DOBOŠ TORTA Kraljica među poslasticama, nema ko će ostati na samo jednom parčetu
Za sve svečane prilike.
Potrebno je:
Za kore:
- 6 jaja
- 200 g šećera
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašice vanilin šećera
Za fil:
- 250 g maslaca
- 200 g šećera u prahu
- 4 žumanca
- 200 ml mleka
- 1 vanilin šećer
- 100 g tamne čokolade
Za glazuru:
- 200 g šećera
- 50 ml vode
- 1 kašika limunovog soka
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Jaja umutite penasto sa šećerima. Polako umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Smesu podelite na 5 delova. Pecite 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Zatim prohladite kore. Prokuvajte mleko pa dodajte žumanca, uz konstantno mešanje, dok se smesa ne zgusne. Prohladite pa dodajte maslac umućen sa prah šećerom. Dobro sjedinite pa umešajte otopljenu čokoladu. Tortu ređajte redosledom kora-fil, kora-fil. Odozgo nanesite fil, pa njime sa strane premažite i ivice torte. Šećer zagrejte sa vodom i limunovim sokom dok ne dobijete zlatnu karamelu. Prelijte vruće preko torte, uz vođenje računa da se karamela ne slije sa strane. Pustite da se torta prohladi i stegne pa je pažljivo secite.
Možda vas zanima:
DOBOŠ TORTA Očaravajuća poslasica bez koje je nezamisliva svečana i slavska trpeza
Svečana i preukusna, prste da poližete.
DOBOŠ TORTA Čuvena mađarska poslastica ukrasiće svaku svečanu trpezu
Raskošna torta bogatog ukusa pun je pogodak za rođendane i bitne događaje.
POSNA DOBOŠ TORTA Najpoznatija mađarska poslastica ukrasiće svaku svečanost, a nema razlike u ukusu
Najpoznatiju mađarsku tortu napravio je 1885.godine poslastičar Jozef Doboš.
TORTA BELI EGIPAT ZA SVE SVEČANOSTI Zbog nje svaka dijeta pada u vodu
Svi će vam tražiti dodatno parče.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Komentari (0)