NAJSOČNIJI PAPRIKAŠI Aromatična jela za pravu prazničnu gozbu, svaki zalogaj je gurmanski raj

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Sremski, pileći, vlaški ili manastirski, pomeraju granice dobrog ukusa.

sremski paprikaš
Shutterstock

Na sremski način

Potrebno je

  • 1½ kg šarana
  • 5 glavica crnog luka
  • ulje
  • 2 kašike vinskog sirćeta
  • 2 kašike crvene začinske paprika
  • celerov list
  • 2-3 dl soka od paradajza
  • 1 dl crvenog vina
  • biber

Priprema
Ribu isecite na komade, poprskajte vinskim sirćetom i ostavite da stoji pola sata. Na ulju propržite luk isečen na rebarca, dodajte papriku, seckan celerov list, pa nalijte vinom i sokom od paradajza i kuvajte dok povrće skroz ne omekša. Kuvani sos procedite u drugu šerpu, dodajte ribu koju ste prethodno posolili i ostavite na laganoj vatri 40 minuta. Poslužite uz kuvani krompir ili testeninu.

pileći paprikaš Shutterstock
 

 

Pileći paprikaš

Potrebno je

  • 4 bataka sa karabatacima
  • 1 belo meso
  • 1 luk
  • 2 šargarepe
  • 1/2 korena celera
  • 1 crvena paprika
  • 4 krompira
  • 1 kašika paradajz-pirea
  • 2-3 lovorova lista
  • sušeni začin
  • 1 kašičica mlevene paprika
  • biber, peršun, ulje

Priprema 
Iseckajte luk na kockice i prodinstajte ga kratko na malo ulja. Dodajte očišćene i na kolutove isečene šargarepe, celer, papriku isečenu na kockice, lovorov list. Dok se to dinsta, operite meso, odvojte batake od karabataka, belo meso isecite na četiri veća komada i sve to dodajte na dinstano povrće. Dinstajte oko deset minuta ili dok meso malo ne pobeli. U međuvremenu očistite krompir i iseckajte ga na kocke. Dodajte ga mesu, odmah dodajte i alevu papriku i sušeni začin po želji, pa dinstajte uz povremeno mešanje oko pet minuta. Dodajte vruću vodu, toliko da vam dobro prekrije sve u šerpi. Poklopite i kuvajte oko sat vremena na laganoj vatri.

vlaški paprikaš Shutterstock
 

 

Vlaški sa kiselim mlekom

Potrebno je

  • 1 pile
  • kašika brašna
  • kašika slatke začinske paprika
  • 2 sveže zelene paprike
  • 2 paradajza
  • glavica crnog luka
  • 2 kašike suvog biljnog začina
  • 2 čena belog luka
  • ulje, so, crni mleveni biber
  • 100 ml kiselog mleka

Priprema:
Crni i beli luk iseckajte i pržite u šerpi na zagrejanom ulju. Pile istranžirajte, svaki komad posolite, pobiberite, poprskajte mešavinom začina i ubacite u šerpu. Oljuštite paradajz, isecite ga na kocke, stavite u paprikaš i kuvajte. U poseban sud sipajte kiselo mleko, dodajte mu brašno, 100 ml vode, mešavinu začina i mešajte žicom za mućenje. Tu smesu sipajte u paprikaš nakon 20 minuta, pustite da se kuva još pet minuta i potom sklonite s vatre.

manastirski paprikaš Shutterstock
 

 

Manastirski

Potrebno je

  • 1/2 kg krompira
  • 1/2 kg crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 4 mesnate paprike
  • 1 veza peršuna
  • 2 kašike suvog začina
  • 2 kašike brašna
  • mlevena paprika
  • so

Priprema:
Krompire oljuštite i isecite na kocke, nalijte vodom da ogreznu i stavite iseckani crni luk, šargarepu, paprika. Kuvajte oko 40 minuta. Brašno i mlevenu papriku razmutite u malo vode i umešajte u jelo, pa ostavite da krčka još desetak minuta.

 

Komentari (0)

Loading