KEKS POSLASTICE Neodoljive, brze i fenomenalne, za sva vremena i prilike
Oduševiće i one izbirljive.
Pesak torta
Sastojci:
- 3 kesice pudinga od vanile
- litar mleka
- 350 g šećera
- 220 g margarina
- 250 g plazma keksa
- 250 g kokosa
- 250 g mlevenih oraha
- 250 g šlaga
- 400 ml kisele vode
Priprema:
Najpre umutite margarin da bude penast. Zatim dodajte puding, a dobijenu smesu delite na 3 dela. Prvi deo napunite plazmom, drugi kokosom, a treći mlevenim orasima. U kalup za pečenje počnite da ređate delove na sledeći način: Fil sa plazmom, zatim kokos, a potom orahe. Kada završite tortu, stavite u frižider da se što bolje stegne i ohladi. Zasebno umutite šlag i kiselu vodu, pa ukrasite tortu po želji.
Kafa desert
Sastojci:
- 500 g keksa sa puterom
- 500 ml mleka
- 200 g maslaca
- 200 g šećera
- 2 vanilin-šećera
- 2 kašike kakao praha
- 100 ml jake crne kafe
- 50 g čokolade za kuvanje (opciono)
- malo rendane čokolade za posipanje (opciono)
Priprema:
Zagrejte mleko u velikoj posudi, ali ne dozvolite da proključa. U drugoj posudi pomešajte puter (držite ga barem sat vremena na sobnoj temperaturi pre pripreme torte) sa šećerom i vanilinim šećerom dok ne dobijete kremastu smesu. U mešavinu putera i šećera sipajte malo zagrejanog mleka i dobro promešajte da se sastojci sjedine. U preostalo zagrejano mleko dodajte kakao-prah i jaku crnu kafu i mešajte dok se kakao potpuno ne rastvori. U mešavinu kakaoa i kafe umočite keks sa obe strane i poređajte ih u pleh jedan pored drugog dok ne pokrijete celo dno tepsije. Po sloju biskvita ravnomerno rasporedite deo kreme od putera i šećera. Nastavite sa redom umočenog keksa i kreme dok ne potrošite sve sastojke. Uverite se da je poslednji sloj krem. Ako želite, možete istopiti čokoladu za kuvanje i preliti je preko poslednjeg sloja kreme kako biste dodali dodatnu čokoladnu notu. Na kraju po vrhu torte pospite rendanu čokoladu za dekoraciju. Stavite tortu u frižider i ostavite da se ohladi i stegne, najbolje preko noći.
Poslastica sa pudingom
Sastojci:
- 400 g keksa sa puterom
- 1 l mleka
- 2 pudinga od vanile
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 250 g maslaca
- 200 ml mlečne slatke pavlake
- 2 kašike kakao-praha (opciono)
- rendana čokolada ili orašasti plodovi za posipanje (opciono)
Priprema:
U loncu zagrejte 900 ml mleka, ali da ne proključa. U posebnoj posudi pomešajte puding od vanile, šećer i vanilin šećer. Postepeno dodajite preostalih 100 ml hladnog mleka i dobro promešajte da dobijete glatku smesu bez grudvica. Smesu za puding polako sipajte u zagrejano mleko i kuvajte na srednjoj temperaturi dok se puding ne zgusne, a zatim sklonite sa ringle i ostavite da se potpuno ohladi. U posebnoj posudi mešajte maslac dok ne postane kremast. Dodajte ohlađen puding. Slatku pavlaku sipajte u posebnu činiju i mutite dok ne dobijete čvrst i lep šlag.
Uzmite okrugli kalup za tortu i počnite da ređate slojeve torte. Na dno kalupa stavite red keksa, pa premažite sloj fila sa pudingom, pa dodajte sloj šlaga. Ponavljajte postupak dok se svi sastojci ne utroše, završavajući slojem šlaga na vrhu torte. Stavite tortu u frižider i ostavite da se ohladi i stegne najmanje 2-3 sata, a najbolje preko cele noći.
