PRELIVENI SLATKI HLEB Preukusan je, ovakav još niste probali

Ivana Pavlović

11:00

Sezonski recepti 0

Napravite hleb na drugačiji način. Jedite ga kao hleb, užinu ili umesto kolača, svakako je neodoljiv. Mak mu daje posebnu draž.

preliveni slatki hleb
Shutterstock

Potrebno je

  • 3 jaja
  • 300 g brašna
  • 200 g šećera
  • 180 g putera
  • 100 ml mleka
  • 50 g mlevenog maka
  • 100 ml  soka od limuna
  • 1 prašak za pecivo

ZA PRELIV

  • 150 g šećera u prahu
  • 2 kašike soka od limuna

Priprema

Istopite puter i ostavite da se prohladi. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i mak. Mikserom umutite jaja i šećer u penastu smesu. Dodajte suve sastojke i mikserom sjedinite. Dodajte ohlađen puter, mleko i sok od limuna. Mutite mikserom da se sve sjedini. Sipajte u podmazan kalup za hleb i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko jedan sat. Čačkalicom proverite da li je sredina suva, tada je kolač pečen. Preliv: Viljuškom mutite šećer u prahu i sok od limuna dok ne dobijete kremastu smesu. Treba da bude ređa da možete da prelijete kolač, pa ako je potrebno dodajte još malo soka od limuna. Prelijte kolač i ostavite da se stegne.

Možda vas zanima:

čokoladna babka

BABKA Poljski čokoladni hleb mekan kao duša, a poćiće vam voda na usta

19:00

19 oktobar, 2024

Kulinarski globus

Svečani slatki hleb poreklom iz Poljske i Ukrajine s vremenom samo dobija na popularnosti. Jedan od omiljenih zimskih deserata, kolač od dizanog testa, najčešće se pravi sa čokoladom, ali možete da dodate i mak, orahe i suvo grožđe. Kada jednom naučite tehniku pravljenja, posle ide lako. Pogodan za svaku svečanost, ali i obične dane kada bi da se zasladite.

Komentari (0)

Loading