SPECIJALITETI OD RIBE Predlozi za ručak koji ćete pamtiti, a pomera granice dobrog ukusa

Ivana Pavlović

12:30

Sezonski recepti 0

Bela riblja čorba, drugačiji paprikaš, posne pihtije ili pastrmka sa šampinjonima, nećete pogrešiti šta god da odaberete.

bela riblja čorba
Shutterstock

Bela riblja čorba
Sastojci:

  • 40 g putera
  • 2 čena belog luka
  • 1 crni luk 
  • 2 male šargarepe
  • 125 ml belog vina
  • 35 g brašna
  • 750 ml mleka
  • 500 ml bujona
  • 1-2 krompira
  • 1 šolja kukuruza
  • 600 g fileta oslića 

Priprema:
Otopite puter u šerpi, pa dodajte seckani beli i crni luk i pržite dok ne omekšaju. Zatim dodajte seckanu šargarepu i promešajte. Kada i šargarepa omekša, sipajte vino. Kada veći deo vina ispari, dodajte brašno i mešajte brzo dok se svi sastojci ne sjedine. Nakon toga sipajte bujon, a onda i mleko. Dodajte isečen krompir, kukuruz, so i biber, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Smanjite temperaturu i kuvajte još nekih desetak minuta. Dodajte ribu koju ste iseckali i ostavite da se kuva još 15 minuta. Ako je čorba previše gusta, dodajte malo vode.

Pastrmka sa šampinjonima
Sastojci:

  • 4 pastrmke
  • 1/2 šoljice maslinovog ulja
  • 1 pakovanje šampinjona
  • 1/2 struka praziluka (srednje veličine)
  • 5 čena belog luka
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • 1/2 kašičice bibera
  • so po potrebi
  • 1 limuna
  • malo prezli
  • 1/2 kašičice bibera

Priprema:
Očišćenu pastrmku premažite maslinovim uljem, suvim biljnim začinom i sa malo soli. Pečurke i praziluk iseckajte i prodinstajte, a pred kraj dodajte beli luk, pa ovom smesom napunite ribu. Pecite na 180 stepeni oko 25 minuta.

Pihtije od oslića
Sastojci:

  • 800 g glava i repova od oslića
  • kuvana šargarepa
  • limun ili sirće
  • so

Priprema:
Ribu skuvajte, odvojte od kostiju i spojite sa seckanom kuvanom šargarepom, svežim peršunom, limunom ili sirćetom. Začinite, poređajte u posudu i nalijte fondom u kojem se kuvala. Ukoliko ima previše fonda, ukuvajte ga do željene količine. Pihtije ostavite na hladnom. Ove pihtije možete da spremate i od kečige jer i ona u sebi sadrži dosta želirajućih materija.


Paprikaš
Sastojci:

  • 1 kg šarana
  • 500 g smuđa
  • 500 g štuke
  • 500 ml soka od paradajza
  • 3 glavice crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 paškanat
  • 2 čena belog luka
  • 3 kašičice aleve paprike
  • so, biber

Priprema:
Iseckajte sitno crni luk, pa ga propržite na ulju dok ne postane staklast. Dodajte narendanu šargarepu i paškanat i sitno seckana dva čena belog luka, malo vode, pa sve zajedno dinstajte dok povrće ne omekša. Očistite i operite ribu, isecite je na veće komade, pa stavite u šerpu u kojoj ste dinstali povrće. Nalijte vodom tako da riba ogrezne u njoj i kuvajte na tihoj vatri 15 minuta. Dodajte paradajz pelat, posolite, pobiberite i začinite crvenom mlevenom paprikom, pa kuvajte sve zajedno još 20 minuta na tihoj vatri, vodeći računa da komadi ribe ostanu celi. Pospite ga začinskim biljem po želji.

 

Komentari (0)

Loading