SPECIJALITETI OD RIBE Predlozi za ručak koji ćete pamtiti, a pomera granice dobrog ukusa
Bela riblja čorba, drugačiji paprikaš, posne pihtije ili pastrmka sa šampinjonima, nećete pogrešiti šta god da odaberete.
Bela riblja čorba
Sastojci:
- 40 g putera
- 2 čena belog luka
- 1 crni luk
- 2 male šargarepe
- 125 ml belog vina
- 35 g brašna
- 750 ml mleka
- 500 ml bujona
- 1-2 krompira
- 1 šolja kukuruza
- 600 g fileta oslića
Priprema:
Otopite puter u šerpi, pa dodajte seckani beli i crni luk i pržite dok ne omekšaju. Zatim dodajte seckanu šargarepu i promešajte. Kada i šargarepa omekša, sipajte vino. Kada veći deo vina ispari, dodajte brašno i mešajte brzo dok se svi sastojci ne sjedine. Nakon toga sipajte bujon, a onda i mleko. Dodajte isečen krompir, kukuruz, so i biber, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Smanjite temperaturu i kuvajte još nekih desetak minuta. Dodajte ribu koju ste iseckali i ostavite da se kuva još 15 minuta. Ako je čorba previše gusta, dodajte malo vode.
Pastrmka sa šampinjonima
Sastojci:
- 4 pastrmke
- 1/2 šoljice maslinovog ulja
- 1 pakovanje šampinjona
- 1/2 struka praziluka (srednje veličine)
- 5 čena belog luka
- 1 kašičica suvog biljnog začina
- 1/2 kašičice bibera
- so po potrebi
- 1 limuna
- malo prezli
- 1/2 kašičice bibera
Priprema:
Očišćenu pastrmku premažite maslinovim uljem, suvim biljnim začinom i sa malo soli. Pečurke i praziluk iseckajte i prodinstajte, a pred kraj dodajte beli luk, pa ovom smesom napunite ribu. Pecite na 180 stepeni oko 25 minuta.
Pihtije od oslića
Sastojci:
- 800 g glava i repova od oslića
- kuvana šargarepa
- limun ili sirće
- so
Priprema:
Ribu skuvajte, odvojte od kostiju i spojite sa seckanom kuvanom šargarepom, svežim peršunom, limunom ili sirćetom. Začinite, poređajte u posudu i nalijte fondom u kojem se kuvala. Ukoliko ima previše fonda, ukuvajte ga do željene količine. Pihtije ostavite na hladnom. Ove pihtije možete da spremate i od kečige jer i ona u sebi sadrži dosta želirajućih materija.
Paprikaš
Sastojci:
- 1 kg šarana
- 500 g smuđa
- 500 g štuke
- 500 ml soka od paradajza
- 3 glavice crnog luka
- 1 šargarepa
- 1 paškanat
- 2 čena belog luka
- 3 kašičice aleve paprike
- so, biber
Priprema:
Iseckajte sitno crni luk, pa ga propržite na ulju dok ne postane staklast. Dodajte narendanu šargarepu i paškanat i sitno seckana dva čena belog luka, malo vode, pa sve zajedno dinstajte dok povrće ne omekša. Očistite i operite ribu, isecite je na veće komade, pa stavite u šerpu u kojoj ste dinstali povrće. Nalijte vodom tako da riba ogrezne u njoj i kuvajte na tihoj vatri 15 minuta. Dodajte paradajz pelat, posolite, pobiberite i začinite crvenom mlevenom paprikom, pa kuvajte sve zajedno još 20 minuta na tihoj vatri, vodeći računa da komadi ribe ostanu celi. Pospite ga začinskim biljem po želji.
PRAZNIČNA PITA OSVOJIĆE I ONE IZBIRLJIVE Sočna i slasna, ukućani će stajati u redu za još
Sjajan predlog za svečanu Uskršnju trpezu ali i bilo koji svečani događaj.
FARBANJE JAJA ŠLAGOM Neobična tehnika koja daje fenomenalne rezultate
Isprobajte drugačiji način bojenja jaja, iznenadićete se rezulatom.
NAJLEPŠE MRSNE I POSNE MUSAKE Hrskavih kora i sočnog nadeva, pomeraju granice dobrog ukusa
Držaće vas dugo sitim, a pravi su raj za nepca.
ČORBA OD ŠAMPINJONA I KROMPIRA NA VODI Sočna rapsodija ukusa koja se pravi brzo, a govori 5 jezika
Idealna za dane strogog posta, a zdrava i preukusna.
POTPUNO PRIRODNI DETERDŽENT SA ULJIMA NARANDŽE Posuđe će mirisati na proleće i svežinu
Uštedećete novac, a dobićete potpuno bezbedan deterdžent.
Komentari (0)