ZAMENE ZA ŠEĆER I KAKO DA IH KORISTITE Neke su kalorične a neke nisu pogodne za dijabetičare

Ivana Pavlović

19:00

Sezonski recepti 0

Zamene za šećer odgovaraće onima koji žele zdravije da se hrane ili su na određenom dijetetskom režimu. Ipak, nije svaka zamena ista, neke su kaloričnije od običnog šećera a neke nisu pogodne za osobe sa dijabetesom.

stevija
Shutterstock

1. Stevija (nula kalorija po supenoj kašiki)

Snižava nivo šećera u krvi, visok krvni pritisak i smanjuje osećaj gladi. Prirodni zaslađivač koji je čak 300 puta slađi od belog šećera. U Srbiji se koristi od 2011 godine a zbog slatkoće potrebne su minimalne količine. Pogodna za dijabetičare i osobe na dijeti jer sadrži 0 kalorija.

2. Eritrol (0,2 kalorije po gramu)

Pogodna zamena za osobe na dijeti i dijabetičare jer ne podiže nivo šećera u krvi, kao ni nivo insulina, holesterola i triglicerida. 

2. Med (64 kalorije po supenoj kašiki)

Prirodna vrsta šećera koja sadrži glukozu. Šolja šećera jednaka je četvrtini šolje meda. Pogodan za korišćenje nakon treninga, ali s obzirom da se radi o vrsti šećera, preporučuje se korišćenje u razumnim količinama.

3. Sirup od agave (50 posto više kalorija od belog šećera, 60 kalorija po supenoj kašiki)

Dobija se iz biljke plave agave i proizvodi u Meksiku. Koristi se u manjim količinama od običnog jer je kaloričniji a, po ukusu, jednako sladak. Dobar je predlog za palačinke i voćne salate. Pogodan je za osobe netolerantne na gluten, jer ne sadrži skrob. Pomoćiće boljem radu creva, zbog sadržaja vlakana. Ali, s obzirom da sadrži dosta fruktoze ne preporučuje se za svakodnevnu upotrebu

4. Javorov sirup (52 kalorije po supenoj kašiki)

Prirodni zaslađivač koji se dobija od smole posebnih vrsta javorovog drveta. Pogodan za palačinke, kaše, ovsene pahuljice i vafle. Smatra se da ovaj sirup mogu koristiti dijabatičari koji nisu insulinski zavisnici. Ipak, preporučuje se konsultacija sa lekarom ili nutricionistom pre upotrebe.

 

 

Komentari (0)

Loading