NAJLEPŠE BOSANSKE MANTIJE Imamo originalan recept

Ivana Pavlović

10:00

Sezonski recepti 0

Jelo koje dosta podseća na burek, i može da se napravi na više načina. Meso se lepi za prste, a preliv mu dodajte neodoljiv ukus.

bosanske mantije
Printscreen/Youtube

Potrebno je

 

  • 800 g brašna tip 500
  • 520 ml mlake vode
  • 2 kašike soli
  • 1 kg mlevenog mesa
  • 60 ml ulja
  • 2 glavice crnog luka
  • 3/4 kašičice bibera

Za premaz:

  • 150 g putera
  • 50 ml ulja
  • Za preliv:
  • 250 ml jogurta
  • 3 čena belog luka
  • 1/2 kašičice soli

Priprema

U posudu sipajte brašno, jednu kašiku soli, pa polako dodajte 450 ml mlake vode i zamesite testo. Zatim  testo prekrijte krpom i ostavite da naraste 30 minuta. Onda pospite malo brašna po testu kako se ne bi lepilo, pa ga premestite na radnu površinu posutu brašnom. Zatim podelite testo na 3 jednaka dela, pa svaki deo umesite rukom u glatke lopte. Prekrijte ih i ostavite oko 15-20 minuta. Tada iseckajte crni luk, pa dodajte kašiku soli, biber, ulje. Smesu pomešajte sa mlevenim mesom, pa u to dodajte 70 ml vode. Okglaijom Razvijte testo (jednu po jednu loptu) da bude što tanje i da zauzima celu površinu stola. Puter otopite sa uljem, pa premažite razvijeno testo. Razvučeno testo podelite po dužini na dva dela, pa rasporedite deo smese sa mesom duž spoljne ivice. Zatim uvijte poput rolata pa isecite na komade od po 3-4cm. Rukama oblikujte mantije, tako da ivice budu zatvorene i da meso ne ispada sa strane. Mantije ređajte u pleh podmazan otopljenim puterom i uljem i premažite. Pecite mantije oko 30-40 minuta u prethodno zagrejanoj na 250 stepeni. Napravite preliv od jogurta, soli i iseckanog belog luka. Na kraju, sipajte preliv preko mantija. Prijatno !

italijanski gulaš

NEODOLJIVI ITALIJANSKI GULAŠ Recept pevačice Ane Bekute od kog će vam poći voda na usta

19:00

24 novembar, 2024

Sezonski recepti

Pevačica Ana Bekuta je poznata po svojim pesmama bez kojih ne može da prođe nijedno narodno veselje, ali i po svojim jelima za koje se uvek traži recept, koji pevačica nesebično deli. Inače, Ana Bekuta za sve decenije postojanja na javnoj sceni nije promenila svoje ponašanje, iako važi za jednu od najvećih zvezda na našim prostorima. Ona ne krije da redovno obilazi pijace, ali i da ne zazire od bliskog susreta s ljudima kao mnoge njene koleginice. Najnormalnija je stvar ići na pijacu. To nije nikakav bauk. Štaviše, ja baš volim da idem na pijacu. Volim taj šareniš tamo, prirodu, voće povrće... - rekla je Ana. Iako je na posebnom režimu ishrane i vodi računa o tome šta jede, za svoje goste voli da spremi italijanski gulaš.

Komentari (0)

Loading