SARAJEVSKE KLEPE Donosimo vam originalni recept za tradicionalan bosanski specijalitet
Specijalitet u Bosni osvojiće sve gurmane i one izbirljive.
Potrebno je
Za testo:
- 500 g brašna
- malo soli
- 1 kašika ulja
- 1 jaje
Za fil:
- 250 g mlevenog junećeg mesa
- 1 luk srednje veličine
- 1 supena kašika suvog biljnog začina
- malo soli
- malo bibera
Za preliv:
- 50 g putera
- 1 supena kašika crvene začinske paprike
- 200 ml jogurta
- 1 supena kašika pavlake
- malo peršuna
Priprema
U jednoj posudi pomešajte brašno, so, ulje i jaje. Sjedinite mikserom. Testo podelite na dva dela i premažite uljem, pa ostavite pola sata na sobnoj temperaturi. Zasebno u posudi ručno pomešajte mleveno meso, luk, suvi biljni začin, so i biber. Razvucite testo oklagijom, pa ga okruglom čašom izdubite na više delova. U svaki od tih delova rasporedite pripremljeni fil. Testo preklopite, pa krajeve izreckajte viljuškom. U vrelu posoljenu vodu ubacite klepe, pa ih kuvajte dok ne isplivaju na površinu. U trećoj posudi umutite puter, začinsku papriku, jogurt, pavlaku i peršun. Prelijte klepe. Prijatno!
ŠOPSKA SALATA Idealna za vrele dane, a voli je ceo Balkan
Dobila je naziv po Šopima, pripadnicima južnoslovenskih plemena koji su tokom srednjeg veka naseljavali centralne delove Balkanskog poluostrva, živeli su na prostoru zapadne Bugarske, istročne Makedonije, jugoistočne Srbije, kao i na malom delu današnje Grčke, a bavili su se stočarstvom.
KRILCA U ČILI SOSU Aromatična i pikantna, za izbirljive i one koji obožavaju ljuto
Neodoljivi spoj piletine i ljutog čili sosa, za pravo uživanje.
EVO ŠTA ĆE SE DESITI AKO NE PIJETE DOVOLJNO VODE Može da bude ozbiljno, zato bolje napunite čašu
Svakodnevna hidratacija neophodna je za pravilno funkcionisanje celog organizma, a premali unos vode može da utiče na zdravlje.
RECEPT DANA: POSNA REFORMA Raskošna poslastica koja je istog ukusa kao original, za sve važne događaje
Klasik srpske kuhinje sa čokoladom i orasima.
PASTA AMATRIĆIJANA U savršenom spoju sa slaninom i parmezanom, svaki zalogaj je gurmanski raj
Slasna i kremasta, polizaćete i tanjir koliko je ukusna.
Komentari (0)