VRANJANSKI PROPEĆ Sočan doručak kome nećete moći da odolite
Napravite pitu sa sirom na vranjanski način. Bogatog nadeva i hrskavih kora, zagrejaće vam dušu i telo. Savršen doručak koji će vas dugo držati sitim.
Potrebno je
- 400 g brašna
- 250 g sira
- 200 ml vode
- 100 ml mleka
- 2 jajeta
- 1 kašika masti
- 1 kašičica soli
- mast za premazivanje
Priprema
Prosejte brašno i posolite. Dodajte mast i toplu vodu, pa umesite meko testo. Ostavite da se odmori, pa formirajte valjak. Isecite na dvanaest delova. Svaki deo razvaljajte na pobrašnjenoj površini u lepinjicu, pa ih namažite mašću. Devet lepinjica tanko razvijte, još malo namastite, pa stavite jednu preko druge. Sve zajedno lagano rastanjite, da bude oko 10 cm veće od pleha u kome ćete da pečete. Preostale tri kore rastanjite na veličinu pleha (prečnik 30 cm). Pleh namažite mašću, pa postavite veliku koru, da krajevi treba da vise preko ivice. Namastite, sipajte deo fila od sira, jaja i mleka, pa pokrijte prvom od tri kore. Filujte nadevom, stavite sledeću koru, ponovo fil, i na kraju ponovite i sa trećom korom. Na kraju prebacite testo do srednje tepsije i složite u vidu falti. Sve prelijte ostatkom fila, pa pecite oko pola sata na 200 stepeni. Poslužite ga toplog, i nemojte da ga sečete nožem, već kidajte parčiće.
Možda vas zanima:
VRANJANSKI PROPEĆ SA SPANAĆEM Pita koja osvaja od prvog zalogaja, po receptu iz starog rokovnika
Sočna pita najbolje ide uz jogurt ili kiselo mleko.
VRANJANSKI PROPEĆ Jednostavna starinska pita sa sirom ukusa koji se pamti
Savršenog ukusa, pravićete stalno.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)