GURMANSKI SENDVIČI Portugalski specijalitet osvaja na prvi zalogaj
Francesinha (u prevodu sa portugalskog mala Fancuskinja) specijalitet je koji dolazi iz Portugala, tačnije iz grada Porta, gde postoje restorani specijalizovani za ovu vrstu jela. Naizgled obični sendviči, obiluju brojnim slojevima tostiranog hleba, mesa, kobasice, šunke i sira. Prelivaju se paradajz sosom, pivom i vinom, a služe uglavnom uz pomfrit. Smatra se da je kreator ovog sočnog jela Danijel de Silva, koji je 1960-ih u pokrajini Alentežo odlučio da prodaje čuveni senvič croque monsieur prilagođen ukusu lokalnog stanovništva. Nije uspeo u toj nameri tamo, ali je zato sendvič zaživeo u Portu. Nikako nije obrok koji se jede s nogu, već gurmanski delikates koji će vas satima držati sitim.
Za sendviče
- 6 kriški hleba za tost
- 2 šnicle ramsteka ili bifteka
- 2 roštilj kobasice
- 8 kriški šunke
- 12 kriški gaude
- 150 g pančete
Za sos
- 50 g maslaca
- 2 luka
- 3 čena belog luka
- 1 list lovora
- 50 g kože od slanine
- 2 dl pasiranog paradajza
- 1/2 litre piva
- 2 dl belog vina
- 2 dl goveđe supe
- 1 kašika gustina
- 0,5 dl brendija
- 0,5 dl porta
Priprema
Za sos sitno iseckajte crni i beli luk pa prodinstajte zajedno sa kožom od slanine i lovorovim listom. Kad luk postane staklast, dodajte pasirani paradajz, vino i pivo, pa kuvajte 15 minuta. Mesni bujon pomešajte sa gustinom pa kuvajte još 15 minuta. Izvadite slaninu i lovorov list pa štapnim mikserom izblendajte. Zatim dodajte porto i brendi i kuvajte još 5 minuta.
Posolite meso i ispržite na tiganju. Onda ispržite kobasice i pančetu. Tostirajte hleb, pa slažite redosledom hleb, šnicla, pančeta, sir, hleb, kobasice, šunka, hleb. Po parče sira rasporedite na vrh sendviča i sa svake strane. U pleh obložen pek-papirom rasporedite sendviče, pa zapecite 5 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Služite uz pomfrit.
Možda vas zanima:
MONTE KRISTO SENDVIČI Slasni i gurmanski, držaće vas dugo sitim
Svaki zalogaj je raj za nepca.
SENDVIČI MONTE KRISTO Gurmanski i slasni, držaće vas dugo sitim
Osvojiće vas od prvog zalogaja.
MONTEKRISTO SENDVIČI Slasni i hrskavi, za gurmanski doručak
Držaće vas dugo sitim, a osvajaju na prvi zalogaj.
MONTEKRISTO SENDVIČI Hrskavi i slasni, za prave gurmane
Za gurmane i one izbirljive.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)