Jevrejski slatki specijalitet BABKA S NUTELOM je poslastica od dizanog testa koju deca obožavaju
Babka je odličan izbor za sve koji vole dizana teesta i uživaju u procesu pripreme ne požurujući ga. Babku možete dobro da umotate u foliju i da je čuvate u frižideru sedam dana ili zamrzivaču tri meseca.
Babka s nutelom
Sastojci:
250 ml + 20 ml mleka
1 kesica suvog kvasca
100 g šećera
120 g omekšanog putera
2 jaja
1/2 kašičice soli
550 g običnog brašna
600 g čokoladnog krem namaza,poput nutele
Sastojci za mrvičasti posip:
50 g smeđeg šećera
30 g brašna
1/2 kašičice cimeta u prahu
60 g hladnog putera
Priprema:
Lagano zagrejte 250 ml mleka. Počnite da miksate s nastavcima pa testo i 2 kašike šećera. Posle nekoliko minuta smeša će biti puna malih mehurića. Dodajte preostali šećer i omekšali puter, zatim jedno celo jaje i jedno žumance. Posolite i nastavite da mešajte dok se ne formira testo. Dodajte brašno i mešajte oko 5 minuta, dok testo ne počne da se odvaja od posude. Prebacite testo na pobrašnjenu podlogu i kratko premesite rukama da dobijete loptu. Prebacite u podmazanu činiju, prekrijte folijom i sačekajte da se testo udvostruči. Proces može da potraje, a možete ubrzati dizanje u rerni na niskoj temperaturi (50-60 stepeni). Testo podeliti na dva dela i svaki premazati nutelom, ali ostaviti malo prostora oko ivica. Čvrsto urolajte i prepolovite po dužini. Umotajte u pletenicu i prebacite u kalup obložen papirom za pečenje. Isti postupak ponovite i s drugim delom testa. Pokrijte krpom i ostavite da se testo diže još pola sata. Pomešati smeđi šećer, brašno, mleveni cimet i hladne kocke putera. Ne mesiti predugo da se puter ne bi otopio. Posip treba da bude mrvičast, kao mokri pesak. Preostalo belanca pomešati sa malo hladnog mleka i njime premazati obe vekne, pa ih posuti pripremljenim mrvičastim posipom. Pecite oko 50 minuta, dok babka ne poprimi lepu braon boju. Ako primetite da se spolja prebrzo peku, prekrijte ih alu-folijom. Sačekajte da se babka potpuno ohladi.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)