Jevrejski slatki specijalitet BABKA S NUTELOM je poslastica od dizanog testa koju deca obožavaju

alo.rs

22:00

Kulinarski globus 0

Babka je odličan izbor za sve koji vole dizana teesta i uživaju u procesu pripreme ne požurujući ga. Babku možete dobro da umotate u foliju i da je čuvate u frižideru sedam dana ili zamrzivaču tri meseca.

Jevrejski slatki specijalitet BABKA S NUTELOM je poslastica od dizanog testa koju deca obožavaju
Shutterstock

 

Babka s nutelom

Sastojci:

250 ml + 20 ml mleka

1 kesica suvog kvasca

100 g šećera

120 g omekšanog putera

2 jaja

1/2 kašičice soli

550 g običnog brašna

600 g čokoladnog krem namaza,poput nutele

Sastojci za mrvičasti posip:

50 g smeđeg šećera

30 g brašna

1/2 kašičice cimeta u prahu

60 g hladnog putera

Priprema:

Lagano zagrejte 250 ml mleka. Počnite da miksate s nastavcima pa testo i 2 kašike šećera. Posle nekoliko minuta smeša će biti puna malih mehurića. Dodajte preostali šećer i omekšali puter, zatim jedno celo jaje i jedno žumance. Posolite i nastavite da mešajte dok se ne formira testo. Dodajte brašno i mešajte oko 5 minuta, dok testo ne počne da se odvaja od posude. Prebacite testo na pobrašnjenu podlogu i kratko premesite rukama da dobijete loptu. Prebacite u podmazanu činiju, prekrijte folijom i sačekajte da se testo udvostruči. Proces može da potraje, a možete ubrzati dizanje u rerni na niskoj temperaturi (50-60 stepeni). Testo podeliti na dva dela i svaki premazati nutelom, ali ostaviti malo prostora oko ivica. Čvrsto urolajte i prepolovite po dužini. Umotajte u pletenicu i prebacite u kalup obložen papirom za pečenje. Isti postupak ponovite i s drugim delom testa. Pokrijte krpom i ostavite da se testo diže još pola sata. Pomešati smeđi šećer, brašno, mleveni cimet i hladne kocke putera. Ne mesiti predugo da se puter ne bi otopio. Posip treba da bude mrvičast, kao mokri pesak. Preostalo belanca pomešati sa malo hladnog mleka i njime premazati obe vekne, pa ih posuti pripremljenim mrvičastim posipom. Pecite oko 50 minuta, dok babka ne poprimi lepu braon boju. Ako primetite da se spolja prebrzo peku, prekrijte ih alu-folijom. Sačekajte da se babka potpuno ohladi.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading