ŠNENOKLE Starinska poslastica popularna zbog Milene Dravić, a topi se u ustima

Ivana Pavlović

17:00

Sezonski recepti 0

Desert nastao u 19. veku u Beču. Ime potiče od nemačke reči „schneeball“, što znači „lopta snega“ i ukazuje na karakterističan izgled ovog neodoljivog slatkiša. Ako ste gledali Metlu bez drške niste mogli da ne primetite komšinicu Dušku koja je stalno nosila sa sobom šerpicu šnenokli. Kultna uloga Milene Dravić proslavila je na mrežama, ovaj starinski desert, za koji je potrebno samo 5 jednostavnih sastojaka.

šnenokle
Shutterstock

Potrebno je

  • 1 l mleka
  • 6 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 40 g vanilin šećera
  • 2 kašike brašna (ravne)

Priprema:

Šerpicu sa mlekom stavite na ringlu, dodajte vanilin šećer pa pustite da provri. Zasebno u posudi umutite belanca sa kašikom šećera u čvrst sneg. Nakon što mleko provri, smanjite temperaturu. Uzimajte po kašiku snega od belanaca pa lagano spuštajte u mleko. Nakon 10 sekundi kuvanja vadite rešetkom, pa stavljajte u cediljku da se ocede. Oceđeno mleko sačuvajte pa u njega dodajte brašno, ostatak šećera i žumanca. Promešajte da se sastojci dobro sjedine. Pripremljenu smesu ukuvajte u mleku na šporetu koje lagano vri, uz neprestano mešanje. Kada dobijete žuti krem sklonite sa vatre pa kuvane "oblačiće od belanaca" stavite u posudice i prelijte žutim kremom. Dekorišite po želji i služite. Bon appetit!

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading