ČOKOLADNA BABKA SLAĐA OD KLASIČNE Poljska poslastica mekana kao duša, a svi će uzeti parče više
Ako volite čokoladu, ovaj slatki hleb ćete obožavati.
Potrebno je
- 3 kašičice sušenog kvasca
- 3/4 šoljice mleka
- 1/2 šoljice kristalnog šećera
- 2 jajeta plus 1 ekstra žumance
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 3 x 3/4 šoljice brašna
- 150 g nesoljenog, mekog putera
- 200 g crne čokolade (70%)
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte kvasac, mleko i kašičicu šećera pa promešajte viljuškom, pa ostavite da stoji 15 minuta ili dok ne postane penasto. Zasebno sjedinite jaja, žumance, cimet, preostalih 105 grama šećera i kašičicu soli. Dodajte brašno pa sve sjedinite mikserom. Dodajte kvasac i jaja i mutite na srednjoj brzini dok se sve ne stopi u kompaktnu smesu. Zatim smanjite brzinu i mutite 10 minuta dok smesa ne postane kremasta. Dodajte puter sečen na komade, pa pokrijte posudu. Ostavite na toplom sat do dva, dok smesa ne naraste. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte testo u oblik pravouganika 45 x 30 centimetara, namažite ga s preostalih 25 grama putera pa ga ravnomerno pospite čokoladom. Zatim oblikujte testo pa ga isecite po dužini. Prebacite u pleh obložen pek papirom. Pokrijte smesu i ostavite sat vremena da naraste. Pecite 40 do 45 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ohladite babku u plehu 10 minuta pa prelijte otopljenom čokoladom. Bon appetit!
Možda vas zanima:
BABKA SA MAKOM Poljski desert koji prija oku, a pravi je raj za nepca
Poljski slatki hleb raspametiće i one izbirljive, a mak mu daje posebnu draž.
HLEB SA SUVIM GROŽĐEM I CIMETOM Slatko zadovoljstvo probudiće sva čula, a uspeva svima
Možete da ga jedete za užinu ili desert, ili da ga dodate uz omiljeni namaz.
NEODOLJIVI HLEB PUNJEN ČOKOLADOM Slatki specijalitet ukusa koji se pamti, a uspeva svima
Možete da ga služite za doručak ili desert, nećete da pogrešite.
PRELIVENI SLATKI HLEB Preukusan je, ovakav još niste probali
Napravite hleb na drugačiji način. Jedite ga kao hleb, užinu ili umesto kolača, svakako je neodoljiv. Mak mu daje posebnu draž.
SLANI ROLAT SA PEČURKAMA Slasno slavsko predjelo koje osvaja od prvog zalogaja, za prave gurmane
Polizaćete prste koliko je ukusno, a nema ko vam neće tražiti recept.
NAČINI DA SNIZITE HOLESTEROL Potpuno su prirodni, a ove namirnice mogu da pomognu
Namirnice u ishrani mogu da doprinesu smanjenju lošeg holesterola.
MILKA TORTA Savršen spoj bele i crne čokolade u ukusu koji se ne zaboravlja
Ako volite čokoladu, ovu poslasticu ćete obožavati.
TURSKI GULAŠ Očaravajući delikates kome jedan začin daje poseban šmek, biće vredan da se potrudite
Sočni gulaš sa patlidžanom i bešamelom oduševiće sve gurmane.
KOLAČ 12 KAŠIKA Jeftin desert sa kokosom koji uspeva svima, a bolji do sada niste jeli
Fenomenalni desert sa merama 12 kašike raspametiće sve koji ga budu probali, a pravi se nikad lakše.
Komentari (0)