ROMESKO SOS SAVRŠENO IDE UZ ROŠTILJ U Kataloniji se baš ovako pravi, a obavezan je na svakoj proslavi

Ivana Pavlović

13:30

Sezonski recepti 0

Pravi se lako, a dodaće na ukusu.

romesko sos
Shutterstock

Potrebno je:

  • 12 kalčota (slatki mladi luk ili krupniji mladi luk ako nema originalnog) 
  • maslinovo ulje
  • Za romesko sos:
  • 2 crvene paprike
  • 2 čena belog luka
  • 50 g badema ili lešnika
  • 1 paradajz
  • 2 kašike sirćeta od crnog vina
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so
  • biber

Priprema:

Lukove pecite na roštilju sve dok spoljašnja ljuska ne pocrni. Onda ih sklonite i uvijte u krpu, dok ne omekšaju. Zatim ogulite zagoreli sloj, ostavljajući mekanu unutrašnjost. U blenderu sjedinite pečene paprike, paradajz, bademe, beli luk, sirće i maslinovo ulje, pa blendajte dok smesa ne postane glatka smesu. Začinite po ukusu.,  Tople kalčote umačite u romesko sos.

Komentari (0)

Loading