GURMANSKI SENDVIČI Portugalski specijalitet osvaja na prvi zalogaj
Francesinha (u prevodu sa portugalskog mala Fancuskinja) specijalitet je koji dolazi iz Portugala, tačnije iz grada Porta, gde postoje restorani specijalizovani za ovu vrstu jela. Naizgled obični sendviči, obiluju brojnim slojevima tostiranog hleba, mesa, kobasice, šunke i sira. Prelivaju se paradajz sosom, pivom i vinom, a služe uglavnom uz pomfrit. Smatra se da je kreator ovog sočnog jela Danijel de Silva, koji je 1960-ih u pokrajini Alentežo odlučio da prodaje čuveni senvič croque monsieur prilagođen ukusu lokalnog stanovništva. Nije uspeo u toj nameri tamo, ali je zato sendvič zaživeo u Portu. Nikako nije obrok koji se jede s nogu, već gurmanski delikates koji će vas satima držati sitim.
Za sendviče
- 6 kriški hleba za tost
- 2 šnicle ramsteka ili bifteka
- 2 roštilj kobasice
- 8 kriški šunke
- 12 kriški gaude
- 150 g pančete
Za sos
- 50 g maslaca
- 2 luka
- 3 čena belog luka
- 1 list lovora
- 50 g kože od slanine
- 2 dl pasiranog paradajza
- 1/2 litre piva
- 2 dl belog vina
- 2 dl goveđe supe
- 1 kašika gustina
- 0,5 dl brendija
- 0,5 dl porta
Priprema
Za sos sitno iseckajte crni i beli luk pa prodinstajte zajedno sa kožom od slanine i lovorovim listom. Kad luk postane staklast, dodajte pasirani paradajz, vino i pivo, pa kuvajte 15 minuta. Mesni bujon pomešajte sa gustinom pa kuvajte još 15 minuta. Izvadite slaninu i lovorov list pa štapnim mikserom izblendajte. Zatim dodajte porto i brendi i kuvajte još 5 minuta.
Posolite meso i ispržite na tiganju. Onda ispržite kobasice i pančetu. Tostirajte hleb, pa slažite redosledom hleb, šnicla, pančeta, sir, hleb, kobasice, šunka, hleb. Po parče sira rasporedite na vrh sendviča i sa svake strane. U pleh obložen pek-papirom rasporedite sendviče, pa zapecite 5 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Služite uz pomfrit.
Možda vas zanima:
MONTE KRISTO SENDVIČI Slasni i gurmanski, držaće vas dugo sitim
Svaki zalogaj je raj za nepca.
SENDVIČI MONTE KRISTO Gurmanski i slasni, držaće vas dugo sitim
Osvojiće vas od prvog zalogaja.
MONTEKRISTO SENDVIČI Slasni i hrskavi, za gurmanski doručak
Držaće vas dugo sitim, a osvajaju na prvi zalogaj.
MONTEKRISTO SENDVIČI Hrskavi i slasni, za prave gurmane
Za gurmane i one izbirljive.
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Posni đuveč: Ručak koji osvaja na kašiku i sam se kuva!
Tajna našeg ukusa je u spoju sitnog celera i kukuruz šećerca koji zajedno daju jelu neverovatnu slast i punoću
Komentari (0)