KAKO SE PEČE JAGNJE NA RAŽNJU Profesionalni kuvar Veljko Vujanac otkrio nam je sve tajne sočnog mesa

V. Vukadinović

09:30

Sezonski recepti 0

Prvomajski praznik ne može da se zamisli bez sveže pečenog mesa, a ukusno i sočno jagnje sa ražnja je specijalitet kojem niko ne može da odoli. Uživanje je još veće kada ga pripremite sami.

KAKO SE PEČE JAGNJE NA RAŽNJU Profesionalni kuvar Veljko Vujanac otkrio nam je sve tajne sočnog mesa
Shutterstock

Dok vi sa društvom sedite oko ražnja, mezite i lepo se ispričate, meso će biti gotovo. Kako da ga ispečete, objasnio nam je Veljko Vujanac, zamenik šefa kuhinje u jednom beogradskom restoranu.

Šta je sve potrebno da bismo mogli da ispečemo jagnje na ražnju?

- Potrebno je da pripremite dva džaka ćumura, sitna drvca za potpalu ćumura, ražanj, aluminijumsku foliju.

Kako pripremiti meso za pečenje?

- Prvo posolite jagnje. Buteve i plećke zasecite i ubacite so sat vremena pre loženja vatre da bi meso upilo so. Kada to završite, stavite jagnje na ražanj. U početku je poželjno folijom obmotati rebra da ne izgore dok se ispeku butevi i plećke. Nakon dva sata pečenja, skinite foliju da rebra dobiju zlatnu boju.

Koliko soli je potrebno da meso ne bi bilo neslano?

-  Potrebno je da utrošite 2% soli od težine jagnjeta. Ako volite da meso bude slanije možete da upotrebite i 3% soli od težine mesa. Za ražanj nije poželjno dodavati druge začine.

Kako jagnje pričvrstiti da ne padne sa ražnja?

- Kanapom za pečenje vežite noge za ražanj, a isto tako kičmeni stub pričvrstite za ražanj.

KAKO SE PEČE JAGNJE NA RAŽNJU Profesionalni kuvar Veljko Vujanac otkrio nam je sve tajne sočnog mesa Shutterstock
 

Kako napraviti žar?

- Sitnim drvcima zapalite vatru. Postepeno dodajte ćumur dok se ne raspali. Ako ima vetra potrebno je napraviti zaklon dok se ćumur raspaljuje, a poželjno je i dok se jagnje peče da ima zaklon od vetra. Kada se raspali ćumur (užari) podelite ga na dve vatre. Jedna količina žara treba da bude ispod plećke, a druga ispod buteva. Dok pečete meso, pazite da vatra bude konstantno umerena i postepeno dodajte ćumur.

Na kojoj visini treba da bude meso u odnosu na žar?

- Rastojanje između žara i ražnja treba da bude od 25-30 centimetra. Vatra ne sme biti prejaka niti da ima plamen.

Da li treba sve vreme da se okreće ražanj ili povremeno?

- Ražanj treba konstantno da se okreće. Za 60 sekundi treba da se napravi

4-5 kruga.

Da li meso treba nečim polivati ili mazati dok se peče?

- Meso prelijem belim vinom (200 ml) na samom kraju pečenja, odnosno 10 minuta pre skidanja sa vatre.

Koliko vremena je potrebno da se jagnje ispeče?

- Potrebno je između 3 i 3,5 sata da se jagnje ispeče, u zavisnosti od vremenskih uslova.

Kako da znamo da je meso pečeno?

- Zasecanjem buteva i plećke proverite da li ima krvi u mesu. Ako nema, meso je pečeno. I kada jagnje dobije spolja zlatno-žutu boju, to je znak da se ispeklo.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

 

 

Komentari (0)

Loading