanjite temperaturu na 100 stepeni, pa sušite oko 15 minuta. Čačkalicom proverite da li je pečena. U šerpi, na umerenoj temperaturi, otopite šećer sa maslacom i mlekom, pa umešajte mlevene orahe. Prelijte smesu preko pečene torte. Prohlađenu tortu pospite ravnomerno sa seckanim orasima.
Možda vas zanima:

NANINA TORTA IZ STAROG ROKOVNIKA Sastojke već imate, a neodoljiva i izdašna
Fenomenalna poslastica nestaće sa stola odmah.

MARIJINA STARINSKA TORTA SA ORASIMA Poslastica koja budi sva čula, a ovo voće joj daje poseban šmek
Napravite ovu izdašnu poslasticu sa orasima i bananama po receptu Marije Popović iz Leskovca

TORTA KRALJICE MARIJE Preukusna poslastica koju je vladarka sama pravila i poklanjala siromašnoj deci
Omiljenu srpsku vladarku, kraljicu Mariju Karađorđević, suprugu kralja Aleksandra i majku Petra I, obožavali su zbog neposrednog kontakta sa običnim ljudima. Za praznike je pravila ovu fenomenalnu tortu sa orasima i poklanjala siromašnoj deci.

PAO DE LO DE OVAR Sunđerasta poslastica iz Portugalije koja osvaja ukusom od 1700.godine
Jednostavna i neodoljiva, bićete oduševljeni.

MIRISNE CIMET ROLNICE Nestaće pola pleha dok trepnete, zato najbolje odmah stavite duplu meru
Najbolje služite uz kafu ili čaj.


POTAŽ OD ORAHA I CELERA Posan i ukusan, krepi organizam u trenu
Kremast i ukusan, pravićete i mrsnim danima.

AMERIČKA PITA Klasik koji se ne odbija, po receptu za početnike, prste da poližete
Otopićete se od miline koliko je slatka.

GURMANSKE ROLNICE SA KULENOM Svaki zalogaj je raj za nepca, a savršene za doručak ili večeru
Najbolje služite uz jogurt.
Komentari (0)