Brza torta sa bananama
Sastojci:
- 200 g keksa sa puterom
- 3-4 zrele banane
- 500 ml slatke pavlake
- 3 kašike šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanilina
- 50 g komadića čokolade (opciono)
Priprema:
U velikoj činiji izmrvite sitno keks na manje komade. Oljuštite banane i isecite ih na tanke kolutiće. Pomešajte slatku pavlaku sa šećerom i ekstraktom vanile dok ne dobijete čvrst šlag. Uzmite manji kalup za tortu i krenite sa ređanjem slojeva. Prvi sloj je od keksa, onda idu kolutovi banane i na kraju šlag. Ponavljajte postupak dok se svi sastojci ne utroše, završavajući slojem šlaga na vrhu. Po želji vrh torte pospite čokoladnim mrvicama za dekoraciju. Stavite tortu u frižider i ostavite da se dobro ohladi najmanje 1-2 sata da bi keks omekšao, a fil očvrsnuo. Pre serviranja pažljivo izvadite tortu iz kalupa i isecite je na komade.
Kolač sa jogurtom
Sastojci:
- 200 g keksa sa puterom
- 500 g grčkog jogurta
- 250 ml slatke pavlake
- 4 kašike šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- sveže voće po želji za dekoraciju (jagode, borovnice, kivi…)
Priprema:
U velikoj činiji izmrvite keks na manje komade. U drugoj posudi pomešajte grčki jogurt, slatku pavlaku, šećer i ekstrakt vanile. Dobro promešajte da se sastojci sjedine i dobijete glatku smesu. Uzmite manji kalup za torte i ređajte jedan za drugim keks i smesu od jogurta. Ponavljajte postupak dok se ne utroše svi sastojci, završavajući tortu slojem jogurta na vrhu. Stavite tortu u frižider i ostavite da se dobro ohladi najmanje 2-3 sata da bi biskviti omekšali, a sastojci se sjedinili. Pre serviranja keks torta treba se pažljivo izvaditi iz kalupa i ukrasiti svežim voćem po želji.
Lešnik torta
Sastojci:
- 300 g keksa sa puterom
- 200 g crne čokolade
- 150 g maslaca
- 150 g šećera
- 3 jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanilina
- 100 g mlevenih oraha
- 100 g mlevenih lešnika
- 50 g suvih brusnica (opciono)
- prstohvat soli
- šećer u prahu za posipanje (opciono)
Priprema:
Otopite crnu čokoladu zajedno sa puterom u mikrotalasnoj pećnici ili na pari. Mešajte dok se sastojci potpuno ne sjedine i ne dobijete glatku smesu. U posebnoj posudi pomešajte jaja, šećer i ekstrakt vanile dok ne dobijete penastu smesu. U mešavinu jaja dodajte otopljenu čokoladu i puter i dobro promešajte. Dodajte mlevene orahe, lešnike i suve brusnice (ako želite) i prstohvat soli. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Uzmite sitan keks i postepeno dodajite izlomljene komade keksa u smesu. Lagano mešajte da se keks ravnomerno rasporedi. Uzmite kalup za tortu i prekrijte ga papirom za pečenje. Sipajte smesu sa izlomljenim keksom u kalup i poravnajte površinu. Keks torta se sada treba staviti u zagrejanu rernu i peći na 180°C oko 30-35 minuta ili dok se površina ne stisne i ne poprimi hrskavu teksturu. Po želji tortu pre serviranja pospite šećerom u prahu.
