RIBLJI GURMANLUCI Predlozi za sočan i slasan ručak u dane Uskršnjeg posta

Ivana Pavlović

14:00

Sezonski recepti 0

Najlepša jela od ribe idealna za posnu svečanu i slavsku trpezu.

oslić orli
Shutterstock

Oslić orli
Sastojci:

  • 500 g fileta oslića
  • 2 jaja
  • 1,5 dcl piva
  • brašno
  • so

Priprema:
Filete oslića isecite na krupnije komade, dobro ih osušite ubrusom, pa ih posolite. Umutite žumanca, dodajte pivo i brašno, pa kada se sve sjedini, lagano umešajte sneg od dva belanca. Ribu prvo uvaljajte u brašno, pa u orli masu i pržite na ulju. 

 


Pihtije od šarana
Sastojci:

  • 800 g glava i repova od šarana
  • kuvana šargarepa
  • limun ili sirće
  • so

Priprema:
Ribu skuvajte, odvojte od kostiju i spojite sa seckanom kuvanom šargarepom, svežim peršunom, limunom ili sirćetom. Začinite, poređajte u posudu i nalijte fondom u kojem se kuvala. Ukoliko ima previše fonda, ukuvajte ga do željene količine. Pihtije ostavite na hladnom. Ove pihtije možete da spremate i od kečige jer i ona u sebi sadrži dosta želirajućih materija.


Smuđ na alaski način
Sastojci: 

  • 800 g kotleta smuđa
  • 40 g šargarepe
  • 2 čena belog luka
  • 1/2 veze mirođije
  • maslinovo ulje
  • so

100 g tikvica, 100 g patlidžana, 100 g šampinjona, 100 g paprika, 100 g paradajza
ZA SOS

  • 400 ml crnog vina
  • 80 g paradajz-pelata
  • 100 g crvenog luka

Priprema:
Napravite marinadu od maslinovog ulja, rendane šargarepe, usitnjenog belog luka i mirođije i soli, pa u njega stavite kotlet smuđa. Odložite na dva sata u frižider, pa ga pecite na gril tiganju. Povrće isecite i ispecite na teflonu. Pomešajte crno vinu i pelat paradajza, dodajte crveni luk, promešajte, pa smuđa služite uz ovaj sos i grilovano povrće.

Pastrmka sa orasima
Sastojci:

  • 800 g fileta pastrmke
  • 100 g mlevenih oraha
  • 150 ml ulja
  • 100 ml belog vina, brašno, so, suvi biljni začin, biber

Priprema: 
Filete operite, ocedite i posolite, pa pobiberite po ukusu. Pomešajte brašno s mlevenim orasima, pa u to uvaljajte svaki komad ribe i pržite na jako zagrejanom ulju da s obe strane postane hrskav. Ispržene komade vadite na papirni ubrus, a kad završite, vratite sve u tiganj i prelijte vinom. Poklopite i isključite ringlu.


Som sa šljivama
Sastojci:

  • 1 kg somovine
  • 100 g suvih šljiva
  • 500 g crnog luka
  • kašičica crvene začinske paprike
  • brašno
  • 300 ml ulja
  • malo badema
  • so, biber, sok od limuna

Priprema: 
Ribu isecite na komade, posolite je i prelijte sokom od pola limuna, pa ostavite da odstoji pola sata. Na zagrejanom ulju propržite sitno iseckan crni luk, a potom ga izručite u posudu za pečenje. Dodajte suve šljive i bademe, a preko složite komade soma koje ste prethodno uvaljali u mešavinu brašna, oraha i crvene paprike. Pecite oko pola sata na 180 stepeni.

Alaska čorba
Sastojci:

  • 1,5 kg očišćenih nekoliko vrsta ribe (šaran, bela riba, štuka, smuđ)
  • 500 g crnog luka
  • 1 kašika mešavine suvog začina
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika slatke mlevene paprike
  • 1 kašika ljute mlevene paprike

Priprema:
Crni luk sitno iseckajte, stavite u šerpu, dodajte litar vode, suvi začin i kuvajte oko pola sata uz dolivanje vode kada ispari. Tada dodajte papriku, još vode i kuvajte 20 minuta. Dodajte ribu, sipajte vode malo više nego što želite da bude čorbe i kuvajte 20 minuta da se riba skuva.

Punjena skuša
Sastojci:

  • 1 kg skuše
  • 1 kašika prezli
  • 3-4 šampinjona
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • peršun
  • limun

Priprema:
Crni i beli luk iseckajte i na ulju propržite, dodajte na listiće iseckane šampinjone i 3-4 grančice peršuna. Kada se ohladi dodajte prezle. Očišćene ribe usolite i napunite pripremljenim filom. Uvežite kuhinjskim koncem da fil ne izlazi prilikom pečenja. Pekač podmažite uljem i složite ribe. Pecite na 200 stepeni dok riba ne dobije smeđu boju. U toku pečenja okrenite je na drugu stranu.

Pijani šaran
Potrebno je:

  •  1,5 kg očišćenog šarana
  • 400 g praziluka
  • 150 g crnog luka
  • 350 g šargarepe
  • 1 limun
  • maslinovo ulje
  • 2 dl belog vina
  • so

Priprema:
Očišćenog šarana zasecite sa obe strane i utrljajte so spolja i iznutra. Šarana napunite kriškama limuna. Stavite ga na pleh sa papirom za pečenje. Šargarepu isecite na tanke kolutove, crni luk na rebarca, praziluk na kolutove i rasporedite oko ribe. Sve prelijte uljem i vinom, začinite vegetom i solju po ukusu i prekrijte aluminijumskom folijom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta. Zatim izvadite iz rerne, skinite foliju i vratite u rernu još 15 minuta da se malo zapeče.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading