TORTA KRALJICE NATALIJE I danas se služi u Domu Jevrema Grujića, a nastala 1888.godine

Ivana Pavlović

11:00

Slatki kutak 0

Tortu po originalnoj recepturi možete da probate u Domu Jevrema Grujića.

torta kraljice Natalije
Shutterstock

Potrebno je:
Za koru:

Možda vas zanima:

  • 150 g crne čokolade
  • 1 kašika mleka
  • 6 jaja
  • 150 g šećera
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 150 ml ulja
  • 150 g brašna

Za premaz:

  • 150 g marmelade

Za glazuru:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 250 g crne čokolade

Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Belanca odvojte od žumanca. Onda belanca umutite u čvrst šne, a žumanca sa šećerom. Otopite čokoladu na pari, pa je dodajte sa uljem u smesu sa žumancima. Dodajte šne, prašak za pecivo i brašno. Zatim sjedinite sastojke, pa izlijte smesu u pleh obložen pek-papirom. Pecite 40 do 45 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Izvadite prohlađenu koru pa je presecite uzdužno na dva jednaka dela. Jednu koru i ivice premažite marmeladom, pa preklopite drugom. Čokoladu otopite sa slatkom pavlakom, pa premažite tortu tom glazurom. Bon appetit!

Hrskavi štapići Sastojci: 300 g brašna T-400 250 g kukuruznog brašna 1 jaje 250 ml mleka 20 g kvasca 2 kašike ulja So, šećer Susam, lan (za posipanje) Priprema: Umutiti jaje, kvasac i mleko, pa ostaviti 10 minuta da nadođe. Dodati oba brašna, so, šećer i ulje, pa zamesiti glatko testo. Ostaviti 30 minuta da naraste. Premesiti, oblikovati loptice i ostaviti još 10 minuta. Svaku lopticu razvaljati i uplesti u pletenicu. Ređati na pleh, posuti susamom i lanom, pa peći 15 minuta na 200°C. Poslužiti tople i uživati u hrskavim štapićima! #trpeza #mojatrpeza #fyp #foryou #foryoupage #fyf #foryou #foryoupage #fyf ♬ оригинальный звук - ꧁𝕊𝕠𝕦𝕝꧂ Watch on TikTok

Komentari (0)