Čokoladna fantazija
Sastojci:
Za koru:
- 200 g mlevenog keksa
- 100 g putera
- 2 kašike šećera
- 2 kašike kakao-praha
- 1 kašičica ekstrakta vanilina
Za fil:
- 200 g crne čokolade
- 250 ml pavlake
- 2 kašike šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za dekoraciju:
- sirovi bademi, lešnici ili čokoladne mrvice (opciono)
- šećer u prahu za posipanje (opciono)
Priprema:
U činiji pomešajte izmrvljeni keks, šećer i kakao-prah. Rastopite puter, dodajte ekstrakt vanile i prelijte suve sastojke. Dobro promešajte da se sve dobro sjedini. Uzmite kalup za tortu i ravnomerno rasporedite smesu sa keksom po dnu tepsije. Smesu dobro pritisnite prstima ili kašikom da dobijete čvrstu koru. U maloj činiji istopite crnu čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Dodajte slatku pavlaku, šećer i ekstrakt vanile, pa sve dobro izmešajte dok ne dobijete glatku i sjedinjenu smesu. Pripremljen čokoladni fil preliti preko kore keksa u kalupu i ravnomerno rasporediti. Po želji možete dodati sirove bademe, lešnike ili komadiće čokolade na vrh torte za dekoraciju. Stavite tortu u frižider i ostavite da se ohladi i dobro stegne najmanje 2-3 sata ili preko noći.
Kremisimo sa malinom
Sastojci:
- 300 g keksa sa puterom
- 300 g malina (svežih ili smrznutih)
- 500 ml slatke pavlake
- 250 g sitnog sira
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- sok od pola limuna
- sveže maline za dekoraciju
Priprema:
U činiji ispasirajte maline viljuškom da napravite pire od malina. Ako koristite zamrznute maline, sačekajte da se malo odmrznu pre pasiranja. U drugoj činiji umutite slatku pavlaku u čvrst šlag.
U trećoj posudi mikserom ili ručno umutite sitan sir, šećer, vanilin šećer i limunov sok. Umutite pire od malina u mešavinu krem sira dok se dobro ne sjedini. U smesu krem sira i malina dodajte šlag. Uzmite kalup za tortu i stavite ravnomeran sloj keksa na dno. Preko keksa prelijte sloj pripremljene kreme od malina. Krem ravnomerno rasporedite preko keksa.
Ponavljajte postupak slaganja biskvita i kreme dok ne potrošite sve sastojke, završavajući vrhom torte prekrivenim kremom. Ukrasite tortu svežim malinama odozgo. Stavite tortu u frižider i ostavite da se dobro ohladi najmanje 2-3 sata.
Možda vas zanima:
NAJLEPŠE POSLASTICE SA JAGODAMA Pomeraju granice dobrog ukusa, a ulepšaće svaku trpezu
Čizkejk iz tepsije, mekani kolač ili obrnuta poslastica, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
NAJLEPŠA GURMANSKA JELA ZA GOSPOJINSKI POST Predlozi za ručak koji će vas držati sitim, a svaki zalogaj je raj za nepca
Ako postite Gospojinski post koji je počeo 14. avgusta i trajaće do 28. avgusta, ova jela ćete obožavati.
NAJLEPŠA JELA SA TIKVICAMA Od supe i pite do rolnica, pomeraju granice dobrog ukusa
Pita bez kora, zelena krem supa, špagete sa povrćem, punjeni čamčići ili slasne rolnice, nećete da pogrešite šta god da odaberete.
GRČKI SLATKIŠI POMERAJU GRANICE DOBROG UKUSA Uspeće svima, a smažu se u trenu
Portokalopita, Sokolatopita, Cureki ili Lukumades, otopićete se od miline.
MAĐARICA Imamo najbolji recept za kolač koji svI u Srbiji obožavaju
Klasik koji se ne odbija, za sve svečane prilike i važne događaje.
MUSAKA OD KUKURUZA U neodoljivoj kombinaciji sastojaka, za neponovljiv ukus
Sočno jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
SAVETI ZA NAJBOLJI ČIZKEJK Ovu grešku većina pravi i zato bude gnjecav umesto sočan
Fenomenalan kolač pravi se lako, ali ipak postoje neke cake koje čine da bude savršen, mekan i sočan.
MAFINI SA PILETINOM Klasik na slani način koji greje dušu i telo
Ako volite klasične mafine, njihovu slanu verziju ćete obožavati.
NIJE SVAKI KESTEN JESTIV Ova vrsta samo služi za dekoraciju i veoma je štetna za ljude, čak otrovna
Popularna jesenja namirnica od koje se prave brojne poslastice, po vrsti može da bude jestiva i dekorativna, pa je važno znati razliku.
Komentari (0)