AUSTRIJSKA ŠTRUDLA SA JABUKAMA Fenomenalni desert bogatog ukusa koji će vas oduševiti, a vanila daje poseban šmek

Ivana Pavlović

14:30

Sezonski recepti 0

Pravi se od jednostavnih sastojaka, a idealna je za bilo koje doba dana. Specifična je po tome što se jabuke seku na kockice, dok sok od vanile daje draž celom desertu.

austrijska štrudla sa jabukama
Shutterstock

Za testo

  • 300 g brašna
  • 1 jaje+ žumance
  • 2 kašike ulja
  • 125 ml mlake vode
  • so

Za fil

  • 2 kg jabuka
  • 1 limun
  • 50 g putera za prezle
  • 150 g prezli
  • 150 g putera
  • 150 g šećera
  • 200 g suvog grožđa
  • 200 g seckanih oraha
  • dve kašićice cimeta
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno, žumance, ulje, jaje, vodu i so pa sjedinite viljuškom i zamesite testo. Nekoliko minuta lupajte testo o sto, pa ga podelite na 2 dela. Svaki deo premažite uljem pa pokrijte krpom i ostavite oko sat i po vremena. Za to vreme propržite prezle na puteru. Operite, očistite jabuke od semenki pa ih sa korom secite na kockice. Prelijte ih sokom i rendanom limunovom koricom. Dodajte suvo grožđe, orahe, šećer, cimet. Sjedinite sve u fil. Na radnoj površini razvucite testo oklagijom u tanku koru, pa ručno razvlačite krajeve, da kora bude što tanja. Premažite koru otopljenim puterom, pa pospite prezlama. Nanesite fil od jabuka na trećinu kore. Urolajte tanku i široku štrudlu. U pleh obložen papirom za pečenje prebacite štrudle pa ih premažite otopljenim puterom i umućenim žumancem. Pecite štrudle sa jabukama pola sata, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečenu štrudlu pospite šećerom u prahu, secite i služite. Prijatno!

 

Komentari (0)

Loading