KUGLOF SA SUVIM ŠLJIVAMA Vratiće vas u dane detinjstva i mirise bakine kuhinje

Ivana Pavlović

14:30

Sezonski recepti 0

Jednostavni kolač skupog ukusa voleće svi članovi porodice.

kuglof sa suvim šljivama
Shutterstock

Potrebno je:

  • 150 g suvih šljiva 
  • 50 g suvog grožđa
  • 3 jaja 
  • 3 kašike ruma
  • 7 kašika šećera
  • 1,5 dl vode
  • 2 kašičice instant kafe
  • 7 punih kašika brašna
  • 3 kašike džema od šljiva
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 125 g margarina
  • 100 g čokolade za kuvanje

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Zagrejte vodu, pa pre ključanja dodajte instant kafu i sklonite sa vatre. U mlakoj vodi operite suve šljive, pa sitno iseckajte i stavite u jednu posudu. Dodajte i suvo grožđe, džem, sodu bikarbonu i rum.Prelijte instant kafom, pa promešajte i pustite da stoji 10 minuta. U drugu posudu stavite brašno, šećer i prašak za pecivo. Otopite margarin, pa dodajte u sud. Umutite mikserom, pa postepeno dodajte jedno po jedno jaje. Mikserom umutite dok ne dobijete homogenu smesu. Zatim, sjedinite obe smese, uz mešanje varjačom. Sipajte u kalup za kuglof obložen pek papirom. Pecite 45 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ostavite 10 ak minuta da se prohladi.

 

Možda vas zanima:

kuglof

NEODOLJIVI KUGLOF MEKAN KAO DUŠA Savršen za rođendane i bitne datume, gosti će biti oduševljeni

19:00

5 jul, 2025

Slatki kutak

Naziv kuglof se koristi u Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i u zapadnoj Sloveniji dok je u Gornjoj Austriji poznat kao vacker ili vacka, a u Poljskoj babka. Najraniji poznati recept za kuglof se pojavio 1581. godine, u knjizi Marka Rupolta. Ako želite da dobijete na ukusu možete da umešate čokoladu, suvo grožđe, banane ili maline, kombinacija je bezbroj. Savršen je za sve proslave i važne događaje.

Komentari (0)

Loading