Jevrejski slatki specijalitet BABKA S NUTELOM je poslastica od dizanog testa koju deca obožavaju
Babka je odličan izbor za sve koji vole dizana teesta i uživaju u procesu pripreme ne požurujući ga. Babku možete dobro da umotate u foliju i da je čuvate u frižideru sedam dana ili zamrzivaču tri meseca.

Babka s nutelom
Sastojci:
250 ml + 20 ml mleka
1 kesica suvog kvasca
100 g šećera
120 g omekšanog putera
2 jaja
1/2 kašičice soli
550 g običnog brašna
600 g čokoladnog krem namaza,poput nutele
Sastojci za mrvičasti posip:
50 g smeđeg šećera
30 g brašna
1/2 kašičice cimeta u prahu
60 g hladnog putera
Priprema:
Lagano zagrejte 250 ml mleka. Počnite da miksate s nastavcima pa testo i 2 kašike šećera. Posle nekoliko minuta smeša će biti puna malih mehurića. Dodajte preostali šećer i omekšali puter, zatim jedno celo jaje i jedno žumance. Posolite i nastavite da mešajte dok se ne formira testo. Dodajte brašno i mešajte oko 5 minuta, dok testo ne počne da se odvaja od posude. Prebacite testo na pobrašnjenu podlogu i kratko premesite rukama da dobijete loptu. Prebacite u podmazanu činiju, prekrijte folijom i sačekajte da se testo udvostruči. Proces može da potraje, a možete ubrzati dizanje u rerni na niskoj temperaturi (50-60 stepeni). Testo podeliti na dva dela i svaki premazati nutelom, ali ostaviti malo prostora oko ivica. Čvrsto urolajte i prepolovite po dužini. Umotajte u pletenicu i prebacite u kalup obložen papirom za pečenje. Isti postupak ponovite i s drugim delom testa. Pokrijte krpom i ostavite da se testo diže još pola sata. Pomešati smeđi šećer, brašno, mleveni cimet i hladne kocke putera. Ne mesiti predugo da se puter ne bi otopio. Posip treba da bude mrvičast, kao mokri pesak. Preostalo belanca pomešati sa malo hladnog mleka i njime premazati obe vekne, pa ih posuti pripremljenim mrvičastim posipom. Pecite oko 50 minuta, dok babka ne poprimi lepu braon boju. Ako primetite da se spolja prebrzo peku, prekrijte ih alu-folijom. Sačekajte da se babka potpuno ohladi.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

HRSKAVI ITALIJANSKI KANTUČINI Neodoljivi keksići sa bademom koji super idu uz kafu ili čaj
Čuveni italijanski keksići sa bademom iz Toskane peku se dvaput kako bi bili što hrskaviji. Savršeno idu uz kafu ili čaj, a mogu da zamene desert ili užinu. Priprema je krajnje jednostavna, a ukus neodoljiv.

LUDLAB TORTA Čuvena mađarska poslastica u sočnom spoju sa višnjama, ukusa koji se pamti
Osvežavajuća i voćna, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

LUDLAB TORTA Čuvena mađarska poslastica sa višnjama koja budi sva čula
Kremasta i sočna, uzećete parče više.

BALA BAJANA Tradicionalni brazilski desert koji se topi u ustima
Prave se brzo i lako, a ukus je čista fantazija.

MASONICA Stari crnogorski specijalitet za savršen doručak
Služite toplo.
Komentari (0)