VRANJANSKI PROPEĆ Sočan doručak kome nećete moći da odolite
Napravite pitu sa sirom na vranjanski način. Bogatog nadeva i hrskavih kora, zagrejaće vam dušu i telo. Savršen doručak koji će vas dugo držati sitim.
Potrebno je
- 400 g brašna
- 250 g sira
- 200 ml vode
- 100 ml mleka
- 2 jajeta
- 1 kašika masti
- 1 kašičica soli
- mast za premazivanje
Priprema
Prosejte brašno i posolite. Dodajte mast i toplu vodu, pa umesite meko testo. Ostavite da se odmori, pa formirajte valjak. Isecite na dvanaest delova. Svaki deo razvaljajte na pobrašnjenoj površini u lepinjicu, pa ih namažite mašću. Devet lepinjica tanko razvijte, još malo namastite, pa stavite jednu preko druge. Sve zajedno lagano rastanjite, da bude oko 10 cm veće od pleha u kome ćete da pečete. Preostale tri kore rastanjite na veličinu pleha (prečnik 30 cm). Pleh namažite mašću, pa postavite veliku koru, da krajevi treba da vise preko ivice. Namastite, sipajte deo fila od sira, jaja i mleka, pa pokrijte prvom od tri kore. Filujte nadevom, stavite sledeću koru, ponovo fil, i na kraju ponovite i sa trećom korom. Na kraju prebacite testo do srednje tepsije i složite u vidu falti. Sve prelijte ostatkom fila, pa pecite oko pola sata na 200 stepeni. Poslužite ga toplog, i nemojte da ga sečete nožem, već kidajte parčiće.
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO Ćufte će biti preukusne, a nikad vam ne bi palo na pamet
Dodajte ovaj sastojak u mleveno meso i uživajte u najboljim ćuftama.
SOGAN DOLMA Turski specijalitet koji greje dušu i telo, po receptu bez premca
Punjeni luk oduševiće one izbirljive, po receptu koji budi sva čula.
MUSAKA OD OSLIĆA Rapsodija ukusa savršena za dane posta, nećete ni primetiti da nedostaje meso
Soćna i slasna, ukućani će stajati u redu za još.
RUSKA SALATA KOCKE Priprema je jednostavna, a nema ko neće uzeti parče više
Dekorativno i sočno, ukrasiće svaku slavsku trpezu, a ukusom oduševiti goste.
MIKADO KOCKE U sočnom spoju sa omiljenim napitkom, tope se u ustima
Savršen spoj slatkiša i kafe, otopićete se od miline.
Komentari (0)