VRANJANSKI PROPEĆ Sočan doručak kome nećete moći da odolite
Napravite pitu sa sirom na vranjanski način. Bogatog nadeva i hrskavih kora, zagrejaće vam dušu i telo. Savršen doručak koji će vas dugo držati sitim.
Potrebno je
- 400 g brašna
- 250 g sira
- 200 ml vode
- 100 ml mleka
- 2 jajeta
- 1 kašika masti
- 1 kašičica soli
- mast za premazivanje
Priprema
Prosejte brašno i posolite. Dodajte mast i toplu vodu, pa umesite meko testo. Ostavite da se odmori, pa formirajte valjak. Isecite na dvanaest delova. Svaki deo razvaljajte na pobrašnjenoj površini u lepinjicu, pa ih namažite mašću. Devet lepinjica tanko razvijte, još malo namastite, pa stavite jednu preko druge. Sve zajedno lagano rastanjite, da bude oko 10 cm veće od pleha u kome ćete da pečete. Preostale tri kore rastanjite na veličinu pleha (prečnik 30 cm). Pleh namažite mašću, pa postavite veliku koru, da krajevi treba da vise preko ivice. Namastite, sipajte deo fila od sira, jaja i mleka, pa pokrijte prvom od tri kore. Filujte nadevom, stavite sledeću koru, ponovo fil, i na kraju ponovite i sa trećom korom. Na kraju prebacite testo do srednje tepsije i složite u vidu falti. Sve prelijte ostatkom fila, pa pecite oko pola sata na 200 stepeni. Poslužite ga toplog, i nemojte da ga sečete nožem, već kidajte parčiće.
Možda vas zanima:
VRANJANSKI PROPEĆ SA SPANAĆEM Pita koja osvaja od prvog zalogaja, po receptu iz starog rokovnika
Sočna pita najbolje ide uz jogurt ili kiselo mleko.
VRANJANSKI PROPEĆ Jednostavna starinska pita sa sirom ukusa koji se pamti
Savršenog ukusa, pravićete stalno.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)