POSNA I MRSNA JELA SA RIBOM Za sve gurmane, kao izmišljena za uživanje

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Konkretna jela koja će vas dugo držati sitim.

šaran
Shutterstock

Som orli
Sastojci:
500 g fileta soma
2 jaja
1,5 dl piva
brašno
so
Priprema:
Filete soma isecite na krupnije komade, dobro ih osušite ubrusom, pa ih posolite. Umutite žumanca, dodajte pivo i brašno, pa kada se sve sjedini, lagano umešajte sneg od dva belanca. Ribu prvo uvaljajte u brašno, pa u orli masu i pržite na ulju. 

Hrskavi šaran
Sastojci:
1 kg šarana
4 kašike kukuruznog brašna
4 kašike pšeničnog brašna
1 kašika slatke paprike
so i biber
Priprema:
Ribu isecite na šnicle debljine 2 cm, posolite, pobiberite, pa svaki komad dobro umočite u mešavinu brašna i paprike. Pržite u dubokom ulju dok riba ne dobije zlatnobraon boju.

Bela riblja čorba
Sastojci:
40 g putera
2 čena belog luka
1 crni luk 
2 male šargarepe
125 ml belog vina
35 g brašna
750 ml mleka
500 ml bujona
1-2 krompira
1 šolja kukuruza
600 g fileta oslića 
Priprema:
Otopite puter u šerpi, pa dodajte seckani beli i crni luk i pržite dok ne omekšaju. Zatim dodajte seckanu šargarepu i promešajte. Kada i šargarepa omekša, sipajte vino. Kada veći deo vina ispari, dodajte brašno i mešajte brzo dok se svi sastojci ne sjedine. Nakon toga sipajte bujon, a onda i mleko. Dodajte isečen krompir, kukuruz, so i biber, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Smanjite temperaturu i kuvajte još nekih desetak minuta. Dodajte ribu koju ste iseckali i ostavite da se kuva još 15 minuta. Ako je čorba previše gusta, dodajte malo vode.

Pastrmka sa šampinjonima
Sastojci:
4 pastrmke
1/2 šoljice maslinovog ulja
1 pakovanje šampinjona
1/2 struka praziluka (srednje veličine)
5 čena belog luka
1 kašičica suvog biljnog začina
1/2 kašičice bibera
so po potrebi
1 limuna
malo prezli
1/2 kašičice bibera

Priprema:
Očišćenu pastrmku premažite maslinovim uljem, suvim biljnim začinom i sa malo soli. Pečurke i praziluk iseckajte i prodinstajte, a pred kraj dodajte beli luk, pa ovom smesom napunite ribu. Pecite na 180 stepeni oko 25 minuta.

Pihtije od oslića
Sastojci:
800 g glava i repova od oslića
kuvana šargarepa
limun ili sirće
so
Priprema:
Ribu skuvajte, odvojte od kostiju i spojite sa seckanom kuvanom šargarepom, svežim peršunom, limunom ili sirćetom. Začinite, poređajte u posudu i nalijte fondom u kojem se kuvala. Ukoliko ima previše fonda, ukuvajte ga do željene količine. Pihtije ostavite na hladnom. Ove pihtije možete da spremate i od kečige jer i ona u sebi sadrži dosta želirajućih materija.


Paprikaš
Sastojci:
1 kg šarana
500 g smuđa
500 g štuke
500 ml soka od paradajza
3 glavice crnog luka
1 šargarepa
1 paškanat
2 čena belog luka
3 kašičice aleve paprike
so, biber
Priprema:
Iseckajte sitno crni luk, pa ga propržite na ulju dok ne postane staklast. Dodajte narendanu šargarepu i paškanat i sitno seckana dva čena belog luka, malo vode, pa sve zajedno dinstajte dok povrće ne omekša. Očistite i operite ribu, isecite je na veće komade, pa stavite u šerpu u kojoj ste dinstali povrće. Nalijte vodom tako da riba ogrezne u njoj i kuvajte na tihoj vatri 15 minuta. Dodajte paradajz pelat, posolite, pobiberite i začinite crvenom mlevenom paprikom, pa kuvajte sve zajedno još 20 minuta na tihoj vatri, vodeći računa da komadi ribe ostanu celi. Pospite ga začinskim biljem po želji.


Skuša na mornarski način
Sastojci: 
800 g skuše isečene na komade
40 g šargarepe
2 čena belog luka
1/2 veze mirođije
maslinovo ulje
so
100 g tikvica, 100 g patlidžana, 100 g šampinjona, 100 g paprika, 100 g paradajza
Za sos:
400 ml crnog vina
80 g paradajz pelata
100 g crvenog luka

Priprema:
Napravite marinadu od maslinovog ulja, rendane šargarepe, usitnjenog belog luka i mirođije i soli, pa u njega stavite komade ribe. Odložite na dva sata u frižider, pa je pecite na gril tiganju. Povrće isecite i ispecite na teflonu. Pomešajte crno vino i pelat paradajza, dodajte crveni luk, promešajte, dinstajte pola sata, zatim dodajte ribu, pa krčkajte još desetak minuta.

Komentari (0)

Loading