GURMANSKI SENDVIČI Portugalski specijalitet osvaja na prvi zalogaj

Ivana Pavlović

12:00

Sezonski recepti 0

Francesinha (u prevodu sa portugalskog mala Fancuskinja) specijalitet je koji dolazi iz Portugala, tačnije iz grada Porta, gde postoje restorani specijalizovani za ovu vrstu jela. Naizgled obični sendviči, obiluju brojnim slojevima tostiranog hleba, mesa, kobasice, šunke i sira. Prelivaju se paradajz sosom, pivom i vinom, a služe uglavnom uz pomfrit. Smatra se da je kreator ovog sočnog jela Danijel de Silva, koji je 1960-ih u pokrajini Alentežo odlučio da prodaje čuveni senvič croque monsieur prilagođen ukusu lokalnog stanovništva. Nije uspeo u toj nameri tamo, ali je zato sendvič zaživeo u Portu. Nikako nije obrok koji se jede s nogu, već gurmanski delikates koji će vas satima držati sitim.

portugalski sendviči
Shutterstock

Za sendviče

  • 6 kriški  hleba za tost
  • 2 šnicle ramsteka ili bifteka
  • 2 roštilj kobasice
  • 8 kriški šunke
  • 12 kriški gaude
  • 150 g pančete

Za sos

  • 50 g maslaca
  • 2 luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 list lovora
  • 50 g kože od slanine
  • 2 dl pasiranog paradajza
  • 1/2 litre piva
  • 2 dl belog vina
  • 2 dl goveđe supe
  • 1 kašika gustina
  • 0,5 dl brendija
  • 0,5 dl porta 

Priprema
Za sos sitno iseckajte crni i beli luk pa prodinstajte zajedno sa kožom od slanine i lovorovim listom. Kad luk postane staklast, dodajte pasirani paradajz, vino i pivo, pa kuvajte 15 minuta. Mesni bujon pomešajte sa gustinom pa kuvajte još 15 minuta. Izvadite slaninu i lovorov list pa štapnim mikserom izblendajte. Zatim dodajte porto i brendi i kuvajte još 5 minuta.
Posolite meso i ispržite na tiganju. Onda ispržite kobasice i pančetu. Tostirajte hleb, pa slažite redosledom hleb, šnicla, pančeta, sir, hleb, kobasice, šunka, hleb. Po parče sira rasporedite na vrh sendviča i sa svake strane. U pleh obložen pek-papirom rasporedite sendviče, pa zapecite 5 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Služite uz pomfrit.

Komentari (0)

Loading