SPECIJALITETI OD RIBE Predlozi za ručak koji ćete pamtiti, a pomera granice dobrog ukusa
Bela riblja čorba, drugačiji paprikaš, posne pihtije ili pastrmka sa šampinjonima, nećete pogrešiti šta god da odaberete.
Bela riblja čorba
Sastojci:
- 40 g putera
- 2 čena belog luka
- 1 crni luk
- 2 male šargarepe
- 125 ml belog vina
- 35 g brašna
- 750 ml mleka
- 500 ml bujona
- 1-2 krompira
- 1 šolja kukuruza
- 600 g fileta oslića
Priprema:
Otopite puter u šerpi, pa dodajte seckani beli i crni luk i pržite dok ne omekšaju. Zatim dodajte seckanu šargarepu i promešajte. Kada i šargarepa omekša, sipajte vino. Kada veći deo vina ispari, dodajte brašno i mešajte brzo dok se svi sastojci ne sjedine. Nakon toga sipajte bujon, a onda i mleko. Dodajte isečen krompir, kukuruz, so i biber, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Smanjite temperaturu i kuvajte još nekih desetak minuta. Dodajte ribu koju ste iseckali i ostavite da se kuva još 15 minuta. Ako je čorba previše gusta, dodajte malo vode.
Pastrmka sa šampinjonima
Sastojci:
- 4 pastrmke
- 1/2 šoljice maslinovog ulja
- 1 pakovanje šampinjona
- 1/2 struka praziluka (srednje veličine)
- 5 čena belog luka
- 1 kašičica suvog biljnog začina
- 1/2 kašičice bibera
- so po potrebi
- 1 limuna
- malo prezli
- 1/2 kašičice bibera
Priprema:
Očišćenu pastrmku premažite maslinovim uljem, suvim biljnim začinom i sa malo soli. Pečurke i praziluk iseckajte i prodinstajte, a pred kraj dodajte beli luk, pa ovom smesom napunite ribu. Pecite na 180 stepeni oko 25 minuta.
Pihtije od oslića
Sastojci:
- 800 g glava i repova od oslića
- kuvana šargarepa
- limun ili sirće
- so
Priprema:
Ribu skuvajte, odvojte od kostiju i spojite sa seckanom kuvanom šargarepom, svežim peršunom, limunom ili sirćetom. Začinite, poređajte u posudu i nalijte fondom u kojem se kuvala. Ukoliko ima previše fonda, ukuvajte ga do željene količine. Pihtije ostavite na hladnom. Ove pihtije možete da spremate i od kečige jer i ona u sebi sadrži dosta želirajućih materija.
Paprikaš
Sastojci:
- 1 kg šarana
- 500 g smuđa
- 500 g štuke
- 500 ml soka od paradajza
- 3 glavice crnog luka
- 1 šargarepa
- 1 paškanat
- 2 čena belog luka
- 3 kašičice aleve paprike
- so, biber
Priprema:
Iseckajte sitno crni luk, pa ga propržite na ulju dok ne postane staklast. Dodajte narendanu šargarepu i paškanat i sitno seckana dva čena belog luka, malo vode, pa sve zajedno dinstajte dok povrće ne omekša. Očistite i operite ribu, isecite je na veće komade, pa stavite u šerpu u kojoj ste dinstali povrće. Nalijte vodom tako da riba ogrezne u njoj i kuvajte na tihoj vatri 15 minuta. Dodajte paradajz pelat, posolite, pobiberite i začinite crvenom mlevenom paprikom, pa kuvajte sve zajedno još 20 minuta na tihoj vatri, vodeći računa da komadi ribe ostanu celi. Pospite ga začinskim biljem po želji.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)