GLAVNO JELO ZA VREME POSTA Fenomenalan manastirski krompir iz rerne, ručak za svega 150 dinara

Slobodanka Ćorić

12:14

Sezonski recepti 0

Ovaj recept potiče iz grčkih pravoslavnih manastira

GLAVNO JELO ZA VREME POSTA Fenomenalan manastirski krompir iz rerne, ručak za svega 150 dinara
Shutterstock

Potrebni sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 150-200 ml maslinovog ulja
  • 1-2 limuna (sveže ceđen sok)
  • 5-6 čena belog luka sečen na tri dela
  • 4-5 lista lovora svaki seckan na četvrtinu
  • origano
  • so
  • biber

Priprema: Zagrejte rernu na 250 °C. Operite, oljuštite i isecite krompir kao na slici i poređajte ga u tepsiju. Krompir ne sme da bude jedan preko drugog.

Prokuvajte vodu (nešto više od jedne čaše je dovoljno da prekrije krompir) i u nju rastvorite so (treba dosta soli, ali oprezno). Tom vodom prekrijte krompir koji ste poređali u tepsiju. Dodajte ulje, pospite krompir origanom, stavite beli luk, lovor i biber. Sok od limuna ne dodajemo na početku jer će se od njega krompir stvrdnuti.

Ubacite krompir u zagrejanu rernu na 250 °C. Čim krompir krene da rumeni tj. čim dobije boju i ispari sva voda tj. ostane samo ulje, smanjite temperaturu na 200°C i pecite sve dok krompir ne omekša, ukupno oko 50 minuta, sve zavisi od rerne i krompira.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading