TART SA ŠLJIVAMA Mirisni voćni kolač od kog će vam poći voda na usta, za sve važne događaje
Sočan i sladak, ukućani će stajati u redu za još.
Potrebno je
- 800 g šljiva
- 150 g brašna
- 60 g oljuštenih i obarenih pistaća
- 1 limun
- 120 g šećera
- malo soli
- sladoled od pistaća za posluživanje
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U blender stavite pistaće pa ih sitno sameljite. Umešajte brašno, rendanu limunovu koru, so, 80 g kockica putera i 0,5 dl hladne vode. Oblikujte loptu, pa je uvijte u streč foliju i stavite u frižideru pola sata. Šljive operite pa ih presecite napola i odstranite im koščice. Ostatak putera otopite u šerpici, dodajte šećer i karamelizujte na srednjoj vatri. Po dnu kalupa rasporedite dobijeni karamel, pa preko poslažite polovine šljiva, sečenom stranom nadole. Testo razvucite u disk debljine 0,5 cm, pa njime prekrijte šljive. Lagano pritisnite testo preko šljiva. Prstima nežno uterajte testo s unutrašnje strane oko ivica do samog dna kalupa i malo ispod šljiva da biste napravili neku vrstu gnezda, kalupa od testa. Pecite tart oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Izvrnite je na tacnu za posluženje, dekorišite preostalim seckanim pistaćima i služite uz sladoled od pistaća.
Možda vas zanima:
NATAŠIN TART SA BELOM ČOKOLADOM BUDI SVA ČULA Polizaćete i tanjir koliko je ukusan
Napravite ovaj kremasti desert po receptu Nataše Veselinović iz Kragujevca
MALINA TART BUDI SVA ČULA Pravo voćno osveženje savršeno za lepo druženje sa prijateljima
Mirisan i sočan, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
TART OD KEKSA I BELE ČOKOLADE ZA SAVRŠENO JUTRO Pravi se lako, a smaže odmah
Jednostavan, a preukusan.
PROLEĆNI TART SA JAGODAMA Kremasti, lagani desert koji će vas osvežiti u trenu
Fenomenalan i sladak desert oduševiće i one izbirljive.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)