ŠNENOKLE Starinska poslastica popularna zbog Milene Dravić, a topi se u ustima
Desert nastao u 19. veku u Beču. Ime potiče od nemačke reči „schneeball“, što znači „lopta snega“ i ukazuje na karakterističan izgled ovog neodoljivog slatkiša. Ako ste gledali Metlu bez drške niste mogli da ne primetite komšinicu Dušku koja je stalno nosila sa sobom šerpicu šnenokli. Kultna uloga Milene Dravić proslavila je na mrežama, ovaj starinski desert, za koji je potrebno samo 5 jednostavnih sastojaka.
Potrebno je
- 1 l mleka
- 6 jaja
- 4 kašike šećera
- 40 g vanilin šećera
- 2 kašike brašna (ravne)
Priprema:
Šerpicu sa mlekom stavite na ringlu, dodajte vanilin šećer pa pustite da provri. Zasebno u posudi umutite belanca sa kašikom šećera u čvrst sneg. Nakon što mleko provri, smanjite temperaturu. Uzimajte po kašiku snega od belanaca pa lagano spuštajte u mleko. Nakon 10 sekundi kuvanja vadite rešetkom, pa stavljajte u cediljku da se ocede. Oceđeno mleko sačuvajte pa u njega dodajte brašno, ostatak šećera i žumanca. Promešajte da se sastojci dobro sjedine. Pripremljenu smesu ukuvajte u mleku na šporetu koje lagano vri, uz neprestano mešanje. Kada dobijete žuti krem sklonite sa vatre pa kuvane "oblačiće od belanaca" stavite u posudice i prelijte žutim kremom. Dekorišite po želji i služite. Bon appetit!
Možda vas zanima:
ŠNENOKLE Starinska poslastica iz bakine kuhinje koja vraća u detinjstvo
Donosimo vam stari, tradiocionalni recept za šnenokle.
BABA LALINE BRZE KUGLICE Tope se u ustima, a posne, najbolje stavite duplu meru
Idealne kada vam se jede nešto slatko, a nemate puno vremena za pripremu.
KREMASTI KOLAČ SA ORAHOM Desert koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a topi se u ustima
Neodoljivi desert oduševiće i one izbirljive.
LEDENE KOCKE SA ŠUMSKIM VOĆEM Sočni desert ukusa koji se pamti, za pravo uživanje
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah.
BELA ČORBA Greje dušu i telo, a pomera granice dobrog ukusa
Sočna čorba sjajan je predlog za svečanu trpezu.
JAGNJETINA SA KAJMAKOM Rapsodija ukusa koji se pamti, za prave gurmane
Slasno jelo u savršenom spoju raspametiće i one izbirljive.
BAKLAVA SA PISTAĆIMA Savršen praznični kolač bogatog ukusa koji će vas oduševiti
Ako stavite margarin umesto putera, dobićete posnu verziju ovog deserta.
AKO ŽELITE MERMERNO PLAVA JAJA OFARBAJTE IH OVAKO Potpuno je prirodna tehnika, a ispadnu prelepa
Ako ofarbate jaja crvenim kupusom dobićete prelepu plavu boju, a za dodatni sjaj i mermerni efekat koristite kokosovo ulje.
NAJLEPŠA USKRŠNJA POGAČA Ukras svečane trpeze, uspeće svima, a mekana kao duša
Uspeće i potpunim početnicima, a dobićete brojne komplimente.
Komentari (0)