ČOKOLADNA BABKA SLAĐA OD KLASIČNE Poljska poslastica mekana kao duša, a svi će uzeti parče više

Ivana Pavlović

09:00

Sezonski recepti 0

Ako volite čokoladu, ovaj slatki hleb ćete obožavati.

čokoladna babka
Shutterstock

Potrebno je

  • 3 kašičice sušenog kvasca
  • 3/4 šoljice mleka
  • 1/2 šoljice kristalnog šećera
  • 2 jajeta plus 1 ekstra žumance
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • 3 x 3/4 šoljice brašna
  • 150 g nesoljenog, mekog putera 
  • 200 g crne čokolade (70%)

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte kvasac, mleko i kašičicu šećera pa promešajte viljuškom, pa ostavite da stoji 15 minuta ili dok ne postane penasto. Zasebno sjedinite jaja, žumance, cimet, preostalih 105 grama šećera i kašičicu soli. Dodajte brašno pa sve sjedinite mikserom. Dodajte kvasac i jaja i mutite na srednjoj brzini dok se sve ne stopi u kompaktnu smesu. Zatim smanjite brzinu i mutite 10 minuta dok smesa ne postane kremasta. Dodajte puter sečen na komade, pa pokrijte posudu. Ostavite na toplom sat do dva, dok smesa ne naraste. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte testo u oblik pravouganika 45 x 30 centimetara, namažite ga s preostalih 25 grama putera pa ga ravnomerno pospite čokoladom. Zatim oblikujte testo pa ga isecite po dužini. Prebacite u pleh obložen pek papirom. Pokrijte smesu i ostavite sat vremena da naraste. Pecite 40 do 45 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ohladite babku u plehu 10 minuta pa prelijte otopljenom čokoladom. Bon appetit!

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading