NAJSOČNIJI PAPRIKAŠI Aromatična jela za pravu prazničnu gozbu, svaki zalogaj je gurmanski raj
Sremski, pileći, vlaški ili manastirski, pomeraju granice dobrog ukusa.
Na sremski način
Potrebno je
- 1½ kg šarana
- 5 glavica crnog luka
- ulje
- 2 kašike vinskog sirćeta
- 2 kašike crvene začinske paprika
- celerov list
- 2-3 dl soka od paradajza
- 1 dl crvenog vina
- biber
Priprema
Ribu isecite na komade, poprskajte vinskim sirćetom i ostavite da stoji pola sata. Na ulju propržite luk isečen na rebarca, dodajte papriku, seckan celerov list, pa nalijte vinom i sokom od paradajza i kuvajte dok povrće skroz ne omekša. Kuvani sos procedite u drugu šerpu, dodajte ribu koju ste prethodno posolili i ostavite na laganoj vatri 40 minuta. Poslužite uz kuvani krompir ili testeninu.
Pileći paprikaš
Potrebno je
- 4 bataka sa karabatacima
- 1 belo meso
- 1 luk
- 2 šargarepe
- 1/2 korena celera
- 1 crvena paprika
- 4 krompira
- 1 kašika paradajz-pirea
- 2-3 lovorova lista
- sušeni začin
- 1 kašičica mlevene paprika
- biber, peršun, ulje
Priprema
Iseckajte luk na kockice i prodinstajte ga kratko na malo ulja. Dodajte očišćene i na kolutove isečene šargarepe, celer, papriku isečenu na kockice, lovorov list. Dok se to dinsta, operite meso, odvojte batake od karabataka, belo meso isecite na četiri veća komada i sve to dodajte na dinstano povrće. Dinstajte oko deset minuta ili dok meso malo ne pobeli. U međuvremenu očistite krompir i iseckajte ga na kocke. Dodajte ga mesu, odmah dodajte i alevu papriku i sušeni začin po želji, pa dinstajte uz povremeno mešanje oko pet minuta. Dodajte vruću vodu, toliko da vam dobro prekrije sve u šerpi. Poklopite i kuvajte oko sat vremena na laganoj vatri.
Vlaški sa kiselim mlekom
Potrebno je
- 1 pile
- kašika brašna
- kašika slatke začinske paprika
- 2 sveže zelene paprike
- 2 paradajza
- glavica crnog luka
- 2 kašike suvog biljnog začina
- 2 čena belog luka
- ulje, so, crni mleveni biber
- 100 ml kiselog mleka
Priprema:
Crni i beli luk iseckajte i pržite u šerpi na zagrejanom ulju. Pile istranžirajte, svaki komad posolite, pobiberite, poprskajte mešavinom začina i ubacite u šerpu. Oljuštite paradajz, isecite ga na kocke, stavite u paprikaš i kuvajte. U poseban sud sipajte kiselo mleko, dodajte mu brašno, 100 ml vode, mešavinu začina i mešajte žicom za mućenje. Tu smesu sipajte u paprikaš nakon 20 minuta, pustite da se kuva još pet minuta i potom sklonite s vatre.
Manastirski
Potrebno je
- 1/2 kg krompira
- 1/2 kg crnog luka
- 2 šargarepe
- 4 mesnate paprike
- 1 veza peršuna
- 2 kašike suvog začina
- 2 kašike brašna
- mlevena paprika
- so
Priprema:
Krompire oljuštite i isecite na kocke, nalijte vodom da ogreznu i stavite iseckani crni luk, šargarepu, paprika. Kuvajte oko 40 minuta. Brašno i mlevenu papriku razmutite u malo vode i umešajte u jelo, pa ostavite da krčka još desetak minuta.
MUSAKA OD OSLIĆA Rapsodija ukusa savršena za dane posta, nećete ni primetiti da nedostaje meso
Soćna i slasna, ukućani će stajati u redu za još.
RUSKA SALATA KOCKE Priprema je jednostavna, a nema ko neće uzeti parče više
Dekorativno i sočno, ukrasiće svaku slavsku trpezu, a ukusom oduševiti goste.
MIKADO KOCKE U sočnom spoju sa omiljenim napitkom, tope se u ustima
Savršen spoj slatkiša i kafe, otopićete se od miline.
BAKA STANKIN PREBRANAC Krepi organizam u trenu, po receptu starom 40 godina
Držaće vas dugo sitim, a pravi je raj za nepca.
KIKIRIKI PUTER Kremasti namaz daje šmek svakom desertu, a najlepše ide sa palačinkama
Mažite ga samostalno na hleb ili dodajte u omiljeni desert, šta god da odaberete nećete da pogrešite.
Komentari (0)