VRANJANSKI PROPEĆ Sočan doručak kome nećete moći da odolite
Napravite pitu sa sirom na vranjanski način. Bogatog nadeva i hrskavih kora, zagrejaće vam dušu i telo. Savršen doručak koji će vas dugo držati sitim.
Potrebno je
- 400 g brašna
- 250 g sira
- 200 ml vode
- 100 ml mleka
- 2 jajeta
- 1 kašika masti
- 1 kašičica soli
- mast za premazivanje
Priprema
Prosejte brašno i posolite. Dodajte mast i toplu vodu, pa umesite meko testo. Ostavite da se odmori, pa formirajte valjak. Isecite na dvanaest delova. Svaki deo razvaljajte na pobrašnjenoj površini u lepinjicu, pa ih namažite mašću. Devet lepinjica tanko razvijte, još malo namastite, pa stavite jednu preko druge. Sve zajedno lagano rastanjite, da bude oko 10 cm veće od pleha u kome ćete da pečete. Preostale tri kore rastanjite na veličinu pleha (prečnik 30 cm). Pleh namažite mašću, pa postavite veliku koru, da krajevi treba da vise preko ivice. Namastite, sipajte deo fila od sira, jaja i mleka, pa pokrijte prvom od tri kore. Filujte nadevom, stavite sledeću koru, ponovo fil, i na kraju ponovite i sa trećom korom. Na kraju prebacite testo do srednje tepsije i složite u vidu falti. Sve prelijte ostatkom fila, pa pecite oko pola sata na 200 stepeni. Poslužite ga toplog, i nemojte da ga sečete nožem, već kidajte parčiće.
OBOJITE JAJA U ROZE NA POTPUNO PRIRODAN NAČIN Biće prelepa, a jednostavna tehnika uspeva svima
Koristite cveklu da dobijete potpuno prirodnu roze boju, bićete oduševljeni. Ako ostavite kraće potopljeno dobićete svetloroze boju, a ako ostavite duže biće crvena.
JEFTIN KOLAČ SKUPOG UKUSA Posan i lak za pripremu, uspeće i početnicima
Neodoljiv desert pravi se brzo i lako, a pomera granice dobrog ukusa.
KAKO DA ŠTRUDLA BUDE MEKANA I SOČNA? Saveti iskusnih domaćica koji provereno uspevaju
Primenite ove jednostavne savete i uživajte u brojnim pohvalama za omiljenu poslasticu.
KEKS POSLASTICE Neodoljive, brze i fenomenalne, za sva vremena i prilike
Oduševiće i one izbirljive.
ROLOVANI SVINJSKI VRAT Prepun kačkavalja, aromatičan i slasan, za ručak koji se pamti
Fenomenalan ručak dugo će vas držati sitim.
Komentari (0)